(VIDEO) Kaj je v vesolju videl William Shatner? O njegovih besedah boste še dolgo razmišljali

23.10.2021 06:00
Houston, nimamo problema. Imamo pa zelo starega moškega, ki leti v vesolje. Ker se tam pač najbolj domače počuti.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: Profimedia
Profimedia

 Vesoljsko podjetje milijarderja Jeffa Bezosa Blue Origin je 13. oktobra izvedlo novo uspešno izstrelitev svoje rakete New Shepard v vesolje, tokrat z 90-letnim igralcem Williamom Shatnerjem, ki je zaslovel z vlogo kapitana Kirka z vesoljske ladje Enterprise v seriji Zvezdne steze. Shatner je s tem postal najstarejši obiskovalec vesolja.

Profimedia

Po vrnitvi na Zemljo je izrazil navdušenje nad izkušnjo in med drugim dejal, da je bil povsem prevzet ob misli na to, kako majhen in ranljiv je naš planet, ki ga ščiti le tanka plast atmosfere. Polet v vesolje, na višino 106 kilometrov nad teksaško puščavo, je trajal skupaj le okrog deset minut. Shatner in trije sopotniki pa so na kratko, za tri minute, občutili breztežnostno stanje, preden so se vrnili na Zemljo. Ob pristanku povsem avtomatizirane kapsule New Sheparda jih je pričakal Bezos, ki je letos tudi sam obiskal vesolje na prvem turističnem poletu svojega podjetja. Shatnerju so družbo delali podpredsednica vesoljskih misij pri Blue Origin Audrey Power, soustanovitelj podjetja Planet Labs Chris Boshuizen in soustanovitelj podjetja Medidata Glen de Vries.

Do Shatnerjevega poleta je bila najstarejša Zemljanka v vesolju 82-letna pilotka Wally Funk, ki je julija letos poletela s prvo turistično misijo Blue Origin. Blue Origin je doslej prodal že za sto milijonov dolarjev vesoljskih vozovnic. Do konca letošnjega leta je v načrtu še ena, skupno letos tretja misija v vesolje s človeško posadko.

​Upam, da si ne bom nikoli opomogel​

Shatner je v čevlje kapitana Kirka prvič stopil leta 1966 in nato velik del igralske kariere ostal neločljivo povezan s tem likom, ki ga je zapisal v filmsko zgodovino. Filmskega vesolja vajeni igralec je bil pred noro izkušnjo vidno vznemirjen. Večkrat je dejal, da komaj čaka, da vidi Zemljo iz druge perspektive. "Nekaj skrivnostnega je v tem, da si v vesolju, da si mnogo bliže zvezdam in da občutiš breztežnost. Zagotovo me bodo prizori prevzeli. Komaj čakam, da vidim vso lepoto, ki nas obdaja," je dejal dobro ohranjeni Kanadčan. Njihov polet je trajal okoli deset minut, v tem času pa so lahko kot redki Zemljani občutili breztežnost. Njihova največja višina je bila sto kilometrov, skozi velika okna pa so lahko ves čas občudovali Zemljo.

Profimedia

Kar na slepo jih v vesolje niso pahnili. Pred poletom so morali potniki opraviti nekaj dni urjenja, čeprav jim med poletom ni bilo treba ničesar početi. Le uživali so lahko v ekskluzivni, neponovljivi izkušnji. Raketa in kapsula New Shepard sta popolnoma samodejni. Strokovnjaki so jih poučili le, kaj storiti, če se zgodi kaj izrednega, kakšne zvoke in tresljaje lahko pričakujejo in kako se v breztežnostnem prostoru premikati po kabini, ne da bi se med seboj zaletavali. Shatner je bil, kot rečeno, popolnoma prevzet ob misli na to, kako majhen in ranljiv je naš planet, ki ga ščiti le tanka plast atmosfere. "Vsak na svetu mora to izkusiti in videti. Je nekaj najbolj neverjetnega. To, kar ste mi dali, je najboljša in najbolj ganljiva izkušnja, ki si jo lahko zamislim. Poln sem čustev. To je izjemno, izjemno! Upam, da si od tega ne bom nikoli opomogel. Upam, da bom lahko ohranil to, kar čutim zdaj. Tega nočem izgubiti," je v prvi izjavi dejal Shatner. To je bil sicer šele drugi polet kapsule New Shepard. Prvi polet je opravila 20. julija, ko je v vesolje ponesla Bezosa, njegovega brata Marka, nizozemskega najstnika Oliverja Daemana in pionirko letalstva Wally Funk. Kratki poleti na rob vesolja so za Bezosa donosen posel. Trenutno sicer tja gor letijo le izbranci in povabljenci, a pospešeno načrtuje tudi komercialne polete za vesoljske turiste.

Precej razburljivo, a mnogo bolj zemeljsko, je v Shatnerjevem zasebnem življenju. Lani se je ločil, a povedal, da ga že četrta ločitev ni huje prizadela in da se je kljub častitljivim letom pripravljen vrniti k zmenkom. Po ločitvi od 61-letne žene Elizabeth je tako spet samski. S trenerko konjev je bil poročen od leta 2001, njuna ločitev pa je veljavna od letošnjega januarja. "Nič me ne žalosti pri tej starosti. Vse je v redu," pravi. Prepričan je, da je še vedno pravi casanova. "Kako je biti lomilec ženskih src pri 89 letih? Vsekakor lahko rečem, da mi to dvigne krvni tlak," se je pošalil. Igralec je bil pred tem poročen že trikrat. Od prve žene Glorie Rand se je ločil leta 1969, leta 1996 pa se je po 23 letih razšel z drugo ženo Marcy Lafferty. Leta 1997 se je poročil tretjič, z Nerine Kidd, a žena je dve leti kasneje tragično umrla. Utopila se je v njegovem bazenu, kriva pa je bila mešanica alkohola in tablet.

​Ob ločitvi mu je pripadla konjska sperma

Williama Shatnerja lahko gledalci vidijo tudi v zabavni potopisni oddaji Bolje pozno kot nikoli, v kateri se prekaljeni mački Hollywooda Henry Winkler, William Shatner, nekdanji zvezdnik ameriškega nogometa Terry Bradshaw in boksarska legenda George Foreman odpravijo v svet in se srečujejo z nenavadnimi običaji in kulinaričnimi specialitetami. "Živim polno, ustvarjalno, mislim, da še nikoli nisem bil tako ustvarjalen kot zdaj," pravi. Dobro se drži. "Brez hvale lahko rečem, da imam dobre gene. Tem se verjetno lahko zahvalim, da sem še vedno energičen in zdrav. Nikoli nisem bil resno bolan. Kak prehlad sem in tja že, a ne tudi resnejša bolezen," zamahne z roko. Trudi se živeti zdravo.

"Ne pijem in ne kadim, nikoli nisem zlorabljal drog. Zdravo se prehranjujem in se gibljem redno, kot le lahko," našteva, z nekoč tako ljubo ježo pa se ne ukvarja več. Emšo je naredil svoje in telo uboga mnogo manj kot konj. Letos je padel s konja in si zlomil kost. A konji ostajajo njegova ljubezen. "Ni bilo enkrat, da sem bil v sanjah eno s konjem. Te sanje se običajno začnejo tako, da jaham po prostranih travnikih, vidim konjsko glavo, sčasoma pa njegove oči postanejo moje. Počasi se zlivam v eno s konjem," je pripovedoval v intervjujih. V lasti ima dva konja, poimenoval ju je Renaissance Man's Medici in Powder River Shirley. Nekoč je imel še dva, a sta ob ločitvi pripadla ženi Elizabeth. Kot rejec se je razveselil, da mu je ob razpadlem zakonu pripadla vsaj konjska sperma za nadaljnji razplod.

Shatnerja že vrsto let pesti hud tinitus, nadležno piskanje v ušesih. Meni, da je to posledica pirotehnične nesreče na snemanju ene od epizod Zvezdnih stez, z naslovom Arena, čeprav je opaznejše simptome začel doživljati šele v začetku devetdesetih let, približno četrt stoletja pozneje. Danes je aktiven član ameriškega združenja za bolnike s tinitusom. Njegovo zdravljenje tega stanja vključuje nošenje majhne elektronske naprave, ki generira širokopasovni beli šum, ki možganom pomaga omiliti tinitus. Shatner je lani tudi razkril, da trpi zaradi otečenih sklepov in različnih starostnih bolečin, pri lajšanju pa si pomaga s CBD-oljem. Finančno si je dobro postlal, saj osebno premoženje 177 centimetrov visokega zvezdnika ocenjujejo na okoli sto milijonov ameriških dolarjev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta