Vsa življenjska poglavja Jane Fonda: Igralka z dvema oskarjema, politična aktivistka, okoljevarstvenica in kraljica aerobike

Zvezdana Bercko
07.02.2021 04:45
Ameriška igralka Jane Fonda bo konec meseca na podelitvi zlatih globusov prejela nagrado Cecila B. DeMilla za življenjsko delo. "Njen nesporni talent ji je prinesel najvišjo stopnjo prepoznavnosti. Čeprav je bilo v njenem poklicnem življenju več obratov, je njena neomajna zavezanost pozivanju k spremembam ostala," je sporočilo Združenje tujih dopisnikov v Hollywoodu, ki organizira podelitev zlatih globusov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za svoja prepričanja je pripravljena iti tudi v zapor. Foto: Profimedia
Profimedia

Za 83-letno igralko, ki velja za najlepšo 80-letnico v Hollywoodu, ni samo igralska kariera, dolga kar šest desetletij, ki ji je med drugimi nagradami prinesla dva oskarja. Jane Fonda se je v zgodovino zapisala tudi kot politična aktivistka, v 70. letih kot odločna nasprotnica vojne v Vietnamu, danes predvsem kot okoljevarstvenica, najširšim množicam pa je znana kot kodrolaska v črtastem dresu in pletenih gamašah, ki je tudi v naše kraje pred 40 leti prinesla aerobiko in nas z njo tako zasvojila, da je to do danes ostala ena najbolj priljubljenih vadbenih zvrsti.

V rdečem na rdeči preprogi
Reuters

Jane Seymour Fonda se je rodila 21. decembra 1937 v New Yorku. Oče Henry Fonda je bil priznan gledališki in filmski igralec, igralstvu sta se zapisala tudi brat Peter Fonda in kasneje še nečakinja Bridget Fonda. Jane se je že pri petnajstih učila plesa, igro je študirala na Greenwich Academy v Connecticutu in v newyorškem Actor's Studiu.

Pred kamerami je leta 1959 debitirala z vlogo June Ryder v filmu Tall Story režiserja Joshue Logana, že leta 1962 je dobila zlati globus za novo zvezdo. Med superzvezdnice pa jo je leta 1968 izstrelil znanstvenofantastični film Barbarella, ki ga je režiral njen prvi soprog Roger Vadim. Znana je postala kot seks simbol in tega slovesa se precej časa ni mogla znebiti.

Barbarella jo je izstrelila med zvezde. Foto: Wikipedia
Wikipedia

Leta 1969 je bila za vlogo v filmu Konje streljajo, mar ne? prvič nominirana za oskarja. Kasneje je dobila dva zlata kipca, leta 1971 za vlogo v filmu Klute Alana J. Pakule in leta 1978 za vlogo v Vojakovi vrnitvi Hala Ashbyja.

Svojo igralsko upokojitev je napovedala leta 1991, vendar se je štirinajst let pozneje vrnila v filmu leta Tašča, da te kap v režiji Roberta Luketica in kasneje odigrala še kar nekaj vlog. Nazadnje je nastopila v Netflixovi humoristični seriji Grace in Frankie. A impozantna igralska kariera je le eno poglavje njenega življenja.

​Rdeči plašč s podpisom

Jane Fonda je znana tudi kot politična aktivistka. Že v 60. letih je glasno nasprotovala vojni v Vietnamu. Leta 1970 je obiskala Hanoj, kar so ji mnogi Američani zamerili kot izdajo. Kasneje je opozarjala na različne družbene probleme in nasilje nad ženskami. V zadnjih letih je odločna zagovornica boja proti podnebnim spremembam. Leta 2016 je zahvalni dan preživela med protestniki v rezervatu indijanskega plemena Stoječa skala, kjer je demonstrirala proti gradnji naftovoda Dakota Access.

Švedska podnebna aktivistka Greta Thunberg jo je navdihnila za resnejši boj proti podnebnim spremembam, jeseni 2019 je petke preživljala na protestnih shodih v Washingtonu. Policisti so jo nekajkrat priprli, enkrat je morala na policijski postaji celo prenočiti. Na protestih je bila vedno v rdečem plašču, ki je postal njen zaščitni znak in podpis v vlogi protestnice. Z njim je hotela pokazati, da misli resno in da ne namerava več prispevati k onesnaževanju okolja, da je zaživela bolj trajnostno in ekološko. "To je zadnja stvar, ki sem jo kupila. Kupila sem ga na razprodaji, ker sem potrebovala nekaj rdečega. In ne bom kupila ničesar več," je izjavila.

​Tretje poglavje življenja

Aprila 2005 je izdala svojo avtobiografijo Moje življenje doslej. V njej pravi, da je njeno življenje sestavljeno iz treh poglavij, vsako traja 30 let, in za svoje tretje poglavje je napovedala, da bo najbolj prepoznavno. V knjigi Izkoristite svoje življenje, izdani leta 2011, ponuja svoj pogled na, kot pravi, "kritična leta od 45. do 50. in še zlasti od 60. naprej". Tudi v motivacijskih govorih se zavzema za drugačno pojmovanje starosti. "V zadnjem stoletju je bilo mnogo revolucij, a morda nobene tako pomembne, kot je revolucija dolgega življenja. Danes živimo v povprečju 34 let dlje kot naši prastari starši. To je še eno celo odraslo življenje, dodano naši življenjski dobi. Pa vendar se večinoma naša kultura ni soočila s tem, kaj to pomeni. Še vedno živimo s staro paradigmo življenja kot loka. To je metafora, stara metafora."

Leta 2010 so ji med rutinskim pregledom odkrili maligni tumor. Kljub temu je ostala optimistična in ni spremenila pogleda na svet. "To je bil dober test, saj sem vedno govorila, da se smrti ne bojim," je povedala v oddaji Oprah Winfrey. "Postala sem del družine milijonov žensk, ki so to prestale. Mislila sem si, da bo to dolga pot," je dejala in dodala, da se je vsaj na začetku spraševala, ali ji bo uspelo uspešno prestati zdravljenje. Rak se ni ponovil in danes, pri 83-ih, s svojo postavo in držo, ki je najbrž tudi rezultat redne telesne vadbe, na rdečih preprogah zlahka zasenči tudi več desetletij mlajše zvezdnice.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta