(POPULARNO) Abbin Waterloo: Metafora za romantično razmerje pol stoletja kasneje

Franja Žišt Franja Žišt
04.05.2024 06:40

"Pri večini popevk je njihov glavni adut preprostost, zato jih lahko takoj poješ in takoj pozabiš. Viden napredek so pokazali zlasti Švedi, ki imajo v popevki Waterloo odlično predstavnico," je pred 50 leti pisalo v Večeru.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Skupina Abba po zmagi na domačem tekmovanju in pred Pesmijo Evrovizije, ki jim je prinesla svetovno slavo.  
Reuters

Katera skladba je izstrelila Abbo med zvezde? S katero skladbo je legendarna švedska skupina zmagala na Evroviziji leta 1974? Odgovor na obe vprašanji je enak – Waterloo! Od takrat, ko so Skandinavci osvojili srca poslušalcev po vsem svetu, je v začetku aprila minilo pol stoletja. Čez nekaj dni se, kakšno naključje, prav na Švedskem začenja letošnja Evrovizija. Lahko pričakujemo, da bo legendarna četverica po več desetletjih nastopila na odru v Malmöju? Kot vse kaže, ne. Vsekakor se bodo organizatorji prireditve okroglemu jubileju najbolj prepoznavne evrovizijske zmage težko izognili, zato se pustimo presenetiti.

Viden napredek so pokazali zlasti Švedi

"Milijoni televizijskih gledalcev po domala vsej Evropi bodo nocoj prisluhnili osemnajstim popevkam, ki se bodo v angleškem letoviškem mestu Brightonu potegovale za zveneči naslov Pesem Evrovizije '74. Osemnajst žirij bo po svojem okusu in vesti točkovalo popevke in naposled bo razglašena zmagovalka, ki nam jo bodo še enkrat zapeli. Zmaga pred tolikšnim avditorijem je najbolj učinkovita reklama in firmi gramofonskih plošč, ki ima pravico do tiskanja zmagovalke, bo zagotovljen denarni uspeh. Plošče z zmagovito popevko bodo šle odlično v prodajo v vseh državah udeleženkah, tudi pri nas," je na dan prireditve v Večeru zapisal Srečko Niedorfer. Na prireditvi, kjer je naša takratna skupna država tekmovala s pesmijo Korni grupe Moja generacija, "eno najbolj kakovostnih in izvirnih popevk letošnjega festivala", je skupina Abba veljala za favorita. "Pri večini popevk je njihov glavni adut preprostost, zato jih lahko takoj poješ in takoj pozabiš. Viden napredek so pokazali le Skandinavci, še zlasti Švedi, ki imajo v popevki Waterloo odlično predstavnico. Poleg te popevke, ki jo izvajajo The Abba, utegnejo zmagati predvsem še Luksemburžani, Zahodni Nemci in Monačani," je še ugibal Niedorfer.

Kaj kmalu je bilo vse jasno. Pesem Moja generacija se je uvrstila na dvanajsto mesto, zmagovalka Waterloo je prejela 24 točk. In postala nesporen hit tiste in vseh naslednjih generacij. Preden vzamemo pod drobnogled zmagovalno skupino, se nekoliko pomudimo še pri prireditvi 6. aprila leta 1974. Tako kot je praksa skorajda vseh let, tudi takrat ni šlo brez drame. Najprej, prireditev bi se pravzaprav morala odvijati v Luksemburgu, saj je leto poprej zmagala njihova predstavnica Anne-Marie David s skladbo Tu te reconnaitras. Luksemburžani so se organizaciji odpovedali zaradi previsokih stroškov organizacije, podobno so storili drugouvrščeni Španci. Ker so v Združenem kraljestvu tekmovanje za najboljšo evropsko pesem gostili že velikokrat, so k organizaciji tekmovanja spodbujali še druge države. A so bili leto prej tretjeuvrščeni vseeno sprejemljivejši kandidat za organizacijo kot Izrael, ki se je tudi ponujal. Druga zanimivost tekmovanja v letoviškem Brightonu je bila, da je na tekmovanju nastopilo 17 držav, saj je Francija zaradi smrti francoskega predsednika Georgesa Pompidouja zadnji trenutek odpovedala udeležbo. In še tretja zanimivost - za Abbo se je na drugo mesto zasidrala italijanska pesem Si z Gigliolo Cinquetti. Zaradi te pesmi Italijani niso smeli gledati neposrednega prenosa v Brightonu. Italijanska beseda si (da) se je v popevki pojavlja 16-krat in vodstvo italijanske televizije je menilo, da utegne to preveč sugestivno vplivati na Italijane, ki so se morali takrat na referendumu odločiti "za razporoko ali proti njej".

Skupina Abba prepeva Waterloo v kvalifikacijah za nastop na Evroviziji. Pisal se je 9. februar 1974.
Reuters

Simbol prireditve

Pred prvo – ikonično - zmago Švedov na Evroviziji najbrž nihče ni niti slutil, da bodo kasneje postali eden najuspešnejših narodov na tem tekmovanju, skupina Abba pa svojevrsten simbol prireditve. Ime slavne četverice je sestavljena iz prvih črk njihovih imen, sestavljali so jo Björn Ulvaeus, Benny Andersson, Agnetha Fältskog in Anni-Frid (Frida) Lyngstad. Mimogrede, Abba se je imenovala tudi švedska tovarna ribjih konzerv, ki se je strinjala z uporabo imena skupine. Člani so bili povezani tudi zasebno in to, da je bila skupina sestavljena iz dveh parov, je bržkone botrovalo temu, da je skupina zadnjič skupaj nastopila leta 1982, pred tem sta se oba para namreč ločila. Kljub temu da so obljubljali, da skupina ne bo razpadla, so bile zasebne zamere očitno prevelike. Ulvaeus je enkrat sicer dejal: "Končali smo in to iz ustvarjalnih razlogov. Končali smo, ker smo čutili, da nam v studiu zmanjkuje energije, ker se v studiu nismo tako zabavali kot prej. In zato smo rekli, da gremo na odmor." Ki pa še kar traja.

Od meteornega vzpona do bridkega konca so ustvarili številne uspešnice. Le kdo ne pozna skladb S.O.S, Mamma Mia, Fernando, Dancing Queen, Take a chance on Me, Thank you for the Music …? Nabralo se jih je toliko, da so bili podlaga za dve filmski uspešnici – Mamma Mia! In Mamma Mia! Here We Go Again - v kar zvezdniški zasedbi, med drugim z Meryl Streep in Pierceom Brosnanom v glavnih vlogah. Leta 2022 so v Londonu predstavili "koncertno izkušnjo, kot je še ni bilo" Abba Voyage. A šlo je za virtualno različico koncerta, na katerem so nastopali hologrami pevcev, vsi štirje so sicer sodelovali pri pripravi dogodka, v ta namen so posneli novo glasbo, originalne zasedbe pa še vedno nismo videli skupaj na odru.

Stalnica naših življenj

In zdaj nazaj k zmagovalki 19. tekmovanja za pesem Evrovizije. Avtorja skladbe sta bila Benny Anderson in Björn Ulvaeus, pod besedilo pa se je podpisal Stig Anderson, pisec več Abbinih tekstov in tudi menedžer skupine. Naslov in besedilo hita se nanašata na bitko pri Waterlooju, s katero je bilo leta 1815 konec Napoleonovih vojn, v Abbini različici pa je Waterloo uporabljen kot metafora za romantično razmerje. Besedilo pesmi se začne nekako takole: "Joj, joj, pri Waterlooju se je Napoleon predal. O ja, in jaz sem srečala svojo usodo na precej podoben način." Čeprav so na domačem izboru Melodifestivalen zmagali v švedščini, so pesem na Evroviziji zapeli v angleščini, kar jim je dopuščala sprememba pravil. In tako postali prvi zmagovalci, ki pesmi niso zapeli v maternem jeziku. Drugačni so bili tudi zato, ker so na evrovizijski oder prinesli bleščeče kostume in preprosto koreografijo. Hitro so se povzpeli na vrhove lestvic najbolj poslušanih pesmi domala povsod po Evropi, za razliko od predhodnih zmagovalk in zmagovalcev pa tudi v Avstraliji, Novi Zelandiji, Kanadi, ZDA ... Oktobra 2005 je bila na praznovanju 50-letnice Pesmi Evrovizije "Waterloo" izbrana za najboljšo pesem v zgodovini tekmovanja, Harry Witchel, glasbeni strokovnjak na Univerzi v Bristolu, pa jo je označil za najpomembnejšo pesem Evrovizije.

Poleg glasbe same se je v zlate čase Abbinih uspešnic najlažje potopiti v Muzeju ABBA v Stockholmu, ki ni običajen muzej, pravijo na svoji strani. "Ne gre le za izvirne kostume, zlate plošče in toliko drugih čudovitih predmetov, spominkov – gre za vas! Občutite, kako je biti na odru s skupino ABBA, peti v znamenitem studiu Polar ali preizkusite svoje znanje v kvizu. Toliko je mogoče doživeti ... imeli se boste odlično! Vstopite in zaplešite!" vabijo. Člani legendarne skupine pa sporočajo: "Glasba, ki jo odkriješ in vzljubiš, ko odrasteš, ali celo pozneje v življenju, lahko ostane s teboj za vedno. To izkušnjo delimo z vami in vedeti, da je naša glasba postala stalnica v vaših življenjih, je čudovita stvar."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta