Mali ubijalec grozi velikemu leščurju

STA
25.01.2019 14:35
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Nad velikim leščurjem, morsko školjko, ki je eden izmed najznamenitejših simbolov Sredozemlja in znak zdravega morskega okolja, visi smrtna grožnja v obliki zajedavca, ki je že uničil celotne populacije. Znanstveniki se bojijo, da bo toplejše morje, ki je posledica podnebnih sprememb, še pospešilo uničenje tega sredozemskega endemita. Pinna nobilis, druga največja školjka na svetu, je znana po tem, da kot jadro ponosno stoji pokonci, s konico zasidrano v peščene morske travnike, in to zgolj v Sredozemlju. Zajedavca, ki jo očitno uničuje, so ob obali Španije odkrili leta 2016, nevarnost, ki jo predstavlja za školjko, ki lahko živi do 45 let in zraste do 1,2 metra, pa strokovnjaki sedaj označujejo za izredno stanje.
Patogen je že skoraj popolnoma izkoreninil populacije te školjke ob obalah Španije. Tam so jo sedaj uvrstili med ogrožene vrste. Zadnje prizorišče umiranja velikega leščurja je francoska riviera, patogen pa sicer školjko napada na območju od Francije do Turčije.

Profimedia
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta