Pobrežje, Brezje, Tezno: Z aplikacije Google Street View izginili deli Maribora

Gregor Grosman
26.03.2021 12:25
Veliko ulic in cest ni več mogoče obiskati z aplikacijo Google Street View.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Google Zemljevidi

Virtualni sprehod po nekaterih cestah in ulicah, ki so ga mnogi izkoristili zahvaljujoč 360-stopinjskim posnetkom Google Street View, ni več mogoč. Večina cestnih povezav je še zmeraj fotografirana in jih je mogoče raziskati, določeni deli krajev in mest pa so izginili. Konkretno smo opazili, da je "luknja" tudi na delu Pobrežja, Tezna in Brezja v Mariboru. Tudi na zemljevidu Ljubljane smo našli prekinjene modre črte, ki označujejo nedostopnost virtualnega raziskovanja določene lokacije.

Del manjkajoče Ljubljane.
Google/posnetek Zaslona

Tuji mediji so že pred časom pisali, da so mnogi uporabniki storitve opazili, da s širitvijo Street View v bolj eksotične kraje izginjajo nekateri deli sveta, ki so bili prej že več let dostopni. Kje je Street View dostopen, vidimo, če na Google Zemljevidih kliknemo podobo rumenega moža v spodnjem desnem kotu zemljevida. Ulice in ceste, ki jih je prevozilo Googlovo vozilo s posebnimi kamerami, se v tem primeru obarvajo modro. Če boste dovolj pozorno pogledali, pa boste marsikje našli ulice, ki niso pomodrele. 

Del Gradca v Avstriji, kjer določene ulice niso na voljo za virtualni ogled. 
Google Zemljevidi

Ker je odstotek lukenj v Street View precej majhen, manjkajočih fotografij verjetno ne boste opazili, razen seveda v primeru, ko bo manjkal ravno tisti del ulice, ki ste ga iskali. Nenavadno je, da se pomanjkljivosti pojavljajo na mestih, ki jih je Google že velikokrat fotografiral. Včasih izginejo tudi cele ulice. Tuji mediji pišejo, da je težava Googlu znana, spletni gigant pa ni želel pojasniti, ali so za nedostopnost določenih fotografij krive zahteve po zasebnosti in ali se število lukenj povečuje. Tudi sami smo želeli preveriti, kaj je razlog, da v Street View manjkajo deli Maribora, Ljubljane, Ptuja, Celja, a pojasnila še nismo prejeli. 

Googlov Street View avtomobil se je po mestu ob Dravi Mairboru vozil junija 2019.
Igor Napast
Kjer 360-stopinjskih posnetkov ni mogoče zagotoviti s pomočjo avtomobila, večinoma gre za zaprta središča mest, parke, gorske poti, se po ulicah sprehodijo uslužbenci s posebnim nahrbtnikom imenovanim Trekker. 
Profimedia

Lahko bi se zgodilo, da zaradi del na cesti in posledično zaprtih ulic Googlovo vozilo v času snemanja ni moglo zapeljati v določeno sosesko. Občasno se zgodi, da voznik pomotoma in nenamerno preskoči katero ulico, vzrok za neobstoječe posnetke pa je lahko tudi, da kamere ali programska oprema v določenem trenutku ni delovala pravilno. A kot rečeno, so izginili tudi deli naselij, ki so zagotovo v preteklosti bili dostopni.

Januarja 2014 smo Googlov avtomobil ujeli v središču Ljubljane.
Tit Košir

Kje in kdaj Google fotografira določena območja, je mogoče preveriti na njihovi spletni strani. Doslej so peš ali z avtomobili in drugimi prevoznimi sredstvi, opremljeni z ustreznimi kamerami, pri Googlu posneli že preko 170 milijard fotografij in prehodili oziroma prevozili več kot 16,1 milijona kilometrov. Ker se zavedajo, da je kljub temu še zmeraj veliko krajev, ki jih niso obiskali, so decembra lani predstavili aplikacijo za mobilnike z operacijskim sistemom Android, s pomočjo katere lahko vsak posameznik prispeva fotografije v sistem Street View, tudi brez drage dodatne opreme. Pred tem je bilo treba nujno uporabiti 360 stopinjske kamere, aplikacija pa omogoča nalaganje fotografij, ki jih posname naš mobilni telefon.

S pomočjo kamel je Google že posnel tudi puščave.
Google
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.