Učenje smučanja: Pomemben je tehnično podkovan in dober pedagog

NR
26.12.2019 06:03

Pogosto je od učitelja oziroma trenerja odvisno, ali se bo nekdo navdušil za določen šport. Zato ni vseeno, kdo postane smučarski učitelj in kako posreduje svoje znanje učencem

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Ni nujno, da je bil učitelj smučanja prej aktiven tekmovalec, lahko je tudi zelo dober rekreativni smučar. Na tečaje usposabljanja s področja alpskega smučanja se najpogosteje prijavljajo kandidati ob koncu šolanja v srednji šoli in študenti, pojasnjujejo v Smučarskem klubu (SK) Pohorje. Kriteriji praktičnega znanja na izpitih za učitelje smučanja so razmeroma zahtevni, vendar še vedno omogočajo, da izpit opravijo tudi rekreativni smučarji. Opažajo, da se v povprečju na usposabljanja prijavlja več rekreativnih smučarjev kot bivših tekmovalcev. Usposabljanja se imenujejo kadrovski tečaji in jih lahko organizirajo izključno Osnovne organizacije (smučarski klubi, društva) Združenja učiteljev in trenerjev smučanja Slovenije (ZUTS), med drugim tudi SK Pohorje. Usposabljanje obsega teoretični del, ki se konča s pripadajočim teoretičnim izpitom, praktični del s praktičnim izpitom oziroma prikazom izvedb programa nacionalne šole smučanja in mentorsko prakso. Novi program usposabljanja za naziv strokovnega delavca 1 - učitelja smučanja traja 115 ur.

Neprecenljive izkušnje iz prakse

Tako kot denimo študenti pedagoških smeri na fakultetah morajo tudi bodoči učitelji smučanja opraviti vodeno prakso, ki je ključen del usposabljanja. Z njo si pridobijo neprecenljive izkušnje dela s tečajniki, klub pa prepozna sposobnosti posameznega učitelja smučanja za kasnejše samostojno poučevanje, razlagajo v SK Pohorje. Kandidati opravljajo prakso v smučarskih klubih in društvih, ki so člani ZUTS, ali v katerikoli šoli smučanja, ki je članica Združenja šol smučanja Slovenije pod okriljem ZUTS Slovenije. Ker je SK Pohorje oziroma tamkajšnja smučarska šola članica Združenja šol smučanja Slovenije, v kateri deluje tudi nekaj licenciranih mentorjev, lahko kandidati opravljajo 25-urno mentorsko prakso pod nadzorom njihovega mentorja. Ta med opravljanjem prakse tudi oceni nastop kandidata.
Kandidati, ki uspešno opravijo praktični in teoretični izpit, prakso in nastop, so končali srednjo šolo in dopolnili 18 let, pridobijo naziv strokovnega delavca 1 - učitelja smučanja. Licenco za poučevanje alpskega smučanja pa morajo obnoviti vsako leto.

Andrej Petelinšek

Licenca je eno, znanje pa drugo

Kako pa lahko starši, ki vpisujejo otroka v smučarski tečaj ali celoletno smučarsko šolo, preverijo usposobljenost učitelja? "Na spletni strani ZUTS Slovenije, kjer je povezava do seznama vseh licenciranih učiteljev, lahko preverijo usposobljenost posameznega učitelja in njegovo licenco," pojasnjujejo v SK Pohorje. Če učitelja ni na seznamu, torej nima licence za tekočo smučarsko sezono.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta