Virus, ki ga mnogi pravkar guglajo, čeprav nas zaradi njega ni treba skrbeti

NR
05.04.2020 02:18

Po podatkih Google Trend je bila pretekli teden največkrat iskana oziroma guglana beseda "ortohantavirus", zlasti po tem, ko je bilo na nekaterih spletnih straneh mogoče prebrati, da je na obzorju nova epidemija. Toda to ne drži.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ta neutemeljena trditev, ki kroži po spletu, je odličen dokaz, da bi morali informacije o vprašanjih, povezanih z zdravjem, vedno pridobivati od preverjenih virov in da ne bi smeli verjeti čisto vsega, kar preberemo na družbenih omrežjih.
Ortohantavirus, sicer znan pod imenom hantavirus, je zelo zelo redek virus. V Avstraliji še nikoli niso pri nobenem človeku potrdili okužbe s tem virusom, o zadnjih dveh primerih potrjene okužbe so januarja poročali v Boliviji in Argentini. Bolezen, ki jo povzroča hantavirus, je zoonoza, kar pomeni, da se prenaša z divjih ali domačih živali na človeka in obratno. Hantavirus prenašajo glodavci, običajno podgane. Človek lahko zaradi njega hudo zboli, možne so tudi krvavitve in odpoved ledvic.

Kako se prenaša hantavirus?

Po podatkih ameriškega Centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) se lahko s hantavirusom okužimo, če smo v tesnem stiku z glodavci ali njihovimi izločki. Glodavci, najpogosteje miši in podgane, hantaviruse v okolje izločajo s svojo slino, iztrebki in urinom. Izvedenci menijo, da se človek okuži z vdihovanjem prahu, onesnaženega z izločki glodavca, ki je prenašalec virusa.
CDC še poroča:
• Če z virusom okuženi glodavec ugrizne človeka, utegne nanj prenesti virus, vendar je ta način prenosa zelo redek.
• Znanstveniki menijo, da se lahko ljudje z virusom okužijo tudi tako, da se dotaknejo kakšnega predmeta ali površine, onesnažene z urinom, iztrebki ali slino glodavcev, ter se nato z roko dotaknejo svojega nosu ali ust.
• Znanstveniki tudi sumijo, da se lahko ljudje s hantavirusom okužijo tudi tedaj, če jedo hrano, onesnaženo z izločki okuženih glodavcev.

Kako zelo bi nas moralo skrbeti?

Ne preveč. Izvedenci za nalezljive bolezni so sicer vedno precej zaskrbljeni zaradi zoonoz - koronavirus, ki povzroča koronavirusno bolezen 19 (covid-19), in ebola sta najbolj znana nedavna primera z živalmi povezanih bolezni, ki so preskočile oviro med vrstami.
Toda hantavirus trenutno ne velja za tako veliko grožnjo. Med infektologi o njem trenutno ni razprav. Tudi iz mrež raziskovalnih ustanov ni slišati nič skrb vzbujajočega o morebitnem izbruhu tega virusa.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta