(TOTI LIST) BBC razkril zgodbo in ponesel Slovenijo do svetovne slave: Po štirih letih našli poslanko!

Ateja Mudovč
20.12.2021 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Zgodba, o kateri pišejo vsi svetovni mediji, prihaja tokrat iz Slovenije, našo državo pa je na svetovni zemljevid znova postavila slovenska politika. Neverjetno najdbo je sicer prvi razkril britanski BBC v oddaji Modri planet Davida Attenborougha, ko je bil ta na sledi povsem novi vrsti na svetu. In na koncu jo je našel - v naši državi!

Toti List

Gre za novo endemično vrsto, ki pa ni človeška ribica, temveč poslanska odrešenica. Medtem ko so slovenski raziskovalni inštituti in mediji kar štiri leta iskali to redko vrsto, jih je Attenborough prehitel in v oddaji pred dnevi premierno predstavil poslanko Matejo Udovč. Največ presenečenja je bilo po pričakovanju zaznati v slovenski javnosti, saj je za poslanko prvič slišala, šokirani pa so bili tudi njeni poslanski kolegi. "Mateja Udovč? Priznati moram, da sem jo prvič zaznal šele po tem, ko je njen obstoj in identiteto potrdil ugledni BBC," nam je potrdil poslanec Jožef Horvat iz NSi, ki se veseli, da jo bo kmalu srečal v državnem zboru.

Če je bil David Attenborough prvi na svetu, ki je potrdil obstoj omenjene vrste, pa je slavo doma nemudoma pograbila Aleksandra Pivec iz zunajparlamentarne stranke Naša dežela. "Slovenija si ves čas želi novih obrazov in Udovčeva zagotovo je novi obraz, saj jo je celotna Slovenija videla prvič," nam je najdbo poznavalsko komentirala nekdanja kmetijska ministrica, ki dela zdaj v našem podjetju (sektor za promocijo Totega lista). Potem je nadaljevala: "Njeno odkritje me je fasciniralo do te mere, da si stranke Naša dežela nisem znala predstavljati brez Mateje. Morda bo kdo zdaj rekel, da bomo jahali na njeni slavi, hodili skupaj na Kras in v Izolo ali da nam bo njen poslanski status olajšal predvolilno tekmo, a naj zatrdim, da ni tako, saj je Mateja oživila iz naše tradicije dobro poznane vrednote, ki so skozi stoletja zagotavljale trdoživost slovenstva. To, da je poslanka preživela celoten mandat, ne da bi jo kdorkoli opazil, je dokaz, kako so določene vrste trdožive."

Ni pa se na fantastično odkritje odzvala le politika, ampak so se tudi mediji, v prvi vrsti RTV Slovenija. Ta bo Pivčevo in Udovčevo odslej gostila v številnih oddajah. Potem ko smo ju državljani ekskluzivno že lahko opazovali v Odmevih, bo izjemni dvojec zdaj gostoval še v oddajah Dobro jutro, Vem!, Mostovi - Hidak, Ambienti in Joker, informativni program pa bo udarnemu tandemu namenil tudi posebno rubriko v prvih minutah vsakega Dnevnika. "Pivčeva in Udovčeva bosta lahko skupaj nastopili tudi na predvolilnih soočenjih, ki jih sedaj vračamo na prvi spored, spremembo je že potrdil programski svet," so nam še sporočili iz vodstva javnega servisa. Oglasili so se tudi v matični stranki SMC, od koder prihaja šef RTV Slovenija in na listi katere je bila endemična poslanka izvoljena, a prestopa niso komentirali, češ da so dinamična poslanska skupina, ki se neprestano razvija.  Je pa predsednik Zdravko Počivalšek pojasnil, da si poslance pač posojajo, saj so povezovalni zavezniki, in da imajo še koga, ki bi bil lahko Slovenijo ponesel do svetovne slave.

Senzacionalna najdba je namreč pritegnila izjemno pozornost po vsem svetu. "Slovenci šokirani: po štirih letih se jim je prikazala Mateja!" je naslov iz New York Timesa. "Slovenija je v Modrem planetu naposled našla odrešenico," je poročal britanski The Sun. Hrvaški Jutarnji list pa je na naslovnici ob fotografiji Udovčeve zapisal: "To je čudežna poslanka, ki jo je odkril BBC."

Britanska javna televizija je pred dnevi sporočila, da z Attenboroughom že končujejo posebno dokumentarno oddajo z delovnim naslovom Trdoživost slovenstva: primer izgubljene in znova najdene hčerke naroda. Predvajali jo bodo še pred volitvami v Sloveniji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta