Vsi na kolo ... in v steno

26.09.2021 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Ko sem slišal, da smo Slovenci v EU na šestem mestu po zagretosti za rekreacijo, nisem bil presenečen nad visoko uvrstitvijo. Pravzaprav sem se začudil, da nismo med dobitniki kolajn. Kajti Slovenke in Slovenci, ko se odločimo za dejavnost, hočemo zmagati, drugo, tretje mesto je še sprejemljivo, vse ostalo vržemo v vodo.

Po Treh srcih in Ljubljanskem maratonu smo odkrili, da smo na kolesu hitrejši, bolj mobilni, srečnejši - skoraj tako kot Roglič v Tokiu ali Pogačar na Elizejskih poljanah. Da je treba na specialko ali na specialno gorsko kolo čakati leto ali dve, je povedala gospa prodajalka koles - to pa me je presunilo. Ko sem pred dobrim dvajsetimi leti pri Rampretu na Radvanjski cesti kupil za tiste čase čisto solidno kolo, me je serviser malodane objel in mi z zajetnim popustom zaračunal okroglih tisoč nemških mark (ker takrat smo razmišljali v nemških markah, na hranilnih knjižicah pa šteli tolarje).

V osnovni šoli sem bil menda dober športnik, predvsem v igrah z žogo. Nisem maral ponjave in salt in preskakovanja koze, prav sovražil pa sem plezanje po debeli vrvi pod strop zatohle telovadnice v šoli pri Ljudskem vrtu. V kratkih hlačkah in copatih nas je trdovratna kača zmeraj ožulila od beder navzdol. Razen če si v rokah premogel moč Janje Garnbret, ki je gibčnejša od gamsa pod Aljaževim stolpom. Plezanje, športno in balvansko in po sili olimpijskih razmer celo kombinacijsko, je drugi tak športni hit, ki je zasvojil našo otročad. Z vpisom v plezalne krožke ni težav, samo še nekaj modernih umetnih sten postavimo, da se mladeži ne bo treba voziti na treninge v tujino.

Poleg planinarjenja, košarke, rokometa, odbojke ... ostaja po priljubljenosti v vrhu nogomet (vse bolj tudi ženski), ki pa ima svoje starostne omejitve. Posrečeni so veterani, ko se s trebuščki zaganjajo v žogo in komaj čakajo na podaljške za šankom, ampak tetive, križne vezi, gležnji in vseh dvesto in še nekaj naših kosti imajo rok trajanja. Zato se je pri rekreaciji prej ali slej treba odločiti za šport brez favla - kolesarjenje, plavanje, tek, hojo, jogo ...

Rekreativnemu hvalospevu navkljub je treba opozoriti, da je tretjina dece med korono pridobila preveč telesne teže. Pretežki ne bodo mogli v planine, četudi tam ni več zime. Zato vas prosim, da otrok ne zapirate nikoli več!

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta