(FOTO) Pot v unijo skozi objektiv Večerovih fotoreporterjev

Slovenija je skupaj še z devetimi državami 1. maja 2004 postala polnopravna članica Evropske unije. To je bila peta in največja ter najbolje pripravljena širitev Evropske unije v njeni zgodovini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
25. junij 1991, Ljubljana. Poslanci slovenske skupščine sprejemajo osamosvojitvene akte. Že takrat je jasen glavni cilj - vstop v EU.
Boris Vugrinec

EU je leta 1993 prvič natančno določila pristopna merila. Da lahko država postane članica, mora v njej vladati stabilna demokracija, spoštovati mora človekove pravice, imeti konkurenčno tržno gospodarstvo in mora biti sposobna prevzeti pravni red Unije. Na tako veliko širitev se je morala pripraviti tudi EU. Njene takratne države članice so v ta namen sprejele Pogodbo iz Nice. Pogodba je začela veljati 1. februarja 2003 in tako se je tudi EU pripravila na veliko širitev s tem, da je spremenila postopek odločanja, izrazito zmanjšala število primerov, v katerih mora Svet EU odločati z absolutno večino, spremenila ponderiranje glasov posameznih držav članic pri glasovanju v Svetu EU s kvalificirano večino, na novo razdelila sedeže v Evropskem parlamentu, Francija, Nemčija, Združeno kraljestvo in Italija so se odpovedale drugemu komisarju, okrepila pa so se pooblastila predsedniku Evropske komisije.

25. junij 1991, Ljubljana. Slovesen dvig slovenske zastave na Trgu republike v Ljubljani.
Igor Napast
Robert Balen
23. marca 2003 je potekal referendum o vstopu Slovenije v EU in Nato. Na prvi fotografiji je eno od volišč, na drugi pa slavje v Cankarjevem domu. Na fotografiji sta minister za evropske zadeve Janez Potočnik in predsednik državnega zbora Borut Pahor s predsednikom Evropskega parlamenta Patom Coxom in vodjo delegacije Evropske komisije v RS Erwanom Fouerejem.
Robert Balen
Robert Balen
1. maj 2004, Nova Gorica, Gornja Radgona. Proslava ob vstopu Slovenije v Evropsko unijo. Na fotografiji so predsednik državnega zbora Borut Pahor, predsednik Evropske komisije Romano Prodi in premier Anton Rop. Na drugi fotografiji je slavje na mejnem prehodu v Gornji Radgoni.
Janko Rath
Robert Balen
1. januarja 2007 Slovenija kot 13. država in prva med novimi članicami prevzame skupno evropsko valuto – evro. Prvi je na bankomatu evre dvignil finančni minister Andrej Bajuk (zgoraj), tolarje v evre pa je prvi zamenjal guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari.
Robert Balen
Sašo Bizjak
20. december 2007, Šentilj. Svečanost ob vstopu Slovenije v schengensko območje na mednarodnem mejnem prehodu Šentilj
Sašo Bizjak
Andrej Petelinšek
25. maj 2014 in polno sodelovanje Slovenk in Slovencev na volitvah v Evropski parlament. Prve volitve slovenskih poslancev v EP so sicer potekale leta 2003 še pred vstopom v EU, vendar niso bile “polne”. Fotografiji: Andrej Petelinšek in Robert Balen
Robert Balen
Sašo Bizjak
8. januar 2006, Brdo pri Kranju - Prvo predsedovanje Slovenije Evropski uniji. V sredini sta podpredsednica Evropske komisije Margot Wallström in predsednik slovenske vlade Janez Janša.
Žana Vertačnik
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta