Pred 50 leti v Večeru: Nad čem se jezijo Mariborčani?

Pripravil Rok Kajzer
22.07.2023 06:00

Nad nekaterimi gostilnami, kjer v teh vročih poletnih dneh dobiš toplo pijačo, ki te nič kaj ne odžeja. Nad ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

16. julij 1973

Prodajal ukradenega Picassa

Pariška policija je na ulici priprla človeka, ko je poskušal prodati dve ukradeni sliki Picassa in Brueghela nekemu ameriškemu turistu. Sliki sta ocenjeni na 2 milijona frankov, ukradeni pa sta bili iz hiše prof. Reneja Gutmanna, osebnega prijatelja Pabla Picassa.

16. julij 1973

Pogovori Tito-Ceausescu

Včeraj dopoldne je pripotoval na dvodnevni neuradni obisk v Jugoslavijo generalni sekretar romunske komunistične partije in predsednik državnega sveta Romunije Nicolae Ceausescu. Predsednik Tito in Ceausescu sta začela politične razgovore včeraj popoldne ob petih, pričakujejo pa, da bosta pogovore nadaljevala še danes. Domnevajo, da bosta pretresla številna mednarodna aktualna vprašanja ter odnose med Jugoslavijo in Romunijo. /.../ Na večerji, ki sta jo predsednik Tito in Jovanka Broz priredila romunskim gostom, so izmenjali zdravici. Predsednik Tito je med drugim dejal, da mu je žal, ker so na tako kratkem obisku in ker jim ne bo mogel pokazati naše dežele. Izrazil je prepričanje, da bodo pogovori o dvostranskih odnosih zelo koristni, saj bodo hkrati predstavili prispevek k mednarodnim odnosom in miru v svetu. Dejal je, da je sprejel povabilo, naj še letos obišče Romunijo. /.../

Dragiša Modrinjak

16. julij 1973

Življenjski praznik mariborskega Japonca

Te dni slavi 60-letnico ruški rojak in mariborski občan Hinko Gracej. Dela kot geometer pri mariborskem cestnem podjetju, poznamo pa ga kot "mariborskega Japonca". Ta opravičeni vzdevek se ga je oprijel zaradi njegovega nenavadnega konjička. Več kot tri desetletja se ukvarja z japonsko-slovenskim slovstvom, in je pred tremi leti za svoje propagandne prispevke v japonščini na svetovni razstavi v Osaki prejel iz dežele vzhajajočega sonca medaljo za mir. Ker je njegov osrednji konjiček japonščina, ni čudno, če se od časa do časa pojavi kakšen zapis o njem na radiu ali televiziji in v nekaterih naših revijah in časnikih. Poleg tega, kolikor mu čas dopušča, sodeluje kot kartograf v raznih tujsko propagandnih publikacijah. Letos zasledimo njegovo ime kar v dveh knjižnih delih; je ilustrator knjige Zdravilne rastline - 1000 izbranih receptov, ki jo je pred kratkim izdala Pomurska založba, pred dnevi pa je Mladinska knjiga izdala drugo zbirko svetovne muzejske enciklopedije. V tej zbirki je naš slavljenec napisal poglavje o kitajskih in japonskih zgodovinskih obdobjih. Za družbeno življenje nima mnogo časa, le kako si ga naj vzame spričo vsega navedenega, vendar ga včasih opazimo tudi med mariborskimi čarovniki, ki imajo svojo sekcijo Čarobni krog v KUD Jože Hermanko. F. NOVAK

17. julij 1973

Liza in Richard zopet v objemu?

Najdaljši prepir v devetletnem zakonu Burtonovih bo končan prihodnji petek v Rimu, kjer se bosta na letališču po desetdnevni ločitvi ponovno srečala Elizabeth Taylor in Richard Burton. Pomiritev je osebno sporočil Richard Burton, ki je v soboto pripotoval v Moskvo kot gost festivala, na katerem bodo prikazovali film Pokol v Rimu. Pričakujejo, da bo Burtonova izjava pomirila vse tiste, ki so zaskrbljeni v usodo tega slavnega filmskega para, ko so 3. julija letošnjega leta sporočili, da se bosta ločila.

18. julij 1973

Pozor pri parkiranju!

Odvažanje nepravilno parkiranih avtomobilov bo v Mariboru postala stalna praksa. Odvažati pa ne nameravajo le tistih, ki ovirajo promet, temveč vse avtomobile, ki so parkirani na za to nedovoljenih mestih. Voznik nepravilno parkiranega avtomobila, ki mu ga bo odpeljala vlečna služba, bo moral poleg mandatne kazni (20 dinarjev) plačati še stroške prevoza avtomobila, ki znašajo okrog 200 do 300 dinarjev. /.../ S. NIEDORFER

18. julij 1973

Jezijo se nad ...

-Nad avtobusom št. 15, ki vozi v Brestrnico le vsako uro - in še takrat v primeru, če je poln, ne ustavi na vseh postajah. -Nad nekaterimi gostilnami, kjer v teh vročih poletnih dneh dobiš toplo pijačo, ki te nič kaj ne odžeja. - Nad nevljudnimi gostinci, ki se pri zaračunavanju zapitka kaj radi "zmotijo", seveda gostu v škodo. - Nad nekaterimi brezvestneži, ki kalijo nočni mir tako, da opolnoči zvonijo nekaterim stanovalcem ter jih s tem dvignejo iz postelje. - Nad kinopodjetjem, ki v teh poletnih mesecih ni poskrbelo za kvaliteten filmski repertoar. - Nad tistim, ki se je pred 45 leti spomnil narediti kopališče izven mesta in ne v njegovi neposredni bližini. - Nad nekaterimi sladoledarji, ki prodajajo nič kaj okusen sladoled, ki je v največ primerih zelo voden. - Nad plakaterji, ki z dokaj neokusno izdelanimi plakati, polepljenimi po stenah nekaterih zgradb, kazijo izgled mesta. D.Š.

Arhiv Večera

20. julij 1973

Sladokrja ni!?

"Sladkor?" "Žal ga nimamo več, dopoldne smo vsega prodali. Jutri ga bomo dobili." Takšne odgovore smo dobili skoraj v vseh mariborskih trgovinah, v katerih smo povpraševali po sladkorju. Med gospodinjami je že nekaj časa čutiti nemir. Te se sprašujejo, ali bodo sladkor znova podražili, ob tem ko omenjeno živilo zaman iščejo po prodajalnah. Razširile so se namreč govorice, da so trgovci zaslutili podražitev sladkorja in da so ga sedaj "dali za pult," kot se temu reče. V prodajo pa naj bi ga znova dali takrat, ko naj bi bil, jasno, dražji. Toda vse te govorice so iz trte izvite. Pri Kolonialah so nam povedali, da so bila njihova skladišča nekaj dni sicer res prazna, a da imajo sedaj sladkorja dovolj. Vzrok pomanjkanja sladkorja je bil v preobremenjenosti koprske luke. Njihovo prevozno podjetje namreč ni uspelo pravočasno dostaviti pošiljke, zato je prišlo do nekajdnevne zakasnitve. Drugi vzrok pomanjkanja sladkorja pa je naslednji: prišel je namreč čas, ko so pričele gospodinje vlagati sadje. Pri tem pa seveda potrebujejo veliko sladkorja. Razumljivo da ga zaradi tega v trgovinah nimajo na zalogi, ker ga pač sproti vsega prodajo. Gospodinje so lahko brez skrbi. Že danes je v vseh trgovinah dovolj sladkorja, pa tudi dvomi, da se bo ta podražil so odveč. D.Š.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta