Življenje v vrečki

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
10.02.2019 05:07

Kako smo rešili planet?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

V prtljažniku prevažam tri trdovratne plastične velikanke, ki kljubujejo zobu časa in teži nakupa. Plastičnih vreč tako že dolgo ne kupujem, čeprav sem pri hiši nakupovalni velemojster. Prvojanuarska odredba, da so pri blagajnah prepovedane brezplačne plastične nosilne vrečke, me ni kaj prida prizadela. Je pa pretresla prodajalko v Vetrinjski ulici z naravnimi (bio in eko) izdelki, ko sem kupil dva Ašičeva čaja: "A ste vi inšpektor, zgledate tako ... Veste, škatlic vam ne smem dati v te majhne plastične vrečke, ker so dovoljene samo za sadje in zelenjavo." Ni problema, gospa, kar v nahrbtnik z njima - saj ni važno, da je čaj lahko tudi sadni in zeliščno-zelenjavni. Bolj kot nedobljena vrečka me je zbodlo, da postajam podoben inšpektorju - malo zagrenjen, z resnobnimi plastičnimi naočniki, srebrnimi zalizci in deset kilogrami preveč okoli pasu. Toplo pa mi je vseeno bilo pri srcu, da je gospa prodajalka pomagala reševati svet.
V svetovnih morjih naj bi bilo vsako leto za 40 odstotkov več plastike. Iz malega zraste veliko: statistika pravi, da posameznik v EU letno porabi okoli 200 plastičnih nosilnih vrečk; toliko jih kupi in čez pol ure zavrže. Ampak statistika je - kaj že?! Ekološko ozaveščen sem ravno zaradi pritiska "nikoli več brezplačne plastične vrečke" (kot da bi bila kdaj brezplačna!) začel pozorno spremljati, kaj vse sem nakupil, zavito ali skrito v plastiki. Izkupiček enega manjšega nakupa za 30,01 evra (da se kot kupec izenačim z upokojenci in dobim 10 odstotkov popusta) je bil frapanten: težko sem našel karkoli brez plastičnega poljuba. Bio korenček v nebio plastični vrečki. Prozorna ledenka, povita v prozorno; češnjev paradižnik, brokoli, 2 kg jabolk in 3 kg krompirja in jušna zelenjava takisto. Testo za pico - plastika! Sir za posip pice - plastika! No, vsaj olive so bile v steklenem kozarcu.
Na zelenjavnih oddelkih ponujajo trajne vrečke, reciklirane iz druge plastike. Nekdo se je domislil, da naj si vrečko izdelamo iz starih zaves (malo domačnosti pri nakupu ne škodi: bolj stare, bolj prašne). Vrečkastih idej nam ne zmanjka, plastike tudi ne bo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta