V globokem snegu zagledal modrasa. Ali to res napoveduje katastrofo?

A.L.
11.03.2022 10:49

Zakaj je modras sredi zime in v globokem snegu prišel iz skrivališča, ni znano.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Na nenavaden prizor je te dni naletel prebivalec manjšega kraja na jugozahodu Srbije. V snegu je zagledal velikega modrasa. Očividec je za srbski Blic dejal, da ga je prizor presenetil. Ne le zimske razmere, ki za kače običajno niso najbolj prijazne, presenetila ga je tudi velikost. "Videl sem že veliko kač, a tako velike, kot je bila ta, še ne."

Zakaj je modras sredi zime in v globokem snegu prišel iz skrivališča, ni znano. Na območju srbske vasice, ki leži na tisoč metrih nadmorske višine, kače sicer niso tako redke, a februarja jih tamkajšnji prebivalci ne videvajo. Blic kot zanimivost omenja tudi ljudsko vražo, ki pravi, da nenavadno vedenje kač pozimi opozarja na katastrofo, izključeni niso niti potresi.

Etnologinja Snežana Ašanin ob tem pravi, da so se ljudje že od nekdaj bali pojavov, ki niso vsakdanji, a opozarja, da za strah ni posebnih razlogov. "Včasih je veljalo tudi, da je kača, ki se pojavi pozimi, tista, ki nekoga ugrizne med letom, zato je zemlja ne vzame nazaj. Ljudje so se tega bali," pojasnjuje in doda, da so bili tovrstni pojavi vedno povezani s kakšnimi slabimi dogodki.

Strokovnjaki po drugi strani pravijo, da so lahko vzroki za ta pojav v podnebnih spremembah. Možno je, da je sprožilec tega dejanja kakšen toplotni vir. "Glede na to, da je bila dolga in topla jesen, je to morda razlog," je dejal biolog Duško Brković

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta