(O KNJIGI) Nepozabne: Ženske, ki so premikale meje našega sveta

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
03.10.2020 04:40

“Veste, kdo je bila prva slovenska pilotka? Policistka, podjetnica, zdravnica, kiparka, arhitektka, filozofinja, pisateljica? Knjiga prinaša zanimive zgodbe petdesetih izjemnih žensk, ki so vsaka na svojem področju pogumno utirale nove poti in sooblikovale našo skupnost. Mnogim generacijam žensk so omogočile, da v življenju počno, kar je bilo pred tem dovoljeno le moškim. Dokazale so, da zmorejo, in so za nas vzpostavile nove prostore svobode.”

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Založba: Mladinska knjiga. Leto izida: 2020. Število strani: 240. Vezava: trda. Cena: 27,99 evra.

Tako knjigo Nepozabne, s podnaslovom Ženske, ki so premikale meje našega sveta, predstavljajo pri založbi Mladinska knjiga.

Projekt je, kot v spremni besedi piše Veronika Tašner, precej žensko zasnovan. Ustvarjalke besedil in ilustracij so ženske, ki so za izhodišče vzele leta 2016 izdano knjigo Pozabljena polovica, ki daje vpogled v življenje žensk 19. in 20. stoletja na Slovenskem. Na osnovi v njej zbranega gradiva so pripravile zgodbe, ki bodo z dolžino in slogom pisanja pritegnile predvsem mlado bralstvo, saj menijo, da bi vednost o ženskah morali v kolektivno zavest vcepljati že pri mladih. Toda čeprav je knjiga v osnovi namenjena učenkam in učencem zadnje triade osnovne šole, bo zanimiva za najširše kroge. Izbor predstavljenih osebnosti so ustvarjalke morale zožiti na 50, izbrale so take, ki jih ni več med nami, pazile so, da so z različnih področij delovanja. Zgodbe tako prinašajo ne le informacije o njihovem delovanju in življenju, govorijo tudi o času, v katerem so živele, o položaju žensk pri nas, pokažejo na prepreke in priložnosti ter osvetljujejo feministične poudarke. “Kljub raznolikosti naših izbrank in njihovih življenjskih usod pa se kot pomembna rdeča nit večine zgodb kaže zaupanje v moč in pomen izobrazbe, ki je ženskam omogočila boljši položaj v družbi,” je zapisala Veronika Tašner.

Prvotna naslovnica

Knjiga se je že v prvih dneh po izidu znašla na prepihu, pa ne zaradi vsebine, ampak zaradi oblikovanja naslovnice. Na prvotno predlagani naslovnici oblikovalke Sanje Janša so bile ženske na kolesih, knjiga pa je izšla s podobo, na kateri niso odrezana samo kolesa, temveč tudi ženske postave od pasu navzdol. Pri založbi so na kratko pojasnili, da je “pri izbiri pretehtalo stališče odločevalcev, da izbrana naslovnica dobro odraža brezčasno sporočilo knjige”, ustvarjalke pa so ogorčene. “S svojim posegom, s katerim so odstranili kolesa, ki so simbol ženske emancipacije, so odstranili tudi povezanost in preplet med različnimi generacijami izjemnih žensk, in kot da to še ne bi bilo dovolj, so ženske odrezali od pasu navzdol – asociacija s simbolnim dejanjem kastracije se ne zdi zgolj naključna,” so zapisale.

Škoda za ta zaplet. Ker kolesarimo naprej. Upam, da ne samo ženske.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.