(TOTI LIST) Priročnik: Kako se leta 2021 izogniti partiji in politični policiji?

Josip B. Roz
06.09.2021 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Montaža za toti list: Bankovec za 1000 EUR - Janša in Hojs (foto: Montaža)
Montaža

Potem ko sta predsednik centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije (ZKS), tovariš Janez Janša, in republiški sekretar za notranje zadeve v izvršnem svetu Socialistične republike Slovenije, tovariš Aleš Hojs, napovedala, da se bo za varovanje lika in dela najvišjih predstavnikov države in partije v kazensko zakonodajo vrnil 133. člen kazenskega zakonika nekdanje SFR Jugoslavije oziroma tako imenovani verbalni delikt, ki ga bosta po uradni dolžnosti preganjala tako ljudska milica pod poveljstvom tovariša Antona Olaja kakor tudi Služba državne varnosti, je v državi završalo. Še največ razburjenja je bilo med delovnimi ljudmi in občani, ki bodo morali v mraku socializma, ki se zdaj vrača v domovino, zelo paziti, kaj (in kje) bodo govorili o sistemu, še posebej pa o najvišjih partijskih funkcionarjih.

Da bi ljudem kar najbolj pomagali znajti se v vnovičnem obujanju komunističnega sistema, ki ga izvaja ZKS (v kar se je na sobotnem kongresu preimenovala SDS), se je uredništvo nemudoma povezalo s še živečimi disidenti in zaporniki iz bivšega režima, pa tudi s tistimi posamezniki, ki so se uspeli izogniti represiji. Ti so nam pomagali sestaviti priročnik oziroma nekakšen vodnik za preživetje v času verbalnega delikta. Tako smo v relativno kratkem času uspeli zbrati nabor dobrih praks iz socializma, ki bo v kar največji meri pomagal posameznikom pri izogibanju politični policiji in seveda tudi partiji. Kot veleva novinarski kodeks, smo z očitki, da se v Slovenijo vračajo komunistične metode, soočili tovariša Hojsa. "Glejte, ne razumem, od kod takšno zgražanje. V SDS, oprostite, ZKS so tako ali tako večinoma stari komunisti, zato je lahko samo naivnež presenečen nad našo odločitvijo. Zdaj pa me pustite pri miru in da ne bi povzdignili glasu, ker vas bom nemudoma oglobil s tisoč dinarji, pardon, evri," je bil kratek. Kako se torej izogniti politični policiji?

1. Kritiziranje v družini

O najvišjih predstavnikih države in vladajoče partije se pogovarjajte le doma, v okviru družine in le v notranjih prostorih. Pri tem mobilne telefone, ki jih nadzira sistem Pegasus, pustite v garaži ali na terasi, iz njih morate nujno vzeti baterijo. Radio ali televizijo dajte na visoko jakost in spustite vodo iz vseh pip. Za največjo varnost si pišite sporočila in si jih podajate čez mizo. Otrokom strogo prepovejte pogovore o politiki v šoli. Če že morate govoriti, uporabljate šifriranje oziroma dogovorjene izraze za politike. Če boste želeli na primer reči "Predsednik je bedak", nadomeščajte besede. Tak stavek naj se glasi: "Srečal sem sorodnika iz Polja."

2. Kritiziranje v družbi ali službi

To močno odsvetujemo! Nikoli ne veste, kdo vas posluša. V prejšnjem sistemu so tudi najboljši prijatelji nosili informacije na udbo, tokrat pač na sedež partije na Trstenjakovo. Tudi če bodo prijatelji, znanci ali sodelavci poskušali iz vas izvleči stališče o vladajoči kliki, se ne dajte in speljite pogovor na cene kumaric na tržnici, vreme ali covid-19. Tega ne počnite preveč očitno, kajti špicelj bo nemudoma vedel, da imate negativno stališče do partije. Enostavno razložite, da politike in medijev ne spremljate.

3. Analiziranje stanja

Če sumite, da vas ima tajna policija ali partija na muhi, uporabite metodo "Edvard Kocbek". Pišite dnevnik in analizirajte režim. Dnevnik skrivajte na konspirativnem mestu, najbolje nekje na vrtu, za skrivališče pa naj ve samo še ena oseba, ki ji najbolj zaupate. Če sumite, da partija ve za obstoj in kraj dnevnika, ga zažgite, saj bi lahko bila kazen ob zaplembi dnevnika več tisoč evrov, če ste bili med pisanjem zelo kritični do predsednika centralnega komiteja in drugih tovarišev.

4. Gostilna

To je najnevarnejše mesto! Če imate dobre zveze s strežnim osebjem, se dogovorite, da vam špricerje delajo iz jabolčnega soka in radenske, tako se vam namreč ne bo zgodilo, da bi glasno in pred občinstvom zmerjali najvišje funkcionarje. Šele po povratku domov si privoščite liter-liter špricerja in džoint.

5. Državni zbor in vlada

Ne približujte se tema ustanovama! Lahko naletite na Jožefa Horvata ali Gregorja Periča, ki se bosta počutila ogrožena, samo če ju boste pogledali. Lahko se zgodi, da boste zaradi tega pristali v kleti postaje ljudske milice ali na otoku, ki ga vlada gradi pred Izolo. Kupovanje v Maximarketu ali parkiranje na Trgu republike pač odpade. Poiščite alternative.

6. Varne besede

Če je želja po kritiziranju oblastnikov kljub vsemu res velika, uporabljajte tako imenovane varne besede, ki jih partija dovoljuje. To so na primer trenirkar, parazit, svinja, prostitutka ... Konkreten primer: če na primer izjavite, da je "republiški sekretar za notranje zadeve svinja", se bo to štelo kot tolmačenje Svetega pisma in ne bo kaznivo. Kljub temu pa vseeno prej preverite, ali sprememba zakonodaje ne določa tudi, da lahko te izraze uporabljajo le člani ZKS. Stališča partije redno spremljajte na spletni strani komunist.si (nekdanji Siol.net), še posebej komentarje odgovornega urednika. Iz njegovega pisanja boste namreč najlažje razbrali, kako partija razmišlja in kaj je v družbi strogo prepovedano.

7. Ravnajte samozaščitniško

Če se res ne morete brzdati in bi radi dnevno kritizirali režim, sledite zgledu vladajoče partije in odprite lažne profile na facebooku ali twitterju (profil Kopriva je že zaseden, ima ga tovarišica Alenka Jeraj), s katerih lahko partiji vrnete milo za drago. Ob tem vseeno ne pozabite na raven komunikacije, ne nazadnje ste bodoči disidenti.

8. Šale

Ostanite pri vicih, v katerih nastopata Mujo in Haso! Če boste na primer uporabili šalo, v kateri je "predsednik teslo", in vas bo pri tem slišal miličnik, vas čaka globa. Izgovor, da ne more vedeti, na katerega predsednika ste mislili, ne bo "šel skozi", saj miličniki dobro vedo, kateri predsedniki so tesla.

9. Samopomoč

Predvsem starejše sodržavljane, ki so odrasli v mraku prejšnjega režima, naprošamo, da nam pošljejo še svoje nasvete, kako so nekoč pretentali partijo in politično policijo. Nasvete bomo objavili tako, da oblast zanje ne bo vedela. Veliko sreče in lahko noč.

@totilist toti@vecer.com Toti list, Ulica slovenske osamosvojitve 2, 2000 Maribor

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta