(ANALIZA) Jana Javornik po britanskih volitvah: Prvi teden vlade - najprej država, nato stranka

Dr. Jana Javornik
13.07.2024 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Keir Starmer z ženo Victorio pred ododom na vrh Nata.
Keir Starmer z ženo Victorio pred ododom na vrh Nata.
Reuters
Kljub neprepričljivosti zmagovalne stranke in naraščajoči želji po spremembi volilnega sistema, ki se je že odrazila v pestri sestavi parlamenta, je v deželi čutiti olajšanje. Prah se polega, vlada je po volilni noči nemudoma začela z delom, brez zmagoslavja in pompa. Po skrbno domišljenem prevzemnem scenariju je novi premier v otvoritvenem nagovoru na Downing Streetu 10, pred vladno palačo, obljubil takojšnji začetek dela, povrnitev zaupanja v politiko in javni sektor v službi ljudstva. Brez sarkazma se je zahvalil predhodniku in v soboto odvodil prvo sejo vlade.

Načrtovane in odmerjene prve poteze vlade redefinirajo pomen prvih stotih dni in višajo pričakovanja. Premier je med vikendom obiskal voditelje Škotske, Walesa in Severne Irske ter se sestal z župani. Medtem ko zunanja politika in mednarodni odnosi skoraj niso dobili prostora v predvolilni kampanji, je takoj odpovedal grozljivo ruandsko azilno shemo (ki fascinira prvaka slovenske NSi). Kljub neodločnosti v času kampanje, ki je laburiste stala nekaj sedežev, je izraelskemu Netanyahuju in palestinskemu Abassu izrazil zahtevo po prekinitvi ognja, podprl priznanje Palestine in prekinitev prodaje orožja Izraelu. Srečal se je z ameriškim predsednikom, na vrhu Nata podprl Ukrajino in preko sporočil na listkih, nato pa preko zaslona v družbi nizozemskega predsednika vlade Dicka Schoofa spremljal tekmo med Anglijo in Nizozemsko. V manj kot tednu dni.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta