Molk Počivalška, Tonina in Pivčeve ob madžarskih manevrih

Uroš Esih Uroš Esih
09.05.2020 07:00

Ta teden smo lahko spremljali demonstracijo taktičnih političnih spretnosti predsednika vlade Janeza Janše, s katerimi je konsolidiral svojo vladavino zaradi pretresov, ki so jih prinesla razkritja medijev, predvsem pa žvižgača Ivana Galeta, o domnevnih rabotah pri poslu desetletja, vladni nabavi zaščitne opreme. Istočasno pa se je Janša učinkovito zavaroval pred vselej nevarnimi izbruhi samoniklega ljudskega nezadovoljstva, kar še posebej dobro pomni iz časov vstajniške sezone 2012/13, ko je bil prav tako na oblasti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Opozicijo je Janša v torek prehitel z vložitvijo zahteve za parlamentarno preiskavo o stanju, ravnanju, zalogah, naročilih in nabavah zaščitne in kritične medicinske opreme. Zahtevo so seveda vložili poslanci koalicijskih strank, ki pa se jim o zadevi dan prej sploh ni sanjalo. S to potezo je Janša matiral obotavljajočo se opozicijo, konkretno LMŠ, ki ji v več kot treh tednih ni uspelo vložiti v proceduro svoje zahteve. Ker dveh preiskovalnih preiskav na isto temo ne more biti, se lahko opozicija pod nosom obriše za jezdenje vroče politične teme, ki ji je bila pravzaprav prinesena na pladnju. Še eno rezino znamenite klobase Marka Štrovsa pa so pogoltnili v Novi Sloveniji, ki je napovedala podpise pod opozicijsko preiskavo. Satelit je zdaj na rednih vzdrževalnih delih pri njegovem upravljavcu, če se izrazimo pikro.
Sicer pa vladna preiskava, kjer vlada sama sebi gleda pod prste, kaže predvsem na vnovičen zdrs nivoja politične kulture v Sloveniji. Da vlada preiskuje vlado, je možno samo na primer na Madžarskem, v Srbiji ali Črni gori, v državah, za katere ameriška nevladna organizacija Freedom House meni, da jih zaradi nazadovanja na področju demokratičnih načel ni več mogoče imenovati demokracije.
Dan kasneje je Janša kompletiral hitre zamenjave v celotnem represivno-varnostnem sektorju. Neprostovoljno, a ne nepričakovano, je bil zamenjan direktor Nacionalnega preiskovalnega urada Darko Muženič, ki je intenzivno preiskoval sume nepravilnosti pri nabavah zaščitne opreme, konec aprila pa je uvedel predkazenski postopek. Cilj te menjave je torej, da poleg politične preiskave domnevno spornih poslov preprečijo še policijsko preiskavo. Za dokončno uokvirjenje zgodbe pa je vlada isti dan po dobrem tednu zamude objavila še poročilo o nabavi zaščitne opreme, ki glorificira njene napore po 13. marcu, istočasno pa bivšega premiera Marjana Šarca neposredno obtožuje kaznivega dejanja nevestnega dela in ogrožanja javnega zdravja in povzročitve gospodarske škode zaradi skoraj praznih skladišč zaščitne opreme ob primopredaji. Da bi bil za karkoli odgovoren predsednik SMC Zdravko Počivalšek, gospodarski minister v prejšnji vladi, ki je bdel nad praznimi blagovnimi rezervami, seveda ni govora. Isto velja za predsednico Desusa in vnovično kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec, katere afera Sript je popolnoma poniknila. Počivalšek in Pivčeva sta zdaj Janševa velika dolžnika.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.