(INTERVJU) Aleksander Zalaznik: Kadar je ogroženo zdravje ljudi, je težko biti pameten

Jelka Zupanič
14.03.2020 06:34

Generalni direktor podjetja Danfoss Trata in predsednik Združenja Manager.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Že več kot četrt stoletja vodi ljubljansko podjetje Danfoss Trata s 600 zaposlenimi, ki je del danske multinacionalke Danfoss in hkrati njen kompetenčni center za regulacijsko opremo, daljinsko ogrevanje in klimatizacijo, pa tudi za prenosnike toplote. Dva mandata je tudi predsednik Združenja Manager. Nasledniku bo po šestih letih kmalu prepustil vodenje združenja, ki se je pod njegovim vodstvom okrepilo in šteje več kot 1200 menedžerjev. In že pred dvema tednoma je bil prepričan, da bodo posledice koronavirusa v gospodarstvu velike, pa ni bil pri nas okužen še nihče.
Kaj pravite zdaj?
"Še vedno ocenjujem, da bodo posledice velike, le da je zdaj mogoče nekoliko bolj jasno, da bo res tako. Kako zelo velike bodo, pa zelo težko ocenim, saj se razmere spreminjajo iz dneva v dan. Pravkar mi je kolega povedal, da ima direktor, ki v Italiji vodi firmo z 200 zaposlenimi, ta hip v službi devet ljudi."
Se vam zdi, da je naša vlada dovolj dobro ocenila posledice?
"Dobro je, da je vlada zelo fleksibilna, da sproti ocenjuje, kaj storiti, in sproti odmerja ukrepe, ki so po mojem razmeram primerni. Kadar je ogroženo zdravje ljudi, pa je težko biti pameten, ali je bolje biti na prestrašeni strani ali na neprestrašeni. Šole bomo zaprli, o čemer so bila mnenja dolgo deljena, zapiranje mej pa tako vsak čas ne bo imelo nobenega smisla več, ker bo koronavirus povsod in bo postalo nepomembno, ali dobijo ljudje virus od soseda ali od koga iz Italije. Tovorni promet prek meja uradno za zdaj teče. Ampak tudi to ne pomaga veliko, ko pa sem ravnokar prebral, da se je pri nas že naredil žep in tovornjakov iz Italije k nam kmalu ne bodo več spuščali, ker zanje ni prostora. Razmere so, bom rekel, zelo resne. Mislim, da se moramo pripraviti na to, da bodo postajale iz dneva v dan bolj resne. Pri nas v tovarni Danfoss Trata smo že uvedli celo vrsto preventivnih ukrepov, toda kako se bodo zaposleni vedli, ko se bo zgodilo, da bomo imeli pet okuženih, težko predvidim. Upam na najboljše."

Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta