Koliko vas stane informacijska svoboda?

Vinko Seliškar
27.05.2021 03:00
Preverili smo, koliko stanejo paketi, ki vključujejo storitve dostopa do interneta in televizije.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Ljudje ključnih informacij že dolgo ne pridobivamo več iz knjig in učbenikov, vse redkeje tudi iz dnevnega časopisja. Vedno več informacij iščemo v spletu, ali pa jih pridobimo preko televizijskih kanalov, pretežno dnevno-informativnih oddaj. Ne le spletni portali informativne narave, tudi vsi drugi, vključno z razvedrilnimi in prodajnimi vsebinami, so danes polni informacij in podatkov. Do njih se prebijemo po podatkovni avtocesti, ki sliši na ime internet. Danes že lahko govorimo o avtocesti, ki pa je bila še desetletje ali dva nazaj zgolj cesta, ponekod celo kolovoz, saj širokopasovnih pasovnih povezav še nismo poznali oziroma imeli.

Ta hip si je težko zamisliti gospodinjstvo brez televizije in dostopa v internet. Prva služi predvsem v namene razvedrila, drugi pa ne zgolj za dostop do informacij, temveč v teh korona časih še za delo in izobraževanje na daljavo, plačevanje računov, spletno nakupovanje … Povprečno gospodinjstvo za ti dve dobrini odšteje okoli pol stotaka, tista z večjimi apetiti in željami pa tudi več. Prav vsa pa morajo računati še z dodatnim stroškom v obliki RTV-prispevka, ki družinski proračun vsak mesec oklesti za 12,75 evra, pa če to spremlja programe nacionalne televizije ali ne. Ne, ne gre za majhne zneske, pa vendar – tudi mesečna naročnina na dnevni časopis ni prav nizka. Skupaj s položnico za elektriko, ki tudi poganja vse naše telekomunikacijske naprave, je jasno, da marsikatero gospodinjstvo že brez stroškov mobilne telefonije (o njej kdaj drugič) že doseže trimestno mesečno porabo. Pa jo je možno znižati? Odvisno od naših potreb. Če smo pripravljeni na kakšen kompromis, potem vsekakor. Sicer pa si velja ogledati aktualno ponudbo največjih domačih ponudnikov in vsaj »optimizirati« ceno storitev dostopa do interneta in televizije. Zelo verjetno je namreč, da že vrsto let plačujemo naročnino na kak starejši paket, ki je na račun različnih »prilagoditev« ta hip dražji od aktualne ponudbe.

Skladno z modernimi časi in razvojem ponudbe, tako na strani povezljivosti kot vsebin, rasejo tudi apetiti potrošnikov. Če smo se pred desetletji zlahka zadovoljili z desetimi ali dvajsetimi televizijskimi programi lokalnega ponudnika, ima danes le redko gospodinjstvo tako okrnjeno izbiro. Po izklopu analognega oddajanja in prehodu na sistem DVB-T rabo strešnih in sobnih anten pospešeno zamenjuje storitev IP-televizije, ki v naš dom pride po »internetni žici«. Medtem ko po zraku lahko ulovimo dobrih ducat tv-kanalov, jih že osnovni ali vstopni paketi IP-televizije ponujajo skoraj desetkrat več.

Najprimernejše so paketne ponudbe

Čeprav je vsako storitev pri IKT-operaterjih mogoče naročiti ločeno, že hiter pogled na cenik razkrije, da so najbolj ugodne paketne ponudbe, ki združujejo več storitev. Nas so tokrat zanimali predvsem t. i. dvojčki, torej ponudba, ki vsebuje dostop do interneta in storitve IP-televizije.

Pregled ponudbe začenjamo po abecednem vrstnem redu. V podjetju A1 Slovenija so pakete interneta in televizije povsem prenovili v lanskem letu in jih obenem poenostavili. Ponudba tako obsega pakete A1 Net+TV, ki se po konfekcijski številki črke (S, M oziroma L) razlikujejo po tem, kaj zagotavljajo naročniku. Osnovni paket S, ki vsebuje solidno hiter internet (do 20/1 Mbit/s v primeru xDSL in pohvalnih 100/20 Mbit/s v primeru optike), že premore storitve televizije s programsko shemo, ki obsega več kot 110 televizijskih programov, naročnik pa prejme še t. i. 4 TV-točke, ki jih lahko porabi za naročilo posameznega dodatnega programskega sklopa. Cena: 29,99€.

Shutterstock

Paket A1 Net+TV M za pet evrov več mesečno podvoji hitrost internetnega dostopa na optičnem omrežju (na xDSL tehnologiji pa do 30/5 Mbit/s), medtem ko programska shema obsega 190 programov, ki jih je moč še razširiti z dodatnimi programskimi sklopi (zanje je v paketu že na voljo 6 točk). Najobsežnejši paket A1 Net+TV L, ki stane slabih 45 evrov, pa prinaša najvišje hitrosti interneta, več kot 240 tv-programov, vključeno pa ima tudi funkcijo časovnega zamika, ki jo je pri cenejših paketih treba doplačati (in stane 3 evre mesečno). V primeru ponudnika A1 bi izbrali srednji paket, saj menimo, da ponuja največ za odštet denar.

Tudi Telekom Slovenije je v zadnjem letu prečistil in poenostavil svojo ponudbo, ob bok paketom družbe A1 pa postavlja pakete NEO A, NEO B in NEO C, ki premorejo zelo podobne hitrosti interneta in malenkost bogatejše programske sheme, vključujejo pa tudi storitve stacionarne telefonije, zato so že občutno dražji, a je cene moč znižati ob morebitni vezavi. Telekom Slovenije rad poudari, da  njegov tv-komunikator NEO Smartbox podpira tudi upravljanje z glasom. Omeniti velja še poseben paket Ugodni, ki je namenjen (naj)manj zahtevnim gospodinjstvom ali uporabnikom, saj ob osnovni televizijski shemi prinaša še vstopno hitrost interneta 10/2 Mbit/s (na optiki!) ter brezplačne klice med uporabniki IP-telefonije Telekoma Slovenije. Stane 29 evrov, če pa uporabniki paket povežejo v skupni račun s paketom mobilnih storitev (Naj A), pa pridobijo dodatnih 6 evrov popusta na mobilno mesečno naročnino in pod črto ugodnih 40 evrov mesečno za osnovno naročnino na internet, televizijo in telefonijo.

Telemach se je podobno kot Telekom Slovenije osredotočil na ponudbo trojčkov, čeprav statistika kaže, da raba stacionarne telefonije ne le v Sloveniji, temveč kar v svetu, strmo upada, saj jo že skoraj v celoti nadomešča mobilna telefonija. Nič ne de, Telemachovi paketi slišijo na ime EON Light, EON Full in EON Premium ter so zelo radodarni kar zadeva internetne hitrosti, saj že osnovni EON Light nudi hitrosti do 150/15 Mbit/s, premijski pa že razkošno odmerjenih do 600/60 Mbit/s. Tudi programske sheme so bogate, pri čemer je od 144, 179 ali 235 tv-programov – odvisno od izbranega paketa – okoli polovica na voljo v visoki ločljivosti (HD). Sprejemnik EON Smart Box omogoča tudi dostop do številnih vsebin v Video klubu, novejše med njimi so seveda na voljo za doplačilo, pohvalno pa je funkcija ogleda za nazaj (do 7 dni) že všteta v ceno paketa. Cene paketov so med dražjimi, a končni znesek ublaži dejstvo, da se ob dveletni vezavi vsaj prvo leto več kot prepolovijo.

Pri ponudniku T-2 lahko televizijo in dostop do interneta naročimo ločeno, paketno ponudbo pa podobno kot konkurenti razume kot ponudbo trojčkov in četverčkov (kjer je dodana še mobilna telefonija). V T-2 priporočajo izbiro paketov Oranžni, ki so jim dodana imena Start, Optimum in  Diamant HBO, ki precej jasno razkrivajo, komu so namenjeni. Start tako prinaša internet do hitrosti 50/20 Mbit/s (na optiki, na xDSL pa do 10/1 Mbit/s), televizijsko s programsko shemo s 130 programi, stacionarno telefonsko številko in osnovni mobilni paket. Paket Oranžni Optimum znatno dvigne zmogljivosti interneta in prinese programsko shemo L z dodatnimi 50 tv-programi, medtem ko paket Oranžni Diamant HBO skorajda ne pozna pomanjkljivosti, saj je v njem izredno bogata programska shema XL z 230 programi, hitrosti interneta pa dosegajo do izjemnih 750/150 Mbit/s, vključen je tudi Maxi paket mobilne telefonije. Cene paketov so zaokroženih 37, 50 oziroma 70 evrov, dveletna zvestoba (beri: vezava) pa naročnikom prvo leto prinese nižje cene, in sicer 30 oziroma 40 evrov mesečno.

Podrobnejšo primerjavo paketov storitev interneta in televizije domačih ponudnikov najdete v tabeli. Za vse podrobnosti, omejitve in drobni tisk pa velja obiskati spletne strani operaterjev in šele nato izbrati favorita.

Kabel, xDSL ali optika?

Na ceno in izbiro paketa seveda vpliva tudi vrsta vodnika, ki vodi do našega gospodinjstva. Če je to koaksialni kabel, smo omejeni na ponudbo kabelskih operaterjev, če gre za bakreno parico (beri: staro telefonsko linijo), bomo v najboljšem primeru dobili ponudbo VDSL, v kolikor pa sodimo med srečneže, ki na lokaciji lahko uživajo v optičnem vodu (priključek FTTH), pa si lahko omislimo najboljše, kar ta hip premorejo ponudniki.

Da ne bo pomote – vsaka vrsta povezave nam bo zagotovila dostop do interneta in storitev televizije, a bomo predvsem v primeru povezav xDSL bolj omejeni s hitrostmi prenosa podatkov, kar utegne privesti do izzivov predvsem v gospodinjstvih z večjim številom naprav (beri: televizorjev in računalnikov).

Zavedati se namreč moramo, da če bi želeli uživati v krasni sliki ločljivosti 4K in z vsemi »bonbončki«, bo že ta zasedla okoli 20 Mbit/s pasovne širine, torej jo bo manj ostalo za druge naprave in storitve. Prav tako je optično omrežje v praksi skorajda neobčutljivo na število sočasnih povezav, ki lahko ohromijo delovanje starejših linij. Prav tako je optično omrežje tisto, kjer lahko – sicer pogosto za doplačilo – lahko dobimo simetrično povezavo, torej da je hitrost prejemanja podatkov enaka hitrosti oddajanja podatkov. A ker za gospodinjsko rabo ni nobene potrebe po tem, je tudi ponudba paketov, vsaj kar zadeva hitrosti dostopa do interneta, povsem pričakovano asimetrična. Je pa res, da če veliko družinskih članov dela in se izobražuje od doma, velja resno razmisliti o paketih z višjo hitrostjo internetnega dostopa.

Shutterstock

Razvade, ki prerasejo v navade

IP-televizija je v primerjavi s klasično televizijo, ki v tehničnem žargonu pozna tudi oznako linearna, prinesla funkcionalnost, katere prej nismo poznali. Funkcija ogleda za nazaj (t. i. časovni zamik) nam omogoča vrnitev na posamezno oddajo ali točno določen del nje, če smo morebiti zamudili njeno predvajanje v živo ali po urniku. Večina ponudnikov danes omogoča ogled za nazaj do tedna dni (še pred leti so bili ti roki krajši), a je pogosto zanjo treba doplačati.

Prav tako so operaterji v ponudbo dodali storitev ogleda vsebin na zahtevo, kjer lahko do aktualnih filmov in serij dostopamo preko vmesnika televizije, le da moramo za te vsebine dodatno plačati – kot bi npr. odšli na ogled kinopredstave. In tako se dodatni izdatki še hitreje nabirajo.

Na daljincih sodobnih televizorjev je vse več gumbov, ki so namenjeni vedno bolj priljubljenim pretočnim video storitvam, kot so Netflix, Amazon Prime Video, Hulu in podobne. Ti ponudniki med seboj kar tekmujejo, kdo bo gledalcem ponudil bolj ekskluzivne in privlačne vsebine. Njihove storitve so tudi ena redkih možnosti, ki jih imamo, da lahko v celoti izkoristimo zmogljivosti sodobnih televizorjev, saj ponujajo video vsebine v ločljivosti 4K, za razvajanje naših oči pa so nekatere med njimi zajete in predvajane še v tehniki širokega razpona barv (HDR). Cene teh storitev se gibljejo od 6 evrov mesečno dalje, da ne kupujemo mačka v žaklju, pa se lahko prepričamo z običajno enomesečnim poskusnim obdobjem. A pozor – če boste enkrat preizkusili te storitve, je zelo verjetno, da se jim ne boste več želeli odpovedati in boste tako svoje telekomunikacijsko-večpredstavnostne izdatke pod črto še povečali.

Preberite nov tematski časopis v celoti

Preberite nov tematski časopis v celoti

Preberite nov tematski časopis v celoti

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.