Pred 50 leti v Večeru: Egiptovska vlada je podarila Jugoslaviji leseni sarkofag z mumijo

Pripravil Rok Kajzer
21.09.2024 05:30

Egiptovska vlada je podarila Jugoslaviji leseni sarkofag z mumijo iz časa 21. egiptovske dinastije (1085-950 pred n. št.) kot zahvalo za pomoč naše države pri reševanju nubijskih spomenikov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
tenis 1974 mima jauševec
Arhiv Večeraspaček Kurnik 1q974
16. september 1974

Štirje naslovi TK Branik

Teniški klub Branik, ki mu je TZJ zaupala organizacijo 46. državnega prvenstva članov in članic, je pripravil tekmovanje zelo skrbno, tako da so bili predvsem inž. Geršak, dr. Lovrec in M. Mulej deležni obilno pohval. Razen tega so Mima in Zoran Jaušovec, Alenka Grmovšek ter Igor Košak prinesli belo-črnim v štirih konkurencah naslove državnih prvakov.

In to na igriščih 4 in 5, ki jih je pred 55 leti odkupila znana predvojna mariborska športnica Zora Ravnikova, ki je pred kratkim preminila v visoki starosti. Prav pred 50 leti je bil na teh terenih tudi prvi turnir v Mariboru. Na sliki: Mima Jaušovec (levo) in Alenka Grmovšek sta si priigrali prvo mesto v konkurenci ženskih parov. Foto: D. CVETNIČ

17. september 1974

3000 let stara

Egiptovska vlada je podarila Jugoslaviji leseni sarkofag z mumijo iz časa 21. egiptovske dinastije (1085-950 pred n. št.) kot zahvalo za pomoč naše države pri reševanju nubijskih spomenikov. Kot smo takrat obširno poročali, je gradnja velikega Asuanskega jezu ogrozila neizmerne dragocenosti, ki jih je Egipt rešil z mednarodno pomočjo. /.../ Z medrepubliškim dogovorom je prišel sarkofag v arheološki muzej v Zagrebu.

mumija podarjena YU iz egipta 1974
Arhiv Večera
17. september 1974

Zgledni vojak

Številnim priznanjem za delo vojakov v JLA so dodali novo. Zvezni sekretar za narodno obrambo je predpisal značko zgledni vojak. To posebno priznanje bodo dobili tisti vojaki in mornarji, ki bodo za zgled pri opravljanju vojaških dolžnosti: če dosežejo odličen uspeh pri vojaško-strokovnem in moralno-političnem izobraževanju. /.../ Značko bodo podelili svečano pred razvrščeno enoto, dobitniku pa pripadata dve nagradi: pravica do 15 dni nagradnega dopusta in pravica, da je fotografija s podatki o dobitniku značke leto dni na panoju enote.

značka vojak 1974 jna
Arhiv Večera
17. september 1974

Postal je kurnik

Pri Vaupotičevih v Vareji, v podnožju Haloz, smo naleteli na nevsakdanjo zanimivost. Karoserija "upokojenega" spačka je postala domek domačim putkam, ki sicer nimajo vozniškega dovoljenja, vendar v njem pridno nesejo jajčka in se debelijo za nedeljsko pečenko. Spaček menda "ugotavlja", da mu je v tej vlogi še vedno ljubše, kot če bi moral poskakovati po cestah "sama jama", kjer si je polomil "rebra" in zaslužil predčasno pokojnino. Tekst in foto: FRANJO HOVNIK

spaček kurnik 1974
Arhiv Večera
​21. september 1974

16 novih popevk

Nocoj pa bo šlo zares! Pevci in pevke iz vseh koncev Slovenije so se zbrali v Mariboru, da bodo odpeli 16 večinoma narečnih popevk letošnje osme popevke Vesele jeseni. Natančno ob 20.40 bodo vključili TV kamere za neposreden prenos, ki ne bo v barvah; v prenos se bosta vključila neposredno tudi radio Maribor in Ljubljana. Organizator in pokrovitelj festivala narečnih viž - zavod Stadion Maribor - je postoril vse, kar je bilo treba - in tega ni bilo malo. Festival bo, kot vsa leta doslej, vodil napovedovalski par Metka Šišernik-Volčič, napovedovalka TV Ljubljana, in Saša Veronik, novinar radia Maribor.

 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta