(DOSJE) Ilegalne migracije so kot voda. Ki spremeni pot, ko naleti na oviro

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
16.09.2023 06:40
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Policisti zdaj pogosteje vršijo nadzor na počivališčih.
 
Policisti zdaj pogosteje vršijo nadzor na počivališčih.  
Andrej Petelinšek
­Slovenija od zadnjega dne preteklega leta ni več tista, ki varuje zunanjo mejo EU. S 1. januarjem letos je namreč v schengenski sistem po več letih priprav vstopila Hrvaška in prevzela nadzor nad zunanjo mejo EU. Toda številke, s katerimi se na področju ilegalnih migracij srečujejo slovenski policisti, skokovito naraščajo. Slovenski policisti so v prvih sedmih mesecih letošnjega leta obravnavali trikrat toliko ilegalnih prehodov državne meje kot v enakem obdobju lani. In skoraj večina tujcev nezakonito vstopi v našo državo prav preko meje, ki si jo delimo z južno sosedo.

Slovenska policija ugotavlja, da se je z vstopom Hrvaške v schengensko območje delno spremenil način nedovoljenega prehajanja hrvaško-slovenske meje, saj migranti za prehajanje iz ene države v drugo uporabljajo tudi javna prevozna sredstva. Na notranjem ministrstvu pravijo, da policija zagotavlja visoko stopnjo varnosti vsem državljanom in ljudem, ki se nahajajo na ozemlju države. Razmeram na terenu, ki jih policija vseskozi budno spremlja, prilagajajo svoj način dela, in sicer s spremenjeno taktiko in metodiko dela, z izravnalnimi ukrepi, ki se izvajajo nesistematično na podlagi analiz tveganja za preprečevanje čezmejne kriminalitete in sekundarnih migracij, z uporabo tehničnih sredstev, okrepljenim mednarodnim sodelovanjem.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta