V našem časniku pred 50 leti: Imeti, ohraniti in razvijati Večer

SZDL Maribor je zavzela stališče, da je treba čim prej izboljšati položaj dnevnega političnega informativnega tiska in njegove tehnološke baze.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Večera

Po 41 letih nujno v remont

Če novo kopališče v Pristanu v prihodnji poletni sezoni še ne bo začelo rabiti namenu in če ne bodo našli predvidenih dveh in pol milijona dinarjev za prepotrebna sanacijska dela na kopališču na Otoku, ne bodo imeli v prihodnji poletni sezoni Mariborčani - nobenega kopališča.

Sanitarna inšpekcija je namreč že prepovedala kopanje na Mariborskem otoku, varnostna služba pa je že prepovedala uporabo dotrajanega mostu, ki povezuje kopališče s cesto. Spomini nam ob vsem tem uhajajo v leto 1930, ko so z velikanskim navdušenjem slavnostno izročili kopališče Mariborski otok namenu.

Tri leta s tujim srcem

Med ljudmi, ki so jim presadili tuje srce, ima temnopolti učitelj Louis B. Russel iz Indianapolisa zaporedno številko 34. Z nekaj več kot tremi leti, kar živi s tujim srcem, pa je poseben rekorder med 166 ljudmi, ki so jim doslej vsadili tuje srce ... Ne gre le za to, da je preživel že 1200 dni - Louis živi, kot še nikoli doslej, z vsem žarom in voljo. Po svojem načrtu, ki bi ga še popolnoma zdrav človek komaj zmogel ... 90 kologramov težki Louis pokadi na dan 20 cigaret, je in pije, kar se mu zljubi, tri krat na teden prevozi s kolesom 15-20 kilometrov, vodi skupino tabornikov, dviga uteži in dela počepe, sedaj pa hoče še med politike ... Russel je bil tudi član žirije pri izboru "Gole miss 1971".

Naočniki in Audrey

Audrey Hepburn, 42 let, se zelo rada sprehaja po rimskih ulicah. Kot vedno je izredno elegantna in zelo zelo vitka. Igralka si je tudi tokrat nataknila zanimiva očala, kaj ti že precej časa se navdušuje za še posebno ekscentrične naočnike, ki naj bi še bolj poudarili njen "tip". Ljubka Audrey je že dve leti srečno poročena z rimskim psihiatrom Andreo Dottijem. Leta 1967 se je ločila od prvega moža Mela Ferrerja.

Maistrova anekdota

Nekoč je pogovor pri generalu Maistru nanesel na nekaj, kar je Maistra bolelo do konca življenja; na nesrečni koroški plebiscit. Hkrati pa je za boljše razumevanje te anekdote treba vedeti, da je takrat ljubljanska Opera uprizorila opero skladatelja Risata Savina - Friderika Širca, ki je bil tudi upokojeni general. Opera je imela naslov "Gosposvetski sen". General Maister se je bolečega pogovora iznebil s tole meditacijo: "Širca in jaz - oba sva bila generala. Toda Širca je bil boljši: njemu se je Gosposvetski sen uresničil, meni pa - izjalovil!"

Danilo Gorinšek

Gripa v Budimpešti: 300.000 bolnih, 14 mrtvih

Žarišče epidemije gripe na Madžarskem, ki je v zadnjih nekaj dneh posebno huda, je v Budimpešti. Zbolelo je več kot 300.000 ljudi. Zdravniki trdijo, da gre za lažjo obliko gripe, vendar priporočajo bolnikom, naj ostanejo v postelji. Število smrti zaradi gripe: 14.

Karavana bratstva in prijateljstva

Na včerajšnji tiskovni konferenci sta Gorazd Mazej in Bojan Vouk, predstavnika koordinacijskega odbora občinskih konferenc SZDL severovzhodne Slovenije za pripravo karavane bratstva in prijateljstva 1972, seznanila novinarje s pripravami za novo srečanje med slovenskimi pregnanci v Srbiji in njihovimi gostitelji ... V Srbiji je bilo na lanskem obisku razpoloženje izredno, zato bi naši radi srbskim prijateljem del tega gostoljubja povrnili. Seveda je težko pričakovati, da bi pri Slovencih naleteli na tako širokosrčnost in odprtost, kakor je bilo to v Srbiji, zato bo treba spontanost nadomestiti z dobro organizacijo.

D.J.

Položaj slovenskega dnevnega tiska

Izvršni odbor občinske konference SZDL Maribor je zavzel stališče, da je treba čim prej izboljšati položaj slovenskega dnevnega političnega informativnega tiska in njegove tehnološke baze ... Gospodarski položaj slovenskih časnikov postaja nevzdržen in časnikov ni moč prodajati po ekonomski ceni. Položaj je treba reševati sistemsko, dolgoročno in enotno za vse slovenske dnevnike, je rečeno v mariborskih stališčih. Za takšno enotno reševanje je Maribor še posebej zainteresiran, ker želi imeti, ohraniti in razvijati glasilo Večer kot sestavni del svojega političnega izražanja in akcije.

Tanjug

KBM letos podarila že tretji avto

Kreditna banka Maribor je opravila 24. nagradno žrebanje, v katerem so sodelovali njeni varčevalci, ki so vezali dinarske ali devizne vloge od 1000 din naprej za eno leto. Med sto nagradami so bili: televizor in radijski sprejemniki, štedilniki, oljne peči, šivalni stroji, zapestne ure, kavni mlinčki, denarne nagrade (v obliki hranilne vloge). Poleg teh so kot pri vsakem žrebanju podelili še osebni avto ami break. Avto je zadel varčevalec J.R., zaposlen pri PTT podjetju Maribor. Ko smo ga pozno ponoči obiskali, je povedal, da se niti ne more izkazati za pravega lastnika izžrebane številke hranilne vloge, ker je vse skupaj spravljeno na drugem kraju in ne doma.

S.P.

Ob odhodu Mira Cerarja iz tekmovalne arene: 30 kolajn elegantni gimnastiki

Miro Cerar St.
 

Dragiša Modrinjak

Začnimo pri kraju. Ovacije za vajo na konju z ročaji na lanskem svetovnem prvenstvu v dvorani Tivoli v Ljubljani. Tisoči gledalcev so v deliriju. Njihov ljubimec je očitno spet uspel. Kaj bodo rekli sodniki? Končno se prikaže na semaforju rešilna številka, rešilna za Mira, ki je znova osvojil kolajno, rešilna za razburjene gledalce.

Tako so naši športni novinarji opisali, kako je dobil eno od zadnjih kolajn in dodali: “Zato o Miru posebno še sedaj, ko se je sam pogumno odločil, da se poslovi od tekmovalne arene, lahko brez raszmišljanja zapišemo: tak je bil samo naš Miro.”

Z. Vahtar

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta