Viktorija, kraljica najslavnejšega obdobja britanskega imperija

Georg Mohr
19.01.2020 05:00

Dober mesec zatem, ko je Viktorija dopolnila osemnajst let, je podedovala britanski prestol. Le kdo bi si takrat mislil, da bo v vlogi kraljice podrla vse rekorde v dolžini vladanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Osemnajstletna kraljica po kronanju
Wikipedia

Viktorija, kraljica Združenega kraljestva Velike Britanije in Irske, je na prestolu sedela skoraj polnih 64 let (njen rekord je pozneje potolkla zdajšnja kraljica, njena prapravnukinja Elizabeta II.). A Viktorija (1819-1901) je svojo deželo in ves svet zaznamovala močneje. Anglija je bila v devetnajstem stoletju prva svetovna velesila, pod kraljičino upravo je bilo velikansko ozemlje in okrog 400 milijonov podanikov (danes jih na tem območju živi že krepko čez dve milijardi). Združeno kraljestvo je v njenem obdobju doživelo ekonomski in industrijski razcvet, velike družbene spremembe, revolucije na številnih področjih, od različnih vrst umetnosti, mode, arhitekture ... Viktorija je ljudi povedla tudi do povsem specifičnega sloga življenja - danes temu rečemo viktorijanska doba, ko so bile v ospredju družinske vrednote in javna morala. A eno je bila podoba, ki jo je videla javnost in po kateri so se vsi ravnali, nekaj povsem drugega pa tisto, kar se je za debelimi kraljevskimi zidovi res dogajalo. Viktorija je bila namreč vse prej kot krepostna gospa.

Zadnja iz rodbine Hannover

Viktorija (Alexandrina Victoria) je preživljala težko otroštvu, brez očeta, saj je zgodaj preminil. Položaja ji ni lajšalo njeno povsem nemško poreklo. Rodila se je sicer na dvoru in bila deležna ustrezne vzgoje (ne najboljše, a še ustrezno kakovostne), vendar tam ni imela prijateljev niti vrstnikov, s katerimi bi preživljala prosti čas. Zato se je predala učenju: naučila se je sedmih tujih jezikov (!) pa tudi številnih "bolj moških" znanj, kot so pravo, zgodovina, tehnika in prirodoslovne vede. Njena guvernanta je precej let pozneje povedala, da "bolj pametnega in hkrati bolj porednega in navihanega otroka" še ni učila. Viktorija je bila impulzivna, skorajda divja, a popolnoma resnicoljubna, ne glede na posledice. Imela je imenitno intuicijo in je že kot otrok nezgrešljivo sprejemala odločitve, tudi najpomembnejše. Že odrasli mladenki je ponagajala še narava. Nič kaj prikupna ni bila, majhne rasti, okoli meter in pol, čokata, z izrazitim obrazom ni pritegovala poželjivih moških pogledov.

Štiriletna Viktorija
Wikipedia

Kraljica Albertina

Princ Albert in Viktorija sta sestavljala neverjetno uspešen in priljubljen par. Bila sta si popolnoma nasprotna: on umirjen, zelo natančen, z občutkom za red, ona vihrava, še vedno dekle, ki je življenje zajemalo z veliko žlico. Viktorija je bila povsem zaljubljena in prva leta njunega zakona so bila burna, z malo spanja, ogromno zabavami in številnimi prečutimi nočmi. In Albert je zmogel vse, ob mladi kraljici je še spretno krotil številne lovke, ki so se stegovale po prestolu, po položajih, po moči.

S psičkom leta 1833
Wikipedia

Mati, žena in vdova

Sledilo je obdobje, ki se ga Viktorija pozneje ni preveč rada spominjala - dolga leta materinstva. Kraljevski par se je preselil v Buckinghamsko palačo, vladal od tam in začel ... delati otroke. Kar devet sta jih dobila, leta nosečnosti pa je Viktorija sovražila. "Nič spolnosti, nič zabave," je tožila svojim dvornim damam. V tistih letih je namreč med gospodo veljalo, da je spolnost med nosečnostjo prepovedana. Viktorija je sicer rojevala zdrave otroke, je pa preživljala težke nosečnosti.

Albert in Viktorija sta imela devet otrok.
Wikipedia

Preobrazba

Po večmesečni žalosti, ko se Viktorija sploh ni prikazala iz svojih soban, je končno za v javnost oblekla črnino in je do smrti, polnih 40 let, ni več slekla. Postala je vzor morale - s svojo osebnostjo je v javnosti kazala, kako naj se vedejo dame, ponujala vzorce tega, kaj je prav in kaj ni, kaj se sme in kaj se ne spodobi. Z žalovanjem je močno pretiravala: ukazala je, da morajo vsak večer preobleči Albertovo posteljo, mu nanjo položiti sveže perilo in mu zjutraj prinesti toplo vodo, da bi se obril. Naročila je odlitek njegove roke in z njim dolga leta legala v posteljo.

Kraljica leta 1882
Wikipedia

Evropska babica

Če je Marija Terezija veljala za nekakšno evropsko taščo, je kraljica Viktorija še precej bolj poosebljala vlogo evropske babice. Njena najboljša lastnost - empatija, sposobnost razumevanja drugih - je Viktoriji omogočala, da je spletala prijateljstva po celem svetu.

Leta 1845 z najstarejšo hčerko
Wikipedia
Pri osemdesetih
Wikipedia

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta