Boj za kulturo

Na nobenem drugem področju življenja ni bolj upravičeno govoriti o boju in pri tem ne gre za metaforo. Mirno lahko govorimo o boju, saj v kulturi ni nasilja – ni instrumentov nasilja, za to ni pravih izvajalcev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Boj lahko poteka znotraj, prepleteno, popolnoma zunaj politike. Pri tem sploh ni rečeno, da to ne bo ustvarjalo novih politik. Politika najpogosteje odgovarja na pomembnost in moč kulture tako, da ji ne posveča pozornosti – vsaj na prvi pogled. Tako smo na primer dobili ministra upokojenca, ki se za kulturo ne briga kaj dosti, medtem ko stranka do nezavesti zamenjuje vodilne v kulturi in nastavlja pione, s tem pa morda za deset ali celo več let kroji usodo celotne kulture.
Predlagani sestav tistih, ki bodo odločali o Prešernovih nagradah, nas upravičeno navdaja s tesnobo: akademik, ki odkrito zagovarja rasizem in ločuje pisatelje po skritih genskih strukturah, ki jih zna prebrati le on (odtis genov v tekstu?), predimenzionirani zgodovinar, težko opisljivi fenomen z oznako možina, bivša plesalka in teve voditeljica s političnimi ambicijami, vsi preverjeno konservativni in brez vidnega blagodejnega stika z dogajanjem v sodobnem svetu, še posebno ne v kulturi. In ta skupina bo najverjetneje določala kriterije in dosežke za vzor v kulturi? Škode, ki jo lahko povzroči njihovo delovanje, ni mogoče omejiti na čas njihovega mandata, prizadene lahko nekaj generacij ustvarjalcev, ki v tem času zaradi novih kriterijev in večinskega zavračanja za svoje dosežke z dejansko kulturno vrednostjo ne bodo deležni primerne podpore, da o izpadu iz procesa ocenjevanja niti ne govorimo. Kajti strankarska klika bo slepi konservatizem nedvomno uveljavljala kot vrednostno os kulture.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.