(POPULARNO) Debela vrnitev odpisanega zvezdnika

Denis Živčec
18.03.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Oskar, a z nekoliko grenkim nasmehom. Za Brandonom Fraserjem so težka leta.
Profimedia

Hollywood obožuje vrnitve, pospremljene s čustvenimi zgodbami o vzponih in padcih. O životarjenju, osebnih bitkah in zmagoslavni poti skozi trnje nazaj med zvezde. Hollywood ljubi tudi radikalne telesne preobrazbe, igralce, ki se morajo za vloge močno zrediti, shujšati ali kako drugače spremeniti. Tako je oskarja za glavno vlogo v filmu Kit letos prejel že odpisani Brendan Fraser. Igralec, od katerega še nedavno ni nihče nič več pričakoval.

Tisti z nekaj televizijskega spomina so se ga še spomnili po intelektualno nezahtevnih vlogah v Mumiji in Georgeu iz džungle. Svoj čas je zanj vladalo kar precejšnje zanimanje, tudi zaradi čednega videza in izklesane postave, sčasoma pa ga je filmska industrija prežvečila, pogoltnila in izbruhala neznano kam. Iz filmskega sveta je izginil, in če ne bi tu in tam kak filmski kanal ponavljal Mumije, bi najbrž povsem pozabili, da je kdaj obstajal.

V pretresljivem Kitu Fraser igra morbidno debelega homoseksualnega učitelja, ki rešuje odnos s hčerko.
Profimedia

Bilo je jasno, da bo za vrnitev na sceno moral narediti nekaj velikega in iti krepko iz cone udobja. Filmska adaptacija drame Samuela D. Hunterja je bila za 54-letnega Fraserja priložnost, da pokaže, da njegov domet seže mnogo dlje od akcijskih komedij devetdesetih let. "Hvala Darrenu Aronofskemu, ker mi je vrgel ustvarjalni rešilni pas in me potegnil na Kitovo ladjo," je ob prejemu nagrade dejal vidno šokirani Fraser, ki v Kitu igra morbidno debelega in depresivnega homoseksualnega univerzitetnega profesorja, ki poskuša rešiti svoj odnos z odraščajočo hčerko, hkrati pa tone v pogubo lastnega prenajedanja.

Žrtev spolnega nadlegovanja in depresije

Tudi za samim Fraserjem so težka leta. Naporna snemanja akcijskih prizorov so terjala svoj davek, prestati je moral več operacij kolena, ki so mu ga delno nadomestili z umetnim, imel je hude težave s hrbtenico, opravili so mu laminektomijo, prestati je moral tudi operacijo glasilk, ki je precej spremenila njegov glas. Sedem let je trajalo obdobje pogostega obiskovanja bolnišnic. Lasten razpadli zakon in nato še boleča smrt ljubljene matere sta ga pahnila v depresijo. A zdravstvene težave niso bile edini razlog njegovega umika iz prve vrste hollywoodskih zvezdnikov.

V intervjuju za GQ je povedal, da so tudi njega spolno nadlegovali, kar ga je pahnilo v depresijo. Leta 2003 je imel slabo izkušnjo s predsednikom Združenja tujih novinarjev v Hollywoodu Philipom Berkom. "Z levo roko me je zgrabil za ritnico, s prstom pa se je dotaknil območja okoli anusa. Nato je prst začel premikati. Postalo mi je slabo, počutil sem se kot otrok. Imel sem občutek, kot bi se mi v grlu zataknila krogla. Mislil sem, da se bom razjokal," je povedal igralec, ki je od Berka po tem dogodku dobil pisno opravičilo. Berk je obtožbe sicer zavrnil, potrdil pa je, da je igralcu poslal pismo, a poudaril, da v njem krivde za omenjeno dejanje ni priznal.

Leto 1997 in trapasti George iz džungle se mu danes najbrž zdita svetlobna leta daleč. Fotografije: Profimedia
Profimedia

Triinpetdesetletnik se je moral za film Kit še dodatno potruditi. Zrediti se je moral za vlogo 270-kilogramskega osamljenega učitelja, ko so svoje dodali še mojstri filmske maske, ga ni bilo mogoče več prepoznati. "Vem, da bo film naredil trajen vtis," je med snemanjem dejal igralec, ki ga poznamo tudi iz filma Potovanje v središče zemlje. Mimogrede, Kit je oskarja dobil tudi za izjemno filmsko masko, neskončne plasti umetnega sala, pod katerimi je Fraser potrpežljivo odigral verjetno najpomembnejšo vlogo svojega življenja.

"To bo nekaj, česar še niste videli nikoli prej," je dejal, ko je prvič omenjal nastop v filmu. "Garderoba in kostumi so bili obsežni in okorni. To je definitivno daleč stran od vsega, kar sem počel prej, vendar ne bom zanikal ... vem, da bo film naredil trajen vtis." In ni se zmotil. Tudi dramatik Hunter je navdušen, da je njegova predstava postala film, saj mu je bilo pisanje v užitek. "Zgodba je zame globoko osebna in sem zelo hvaležen, da bom z njo lahko dosegel še širšo javnost," je pojasnil. "Darrena Aronofskyja obožujem, že vse odkar sem videl film Rekviem za sanje. Gledal sem ga v času fakultete, ko sem pisal svoje prve igre. Zelo sem hvaležen, da bo prinesel svoj talent in svojo vizijo v ta film."

Krivil se je za sinov avtizem

Breakout, zadnji večji film s Fraserjem, je leta 2013 doživel zelo mlačen sprejem. Po filmu Mother! iz leta 2017 je Kit vrnitev tudi za režiserja Aronofskyja. Premiero je dočakal na beneškem filmskem festivalu.

Fraser je zelo odkrito spregovoril tudi o svojem družinskem življenju in razkril, kako težko mu je bilo, ko je izvedel, da je oče avtista. Kanadsko-ameriški igralec je v pogovorni oddaji Howardu Sternu zaupal, da je bil sprva zelo zmeden, ko je izvedel, da so Griffinu Fraserju pri dveh letih diagnosticirali avtizem. Sina si je želel na vso moč pozdraviti, ker pa je vedel, da zdravilo za avtizem ne obstaja, je za to diagnozo najprej krivil sebe. Z nekdanjo soprogo Afton Smith, s katero sta se poročila leta 1998, imata poleg 20-letnega Griffina še dva sinova, 18-letnega sina Holdna in 16-letnega Lelanda. "Ne bi se smelo tako razvijati. Kriviš sebe in razmišljaš, ali je krivo moje poreklo ali morda to, da sem v študentskih letih pokadil nekaj marihuane. Kriviš sebe in iščeš razloge za to," je dejal. Sčasoma je sprejel sinovo diagnozo in danes na situacijo ne gleda več tako črnogledo.

"Ta fant ima v sebi več veselja kot kdorkoli drug, ki ga poznam, in slučajno je moj sin. Rad bi vedel, o čem razmišlja, da je ves dan vse tako smešno, da ga od smeha boli trebuh. Zelo rad se vozi z avtomobilom, ni pomembno, kam," s ponosom govori o svojem prvorojencu.

Fraser in Smithova, s katero sta se leta 1993 spoznala v hiši Winone Ryder, sta se ločila leta 2008, a ostajata v dobrih odnosih. Skupaj se trudita, da bi njuni trije sinovi imeli kar se da lepo življenje. Da se je v njunem zakonu nekaj močno zalomilo, je javnost zaslutila leta 2007, ko sta zakonca za tri milijone dolarjev prodala svojo vilo na Beverly Hillsu. Danes Fraser živi v Bedfordu v zvezni državi New York.

Med snemanjem se je skoraj zadušil

Ko je bil na vrhuncu svoje kariere snemanja akcijskih komedij, je igral tako predano, da ga je to skoraj stalo življenja. V oddaji The Kelly Clarkson Show se je spomnil, da se je med snemanjem prizora obešenja leta 1999 po nesreči skoraj zadušil. "Na prstih sem stal z vrvjo okoli vratu, pri čemer res nimaš veliko možnosti za premikanje. Nakar je režiser Stephen Sommers pritekel do mene in mi rekel: Veš, res ni videti, kot da se dušiš, bi lahko to naredil prepričljivo? In kamera se je obrnila naokoli in stopil sem še bolj na prste, tip, ki je držal vrv nad menoj, pa jo je potegnil nekoliko višje in obtičal sem na prstih. On je še naprej vlekel gor, jaz pa sem drsel dol," pripoveduje. "Moj komolec je bil v mojem ušesu, svet je bil postrani in vsi so bili res čisto tiho," je dejal. Ko ga je koordinator kaskaderskih podvigov prebudil iz nezavesti, mu je rekel: "Čestitam, v klubu ste - isto se je zgodilo Melu Gibsonu v Pogumnem srcu."

Po Kitu si je precej opomogel tudi finančno. Njegovo osebno premoženje trenutno ocenjujejo na okoli 20 milijonov dolarjev. Tudi Kupidova puščica ga je spet zadela, saj je že šest mesecev v zvezi z Jeanne Moore, mojstrico ličenja in frizerko. Prvič smo ju uradno kot parček videli na beneškem filmskem festivalu, kjer je igralec za vlogo v Kitu dobil kar šest minut trajajoče ovacije občinstva v dvorani. Njegov zahvalni govor s podelitve ameriških kritiških nagrad, kjer je Kit prav tako blestel, je na spletu postal viralen. "Ta film govori o ljubezni, o odrešitvi in iskanju luči v temnem prostoru. Tako srečen sem, da sem delal z ekipo, ki je neverjetna in vključuje Hong Chau, ki bi morala imeti svoj film, ki bi temeljil na vsakem liku, ki ga je kdaj igrala, in Sadie Sink, ki je neverjetna. Kdo si? Tvoj talent je pred tvojo starostjo," je dejal. In nato dodal: "Če se tako kot Charlie, ki sem ga igral v tem filmu, na kakršenkoli način borite z debelostjo ali pa se vam zdi, da ste sredi temnega morja ... Želim, da veste, da imate lahko tudi vi moč. Samo vstanite in pojdite k luči, dobre stvari se bodo zgodile."

 

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?