Veliko navdušenje izpred 30 let, ko se je Slovenija osamosvojila, je splahnelo

26.09.2021 04:40
Marjan Beranič iz Skok je dobil slovenski potni list 24. septembra 1991, dan kasneje je že šel z njim v Avstrijo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marjan Beranič je še pred uradnim priznanjem dobil švicarski žig v slovenski potni list. Foto: Bojan Tomažič
Bojan Tomažič

Slovenija je potne liste uradno začela izdajati 18. oktobra 1991, a že prej je za promocijo države ministrstvo za notranje zadeve nekaterim omogočilo, da so jih dobili. Med njimi je bil tudi Marjan Beranič iz Skok, ki je takrat delal v Nemčiji in si je zelo želel dobiti slovenski potni list. "Štiriindvajsetega septembra sem ga v Ljubljani dobil, dan kasneje sem že imel v njem žig z meje z Avstrijo v Šentilju."

Z Avstrijci na meji ni bilo težav, bili so naklonjeni slovenski državi, čeprav so jo formalno priznali 15. januarja 1992, takrat je vstopilo v veljavo tudi nemško priznanje, razglašeno manj kot mesec prej, 19. decembra. So pa Nemci vztrajali, da potni list še ni veljaven, in jim je on tudi vztrajno razlagal, da Slovenci prihajamo in bomo del združene Evrope. "Bil sem neznansko ponosen na to, da imamo svojo državo, vsem v tujini bi to povedal in pokazal ter z velikim veseljem sem potoval s potnim listom svoje države. Na švicarski meji so mi dali žig vanj pred priznanjem." Takrat je to oznanil nemškim časopisom in eni so objavili, da Švica resda uradno še ni sprejela priznanja, a da potni list že upoštevajo.

Njegov potni list z modrimi platnicami, ki je zdaj že preluknjan, ker smo potem dobili nove z rdečimi, kot jih imajo vse države EU, ima številko 110, vendar se pohvali, da ga je on od navadnih državljanov prvi kazal na evropskih mejah. "Takrat sem zelo veliko tudi pričakoval od nove države, kot mnogi drugi sem menil, da bomo uspešni, da se bomo znali dogovoriti o pomembnih vprašanjih. Ko je bil Willy Brandt bolan, ga je Helmut Kohl prišel zaskrbljen obiskat v bolnišnico. In na novinarsko vprašanje vprašanje, zakaj je to storil, je bil odgovor: 'Ker je to pomembno za Nemčijo!' Od Nemcev bi se morala država, če bi hotela biti uspešna, naučiti še marsičesa drugega, meni Beranič, predvsem to, kako nujen je za delovanje države red, da politiki delajo za državo, da je korupcijo, klientelizem in vse drugo treba preprečevati in strogo kaznovati, ker delajo nepopravljivo škodo. "Pri nas so nepopravljivo škodo politiki dopuščali in delali ves čas, tako je navdušenje, ki je bilo v času, ko je nastajala samostojna država, plahnelo, razočaranje je veliko, grenkoba ostaja in ni videti, da bi šlo na boljše."

Beraničev potni list z znamenitim datumom Foto: Bojan Tomažič
Bojan Tomažič

V času, ko je Ivan Kramberger stopal in stopil na slovensko politično sceno, je bil v stikih z njim, spremljal ga je na njegovih shodih, ga podpiral in posnel veliko filmskih trakov. Naredil je film o dobrotniku iz Negove, za katerega je menil, da je končal tragično zaradi slovenskega fatalizma, zavistnosti, zlobe, nevoščljivosti in še česa. Pri nas je bilo in še vedno je tako, da tisti, ki dela v hlevu, svojemu kolegu pri kidanju gnoja ne more dopustiti, da bi postal nekaj več.

Leta 2007 je tudi sam poskušal kandidirati za predsednika države, a je ugotovil, da ni za politiko. Vseeno meni, da ljudem - tako je učil Erhard F. Freitag, katerega knjigo Podzavest centrala moči, pomoč iz nezavednega je prevedel v slovenščino - ni treba vse življenje sprejemati tega, da ne morejo uiti svoji usodi. Vsi dogodki so tu, ker smo jih pritegnili, in to, kaj bomo počeli z njimi, je naša stvar. Pa še nekaj Freitagovega je za zdajšnji čas: nujna bi bila osvoboditev od fanatizma in egoizma.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta