(INTERVJU) Zdravko Počivalšek: Neustrezen način vodenja koalicije je pripeljal do njenega razpada

Uroš Esih Uroš Esih
22.02.2020 06:50

Predsednik SMC, stranke, od katere je odvisno oblikovanje tretje vlade Janeza Janše oziroma odhod na predčasne volitve po odstopu Marjana Šarca.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Odstopljeni šef vlade Marjan Šarec vas je obtožil, da se s SDS na skrivaj pogovarjate že od septembra lani, ko ste prevzeli vodenje stranke: "Očitno je, da se gospod Počivalšek že dlje časa pogovarja na drugi strani." So pogovori o iskanju alternativne večine med vami in Janšo potekali, še preden je Šarec odstopil? Kolikokrat ste se od izvolitve na čelo stranke srečali z Janezom Janšo?
"To ne drži."
Z Janšo pred odstopom Šarca nista imela nobenih stikov?
"Pred volitvami leta 2014 sem ga poznal samo iz medijev. Odkar sem v politiki, sem ga včasih srečal v parlamentu, pozdravila sva se, rekla kako besedo in to je bilo to. Če ne bi bilo odstopa Marjana Šarca, bi pri tem najbrž tudi ostalo."
Da ste se dogovarjali z Janšo, je torej lažna obtožba?
"Sam ne bi uporabil teh besed, a dejstvo je, da to ne drži. In da pojasnim. V politiki sem vseskozi povezovalen. Po kongresu naše stranke, ko sem bil izvoljen za predsednika, sem povedal, da bomo stabilen člen vlade, ki je zdaj v odstopu. A sem že takrat povedal, da če bo kdo to koalicijo razrušil, se bomo pogovarjali tudi z drugimi, zato da najdemo izhod iz krize. Da se pogovarjam, ne more biti nobeno presenečenje in s tem v normalnem svetu ne bi smelo biti nič narobe."
Nekateri SDS-u naklonjeni mediji so poročali, da naj bi bil svetovalec predsednika vlade za nacionalno varnost, sicer pa Šarčeva desna roka, Damir Črnčec, po navodilih Šarca zgradil vohunsko mrežo za špijonažo nad politiki SMC, Desusa in SAB ter celo njegovimi sorodniki. Ste to zaznali? Ali je to še ena v nizu lažnih novic?
"Verjamem, da je Slovenija pravna in urejena država. Zelo bi me skrbelo, če bi bilo to, kar poročajo mediji, res. Pričakujem, da bodo naslovljeni organi odločno in hitro povedali, kaj je na tem."
Nimate pa nobenih indicev, da bi bilo kaj takega možno?
"Nimam časa ukvarjati se s tem. Že dolgo časa se je marsikaj govorilo na tem področju, a v to se ne spuščam in name to ni in ne bo vplivalo."
Kako komentirate nadzor v NPU, ki ga je v torek izvedla ekipa podpredsednika Knovsa, poslanca SDS Žana Mahniča?
"Kot sem dejal: pričakujem, da bodo vsi za to pristojni organi naredili svoje. Želim živeti v Sloveniji, ki je pravna država in kjer se nosilci funkcij zavedajo svojih pristojnosti in meja. Bi bil zelo zaskrbljen, če ne bi bilo tako."
Način in potek nadzora sta dvignila veliko prahu. Je to napoved, kaj državne institucije čaka, če SDS prevzame oblast?
"Na zalogo graditi strahove, tudi če gre za omenjeno stranko, ne koristi, razen če imamo seveda pred očmi javnomnenjske odstotke. Najprej ugotovimo, kaj je zdaj, potem pa se ukvarjajmo s tem, kaj hipotetično bo, če bo."
V kateri fazi so trenutno koalicijska pogajanja četverčka pod okriljem SDS?
"V tem trenutku se bližamo koncu programskega usklajevanja morebitne bodoče vlade, pri kateri SMC zagovarja pet za nas najpomembnejših vsebin. To so dolgotrajna oskrba, stanovanjska gradnja za mlade na neprofitni osnovi in vprašanje zdravstva, ki se vleče kot zgodba o jari kači že kar nekaj mandatov. Temu je treba dodati konkurenčno in predvidljivo okolje za gospodarstvo z zmanjšanjem birokratskih ovir, pa realizacijo že začetih pomembnih infrastrukturnih projektov, kot sta drugi tir in tretja razvojna os. Na ta izhodišča polagamo težo v SMC. Šele po tem pridejo na vrsto druge pomembne zadeve, tudi kadrovske. Sem zmerni optimist, pričakujem pa, da se bo zadeva v nadaljevanju hitro odvila, bodisi v smeri dogovora bodisi v smeri ugotovitve, da ne moremo pripeljati zgodbe do kakršnegakoli zaključka."
Vse bo znano do drugega kroga posvetov pri predsedniku republike?
"Do takrat moramo priti do odgovorov, ki bodo pokazali, ali je vlada možna ali ne."
Vam je uspelo izpogajati prednostne cilje vaše stranke? Bodo zapisani v koalicijski pogodbi, če bo ta sklenjena?
"Vsebine, o katerih se pogovarjamo, niso bolj ali pa manj SMC-jeve. To, kar sem omenil že prej, so problemi, ki ne smejo imeti strankarskega predznaka. Tudi ideološkega ne. Čeprav bi se dalo pogovarjati o tem, kako lahko recimo ideološki predznak spremeni pogled na ureditev zdravstva, da šolstva ne omenjam. A če izhajamo iz tega, da je slovenska vrednost in prednost to, kar nam je uspelo ustvariti v javnem zdravstvu, šolstvu, potem ne sme biti dileme. Naša stranka je v teh pogovorih zelo odločen branik javnega."

“Ko odstopiš na tak način in vabiš k sodelovanju prek kamer, poveš veliko več, kot si morda želiš povedati.”
Robert Balen
“Damir Črnčec ne sodi ob bok nobenemu predsedniku vlade.”
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta