Večer v živo: Čarodejev zadnji kabaret

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
25.03.2019 11:46

V Narodnem domu bodo v četrtek, 4. aprila, ob 18. uri nastopili Magic Wladimir, Sam Sebastian in Niki Knežević. "Pokazali bomo, kaj čarobnega znamo"

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Osebni arhiv

Postati dober čarodej je enako težko kot postati dober športnik ali glasbenik, pravijo tisti, ki se s to vrsto umetnosti in zabave ukvarjajo ali so to neuspešno poskusili. Težko je postati in tudi ostati mag, se s tem preživljati. Je tako kot v šali, v kateri zdravnik reče poklicnemu čarodeju, da bo živel še dva meseca, ta pa ga zaskrbljen vpraša, od česa, komentira Vladimir Mikek - Wladimir.
Njemu je 33 let uspevalo živeti od spretnih prstov in duhovitosti, še najbolj zaradi nastopov v tujini.
V Avstriji je veliko več možnosti za nastope kot v Sloveniji. Konkurenca je seveda tudi večja, vendar je Wladimir eden tistih Slovencev, ki so se v tujini tako izkazali, da so bili zmerom rado vidni gostje. Zadnjo veliko predstavo kot poklicni čarodej bo imel 4. aprila v mariborskem Narodnem domu. Tam bo pokazal vse, kar čarobnega zna, z njim bosta na odru še njegova poklicna kolega in prijatelja Sam Sebastian in Niki Knežević.

V Narodnem domu bo nekdo lebdel v zraku. 
Osebni arhiv

Pohvala v nemškem Bildu

Ko je leta 1991 postal svetovni podprvak v čarobništvu, je o Mikekovih sposobnostih pisal nemški Bild. "Wladimir iz Slovenije je vrhunski manipulator: način, s katerim pričara žogice in karte iz nič in jih z neverjetno spretnimi prsti znova odčara, je perfekten." Kljub takim ocenam in komplimentom je ostal v Mariboru in največ nastopal v srednji Evropi. Da bi se selil v ZDA, kjer je magija velik posel, mu še na misel ni prišlo. "Amerika kot dežela mi ne ustreza. Sem razvajen Slovenec. Tu imamo vse. Tu je pravzaprav amerika. Amerika tam prek Atlantika ni tako privlačna, tam je hrana vodena, pitna voda grenka, zunaj je 40 stopinj Celzija, v hotelu 16." V Las Vegasu je sodeloval na kongresih, predaval je v Južni Koreji, kjer je festival magije v petih dneh obiskalo deset tisoč ljudi, vendar se vedno vračal domov.

Janko Rath

Mnoge stvari so enostavne, nekatere ne

Začel je leta 1972, začetek je bil težak. "Zdaj je lažje predvsem zaradi moderne tehnologije, lahko je navezati stike, najti ljudi, ki ti koristijo," pove Vladimir Mikek. "Zdaj je prav zaradi informacij, ki se bliskovito širijo, razvoj čarodejev veliko hitrejši. Osnovna znanja je mogoče hitro usvojiti. Potem je treba pač stopiti na svojo pot." On se je učil od predhodnikov in zato je tudi sam rad šolal mlajše. "Več ko bo vrhunskih čarobnikov v Sloveniji, več bo tudi predstavitev in povpraševanja po tej veji zabavništva oziroma umetnosti in več bo tudi zaslužka," je vedno bil njegov moto.
Maribor je bil sicer od nekdaj središče magije v Jugoslaviji in v Sloveniji, čarodeji so bili odlični, vendar so bili ves čas premalo cenjeni. S televizijskimi nastopi so si podobo in razpoznavnost večali. Kaj počnejo najboljši v svetu, je v Mariboru bilo mogoče videti na Magiboru, mednarodnem festivalu čarobnih umetnikov, čarovnikov, čarodejev, rokohitrcev, iluzionistov in podobnih mojstrov. "Čarodejstvo je umetnost," trdi. Če bi bil svet jasen, ne bi bilo umetnosti, je dejal Camus. Če bi bilo vse jasno, transparentno, ne bi bilo čarodejev. To je eno redkih področij, kjer je bolje, da kaj ostane skrito. "Mnoge reči so enostavne, jih je pa veliko takšnih, ki niso."
Na prireditvi Večer v živo bo mogoče videti najboljše točke. "Najboljše so tiste, ki izzovejo čudenje in smeh, gledalca naredijo vedrega." Ameriški pisatelj, zdravnik in hotelir Orison Swett Marden je napisal, da veder človek ves čas vpliva na druge s svojo prisotnostjo in osebnostjo kot poletna toplota na polja in gozdove. 4. aprila ob 19. uri bodo Wladimir, Sam Sebastian in Niki Knežević poskrbeli za vedrost. Bodite tudi vi del lepega dogodka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta