Dober kuhar ali le simpatičen gobezdač? Jamie Oliver se je grdo opekel

Denis Živčec Denis Živčec
25.05.2019 04:59

Dilema o tem, ali je res dober kuhar ali le simpatičen gobezdač, ki zna svoj šov v kuhinji dobro prodati, je sicer vselej bila na mizi, a zdelo se je vsaj, da je odličen poslovnež.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Ne glede na to, kako odurno se nam je njegovo packanje po kuhinji že zdelo. Jamie Oliver je bil med prvimi, ki so v televizijske kuharske oddaje vnesli veliko, morda že kar preveliko mero domačnosti. Pogosto je mešal kar z rokami, včasih se je zdelo, da ne kuha, ampak živila kar meče na kup. A gledalcem je bil ta kulinarični vihar všeč in čez noč sta iz Britanca z govorno napako nastala superzvezda in milijonar. Po letih poslovnega razcveta je prišla pozeba, o kateri lahko v britanskih medijih beremo prav te dni. Veriga Oliverjevih britanskih restavracij je zaradi finančnih težav pristala v insolvenčnem postopku. Za njegovo izvedbo je kuhar izbral družbo KPMG, od koder so sporočili, da bodo zaprli 22 restavracij na Otoku od 25, brez dela pa bo ostalo okoli 1000 ljudi.

epa
Reuters

Krepkih 20 milijonov funtov izgube

Po nekaj poskusih z restavracijami in verigo prodajaln peciva je začel leta 2008 po Evropi in svetu odpirati restavracije z italijansko hrano pod blagovno znamko Jamie's Italian. Odločitev o začetku insolvenčnega postopka se nanaša le na restavracije na Otoku. Takšnih restavracij Jamie's Italian je še 23, potem ko jih je lani 12 že zaprl, zaradi česar je brez dela ostalo 600 ljudi. Del Oliverjeve verige oziroma gostinske skupine sta še londonski restavraciji Barbecoa in Fifteen. Začetek postopka zaščite pred upniki pa se ne dotika restavracij Jamie's Italian zunaj Velike Britanije. Najbližja tovrstna restavracija Sloveniji je na Dunaju. Iz družbe KPMG so sporočili, da bo sprožitev postopka povzročila takojšnje zaprtje 22 restavracij v Veliki Britaniji od 25, odprti bodo ostali le trije lokali v sklopu kompleksa londonskega letališča Gatwick, o usodi katerih bo odločitev sprejeta pozneje. Oliver je ob tej novici zapisal, da ga tak razplet dogodkov globoko žalosti ter da se zahvaljuje vsem zaposlenim in dobaviteljem, ki so se več kot desetletje z dušo in telesom trudili za uspeh verige. Dodal je, da razume, kako težko je vsem vpletenim. Zahvalil se je tudi vsem strankam, ki so ga podpirale in uživale v ponudbi omenjenih restavracij v zadnjih desetih letih. "Bilo nam je v resnično zadovoljstvo, da smo vam lahko stregli," je pristavil. Oliver je sicer za skupino v luči vse večje konkurence v tem segmentu trga že nekaj časa iskal kupca, potem ko so prihodki verige Jamie's Italian samo lani upadli za enajst odstotkov, nad gladino pa jo je zvezdnik ohranil le s finančno injekcijo v višini 13 milijonov funtov (okoli 15 milijonov evrov). Skupaj je Oliverjev poslovni imperij, ki vsebuje še nekatera druga podjetja, lani zabeležil izgubo v višini 20 milijonov funtov, predvsem zaradi slabega poslovanja restavracij.

Restavraciji na dunajskem letališču ostajata

Jamie je bil vseskozi aktiven tudi na humanitarnem področju, vodil je vrsto projektov, ki naj bi izboljšali prehranjevalne navade Britancev, zlasti otrok, četudi se je zdelo, da sam vsako leto kakšen kilogram pridobi. Junija 2017 je na pomoč priskočil prizadetim v požaru v znani londonski stolpnici. Ponudil jim je brezplačno hrano v svoji bližnji restavraciji. "Zastonj hrana in pijača. Preprosto govorite z mojim menedžerjem Juanom in poskrbeli bomo za vas," je sporočil takrat 42-letni kuharski mojster na družbenem omrežju Instagram. Šlo je za požar, ki je zajel 24-nadstropno stolpnico Grenfell Tower s 120 stanovanji.
Njegovi zvesti sledilci so vselej cenili njegovo iskrenost in neposrednost. Nepozabna ostaja novica iz leta 2016, ko je Jamie Oliver v pogovorni oddaji spregovoril o večeru, ko si je med kuhanjem opekel svojo moškost. Zgodilo se je na valentinovo, ko je za ženo pripravljal romantično večerjo. "V novi ventilacijski pečici sem gol pripravljal brancina. Ko sem odprl vrata pečice, je vame puhnil vroč zrak in napadel moje genitalije," je razkril in dodal, da je bilo to najhujše, a hkrati tudi najboljše, kar se mu je kdaj koli pripetilo v kuhinji. "Najhujše, ker me je bolelo, najboljše, ker se je moja moškost povečala," se je pošalil. Jamie in njegova žena sta tisti večer preživela na kavču. "Do načrtovane romantične noči na žalost ni prišlo," je še razkril zvezdnik, ki je svoje kronske dragulje do konca večera skrival pod vrečko zamrznjene zelenjave.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta