Varstvo narave: Slovenija, komu lepote tvoje?

Kristina Božič
16.05.2020 04:55

Pritiski na okoljevarstvene in naravovarstvene organizacije niso novi, a pretekle izkušnje govorijo tudi o tem, da se pritiski nikoli ne končajo pri njih. Skupaj s protesti na kolesih opozarjajo, da bodo spremembe na bolje zahtevale široke in temeljite premisleke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Ob zgornjem robu Trga republike pod stopnicami so pred dobrim tednom na tleh ležala kolesa. Okoli njih je stala skupina s transparenti, ki so sporočali, da narave ne dajo - predvsem ne politikom, da jo prodajo naprej za kapitalske koristi. Pred njimi se je množica po polovici trga, ki ni bil zagrajen s kovinsko ograjo, vozila s kolesi, hodila ob njih, zvonila in vzklikala.
Pet dni kasneje je bila polna druga polovica Trga republike. Deževalo je. Na spodnjem robu so stali policisti, ki so se po dobri uri odločili razkropiti se v dvojicah na vogale in robove trga, kjer so nato popisovali posameznike in posameznice, ki so počasi med dežjem odhajali s protesta. Ta je bil večji, bolj pisan in glasen, kot je kdorkoli pričakoval glede na temačno vreme in specifičen namen.
V parlamentu so poslanci in poslanke na seji odbora za infrastrukturo, okolje in prostor odločali o amandmaju opozicijske stranke SNS na novelo zakona o ohranjanju narave, s čimer bi se sklestil krog nevladnih organizacij, ki lahko v imenu zaščite narave nastopajo v upravnih postopkih izdaje dovoljenj za infrastrukturne in druge projekte. Podporo torkovemu protestu zoper vladno podprte spremembe zakonodaje so izrazili tudi člani in članice skupine Mladi za podnebno pravičnost. Petkovi štrajki za podnebje so se v času globalne pandemije umaknili z ulic. Rok Kranjc, raziskovalec in član skupine, petke že nekaj tednov preživlja tudi v pogovorih s strokovnjaki s celega sveta. Ti potekajo javno in so dostopni na družbenih omrežjih, med drugim pa vključujejo indijsko aktivistko Vandano Shivo, zagovornika koncepta odrasti Vincenta Liegeya in sociologinjo Saskio Sassen. Čas epidemije in karanten je za mnoge postal čas za še več izobraževanj in načrtovanj.
"Želja je zapolniti prazen prostor. Teh vsebin manjka," pravi Rok Kranjc. Zadnje politične poteze vlade Janeza Janše postavi ob bok dogodkom na drugi strani Atlantika. Pravi, da se nadaljuje in krepi ugrabljanje države, ostri se polarnost, maske padajo. "Oblastniki kot da uživajo v tem, da se vse bolj drvi v uničevanje." Tudi zato vidi vse očitnejšo nujnost, da se civilna družba še bolje organizira in nadaljuje ustvarjanje alternativ. Pogreša inovacije pri političnih procesih. Odsotnost razvojnega koncepta opiše kot posledico sistema vladanja, kjer ozki in kratkoročni interesi vladajočih prevladajo nad dolgoročnimi potrebami družbe. "Potrebujemo participatorne procese civilne družbe, organizacij in strokovnjakov, ki bodo delovali od spodaj navzgor, a bodo hkrati omogočeni in pripoznani od zgoraj dol, da ustvarimo nove pravne, finančne in institucionalne okvire za drugačne družbene modele. Zagotoviti moramo eksperimentalne prostore za krepitev skupnostnih ekonomij in razvijanje novih sodelovanj," meni, da je čas za pogum in eksperimentiranje.

Večer

Bolje za vse in vsakogar

Vsi sogovorniki in sogovornice, kolektivi in posameznice opozarjajo, da procesi izrinjanja civilne družbe iz politike in stopnjevanja pritiskov na okolje ter naravo niso novi. Segajo v prejšnje vlade in onkraj okoljskega resorja. Andreja Slameršak iz društva za preučevanje rib našteva pretekle ministre, predsednike vlad in poslanska vprašanja, ki so kazala, da bi nekateri pravice nevladnih organizacij najraje ukinili. "A do zdaj so vlade vedele in jasno odgovarjale, da zakonska ureditev odraža zahteve Aarhuške konvencije, evropske in mednarodne standarde." Edino, kar jih je presenetilo v zadnjih tednih, je bila hitrost in neposrednost ravnanj vlade SDS zoper mednarodno pravo in čez svoboščine, ki jih zagotavlja ustava.

Večer
Večer

Bilo je nekoč in naučili smo se ...

Inštitut Danes je nov dan je nastal iz kolektiva, ki se je oblikoval v času množičnih protestov v letih 2012 in 2013. Trenutna protestna kolesarjenja po različnih slovenskih mestih vračajo občutek veselja, da ljudje v svojih držah in prepričanjih niso sami. Člani in članice kolektiva Danes je nov dan pravijo, da je bila najpomembnejša zapuščina protestov v letih 2012 in 2013 prav občutenje, "da telesa štejejo, da protesti niso brez zveze, da je aktivno državljanstvo nujna drža, da se ne smemo zapirati v pasivne individualne mehurčke, da moramo biti solidarni, tovariški". Tokrat vidijo na ulicah nestrinjanje z načinom vladanja in z vsebino vladnih politik, ogorčenje nad korupcijo, pa tudi širše zavedanje o posledicah podnebne krize - ter odziv na poteze oblasti, ki nakazujejo, da je vlada "pripravljena stopiti na stran kapitala in razprodati okolje". "Ljudje niso naivni," so zapisali, da so vidne in poznane tako posledice že desetletja trajajočih "obupnih okoljskih politik" kot stopnjujočih se neenakosti in krivic zaradi podnebna krize. "V zadnjih letih se je povečalo zavedanje, da prioritiziranje ekonomske rasti na račun okolja morda ne ogroža boomerjev v vladi, vendar ogroža našo in prihodnje generacije," pravijo. Opozarjajo, da iz protestov leta 2012/13 niso zrasli novi demokratični mehanizmi. "Država je ljudem danes še vedno približno enako daleč, kot je bila leta 2012, ne glede na novo spletno mesto e-uprave. Civilna družba se še vedno zatira, pravica do referenduma je še bolj omejena, parlament in vlada imata več pooblastil za zlorabo ne-čisto-izrednega stanja, vsi vemo za problem financiranja politične stranke iz tujine, pa je to vedenje postalo nekaj vsakdanjega. Ne glede na dobre namene protestnikov in civilnih iniciativ, ki so iz protestov nastale, bi težko rekli, da je Slovenija bolj demokratična, kot je bila leta 2012," so kritični tudi do učinkov lastnih prizadevanj.

Večer
Večer
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.