(VIDEO) Samo za tiste z dobrimi želodci: Tako so v brutalnem vetru skušali varno pristati

Gr.G.
11.02.2020 11:45

Potniki na letu iz Madrida v Amsterdam so med turbulentnim pristajanjem kričali, jokali, nekateri tudi bruhali.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Veliko dramatičnih video posnetkov kroži zadnje dni po spletu, nastali pa so v okolici številnih evropskih letališč, na katerih so ob močnih vetrovih Ciare pristajala potniška letala. Vsakič ob vremenskih nevšečnostih se ob večjih letališčih zberejo posamezniki, ki uživajo ob snemanju mojstrovin pilotov, ki ob pomoči elektronike skušajo potnike varno spraviti na tla. 
{embed_youtube}https://youtu.be/6dbdG8AwjkQ{/embed_youtube}
{embed_youtube}https://youtu.be/Buekecitpk4{/embed_youtube}
Mnogi piloti so zaradi prehudih sunkov vetra morali načrtovani pristanek prekiniti in poskusiti znova. Potnike je ob tem, sodeč po videnem in glede na izkušnje, ki jih imamo sami s turbulencami, pošteno premetavalo. Potniki na letu iz Madrida v Amsterdam so celo kričali, jokali, mnogi tudi bruhali. 
{embed_youtube}https://youtu.be/or3_cJXg7vA{/embed_youtube}
Let UX1093 letalskega prevoznika Air Europa je bil eden tistih, ki je potnikom pošteno nagnal strah v kosti. Ob treh popoldne so zapustili Madrid in se podali na nekaj manj kot 1500 kilometrov dolgo pot do Amsterdama. Zaradi viharja Ciara pa je moral pilot Boeinga 787 Dreamlinerja večkrat prekiniti pristanek na letališču Shiphol. Na krovu letala je bilo 300 potnikov, ki so nato pristali na izhodiščnem letališču v Madridu, pet in pol ur pozneje. Na videu, ki ga je posnel in na družbenih omrežjih delil eden izmed potnikov, je mogoče slišati nekoga, ki kriči "Oh, moj Bog", prav tako se sliši jok in tarnanje drugih potujočih. 
{embed_youtube}https://youtu.be/dqPYBwwLrGA{/embed_youtube}
Po pisanju Independenta je potnik nesrečnega leta Air Europe Mark Haagen izjavil, da je pilot petkrat skušal pristati. Kolesa Dreamlinerja so se pri tem zmeraj za nekaj sekund dotaknila piste, vendar s pristankom ni mogel nadaljevati. "Turbulence nad Amsterdamom so bile neverjetno močne," je povedal Haagen. "Ljudje so kričali in bruhali. Vse je vibriralo in prtljaga je letela sem ter tja," se spominja potnik, ki pravi, da je vajen letenja, a česa takšnega še ni doživel.
{embed_youtube}https://youtu.be/jmi4qPp3szw{/embed_youtube}
{embed_youtube}https://youtu.be/qPQQBvkM9IA{/embed_youtube}
Zaradi Ciare je bilo odpovedanih več sto letov, iz priloženih videov pa je mogoče videti, da je večina pilotov imela težko delo pri pristajanju. Daily Mail piše o potnikih, ki so na letališču Gatwick, drugem največjem v Angliji, morali več ur čakati, saj njihovo letalo zaradi premočnega vetra, ki je pihal tudi preko 110 km/h, ni moglo vzleteti. Opisujejo kaotične razmere, v katerih so potujoči z majhnimi otroki svoje malčke morali namestiti večinoma kar na tla. Na Twitterju je Joanne Rose objavila fotografijo, na kateri drži svojega sina in zapisala: "Štirinajst ur že tičimo na Gatwicku s štiri leta starim sinom in 82-letno mamo. Nikogar ni tukaj, ki bi nam pomagal."
{embed_youtube}https://youtu.be/faklqX4SWKk{/embed_youtube}
{embed_youtube}https://youtu.be/REEgoRLcc4M{/embed_youtube}
O težavnih pristankih pa se je razpisal tudi New York Post. Pišejo o posadki EasyJeta, ki je želela poleteti iz Birminghama v Ženevo, vendar so kmalu ugotovili, da poleta ne bo mogoče izvesti in so se hitro po vzletu vrnili na letališče. Dva Ryanairova leta, namenjena v Birmingham, so preusmerili v Manchester. WizzAirovo letalo iz Varšave, ki je nameravalo pristati na letališču Luton v Londonu, pa so preusmerili v Birmingham, kjer je ob pristanku poskočilo.
Video posnetki iz Züricha prikazujejo, kako so pristajajoča letala nemirna tudi nekaj metrov nad tlemi, v sekundah pred pristankom. So pa vsi piloti, kot kaže, dobro izurjeni v pristajanju v tako težkih vetrovnih razmerah. 

Več milijonov ogledov pa si je od aprila 2016 nabral spodnji video, v katerem je zbranih nekaj zelo vetrovnih pristankov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta