(TOTI LIST) Ekskluzivno drugo mnenje: Vizjak laže, tudi zadnji posnetek je lepljenka!

Jože S. Nemalnik
08.11.2021 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Da nas ne bi prehiteli na televiziji Planet TV ali portalu Siol, že danes ekskluzivno objavljamo drugo mnenje glede avtentičnosti pogovora med ministrom Andrejem Vizjakom in poslovnežem Bojanom Petanom, ki ga je prejšnji teden senzacionalistično objavil Pop TV. Izsledki so tudi tokrat šokantni, saj se je spet izkazalo, da je vsaj eden od zvočnih posnetkov domnevno spornega pogovora, ki je vznemiril Slovenijo, prirejen in je torej neke vrste lepljenka. Na laž tako tokrat ne postavljamo zgolj kolegov s komercialne televizije in smetarsko mafijo, ki je po 14 letih v javnost poslala ta konstrukt, temveč tudi ministra Vizjaka, ki je z vso gotovostjo zagotavljal, da je zadnji posnetek avtentičen.

Na naše forenzike, ki so sicer strokovnjaki za sodobne tehnologije, med drugim uporabljajo tudi vohunsko opremo Pegasus, tokrat nismo mogli računati, saj obvladajo le naprave in posnetke, ustvarjene po letu 2018. Ker gre v zadnji aferi za posnetek, ustvarjen pred tem mejnikom, smo se morali obrniti na strokovnjake iz tistega časa. Po obširnem poizvedovanju smo tako vendarle našli ustreznega poznavalca tovrstnih glasovnih posnetkov, in sicer Boža iz Radelj ob Dravi (priimek hranimo v uredništvu, saj se boji maščevanja komunistov), ki je prav leta 2007 od svojega očeta Srečka prevzel servis RTV-naprav v tem kraju. Ima izjemne reference, saj je do oktobra letos popravil več kakor 1700 videorekorderjev, TV-aparatov, radiev, med drugim tudi predvajalnik magnetofonskega traku iz leta 1973.

Naš tonski strokovnjak Božo iz Radelj ob Dravi

Profimedia

"Vizjak-Petanov posnetek sem najprej presnel na običajno kaseto, nato pa sem ga s pomočjo lokalnih radioamaterjev poslal na prenosni radio, ki ga je moj oče Srečko leta 1978 kupil v Vzhodni Nemčiji. Posnetka nisem analiziral s kakšnimi posebnimi metodami, enostavno sem se zaprl v garažo, radio sem močno prislonil na uho in pozorno poslušal. Veste, sem le tonski strokovnjak z več kot 20 leti izkušenj," nam je pojasnil Božo. In ugotovitve? "Tudi posnetek, ki ga je nazadnje objavil Uroš Slak in za katerega Andrej Vizjak trdi, da je pravi, torej originalen, je po mojem strokovnem mnenju zlepljenka," trdi Božo, ki je k analizi posnetega pogovora povabil tudi sokrajana Bogdana, najboljšega strelca prve koroške nogometne lige leta 1972, in 84-letno Betko, kuharico iz lokalne gostilne Pri treh brezah. "Od kod ju poznam? Bogdanu sem zadnjič popravil videorekorder, veste, ima impresivno zbirko nogometnih tekem na VHS-kasetah, Betki pa cvrtnik, česar sicer ne počnem, a sem se potrudil in ji zamenjal napajalni kabel. Vse čisto, nobene politike ni v ozadju, samo stroka," nam je zagotovil sogovornik.

"Da je zlepljenka, mi je takoj potrdila Betka, saj je Vizjak omenil jajca in Olimje. Jajca so kuhinjska zadeva, prav tako Olimje, tam imajo specialitete iz srnjega mesa. Naša kuharica je rekla, da se zagotovo pogovarjata o hrani. Potem sem Bogdana vprašal, kaj je to, če koga 'športno nabrišeš' in da je to 'športno vzel', kar je govoril Petan. Koroški Pele, kot ga kličemo v naših krajih, mi je pojasnil, da sta se brez dvoma pogovarjala o nogometu. Poznavalci tega športa se namreč med seboj pogovarjajo, na primer, da je Koper nabrisal Maribor, da je ta to športno vzel ... Že to dokazuje, da je posnetek zlepljen - najprej pogovor o hrani, potem o nogometu. Komunisti so zagotovo zložili skupaj več različnih in povsem nedolžnih posnetkov. Pa še en ključni dokaz imam. Saj ste na posnetku večkrat slišali tudi 'kurba' in 'pizda', ne? No?" Opazil je, da ga čudno gledamo. "Kaj me gledate kot žaba lešnik? Pubeca sta se pogovarjala, no, saj veste, no, o prijateljicah, p****. Opa-cupa. Bunga-bunga. Torej ni šlo samo za dva zlepljena pogovora, temveč je šlo celo za tri. Tri! O hrani, nogometu in ženskah. Kaka zloraba položaja neki!? To se jaz z našimi dečki vsak večer v gostilni pogovarjam ..."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta