To ni nogometna Amerika, to je slovenska diskriminacija: Zmagovalci - zmagovalke 4:1

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
02.06.2024 05:00

Milijoni v slovenskem nogometu so moškega spola

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vredne 20.000 evrov.
Luka Vovk

Ob lanskem finalu slovenskega nogometnega pokala si je Nogometna zveza Slovenije primazala klofuto z leve, letos je nanjo padlo še z desne - glede na neenakopravnost spolov v najbolj popularnem športu NZS ne popušča niti za milimeter. Nogometašinje so podrejene, diskriminirane, zaničevane in absolutno vredne štirikrat manj kot moški, čeprav delajo isto stvar, enako časa, z enako količino truda, volje in - z odrekanji, ki so že zaradi biologije (beri: menstruacije) večja kot pri nogometaših. Nagrade v pokalu so bile take kot lani: zmagovalke so prejele ček za 20.000 evrov, zmagovalci za 80.000.

Vredni 80.000 evrov.
Robert Balen

V slovenskem nogometu gre očitno za dolgoročni moški seksizem oziroma za zapostavljanje pripadnikov/pripadnic določenega spola. Za sramoto, ki se vleče iz časov bivšega selektorja slovenske ženske reprezentance; NZS si je z zamenjavo Boruta Jarca pilatovsko umila roke, v jedro problema - o katerem lahko do onemoglosti tulijo Prašnikarjeva, Zverova in Koroščeva - pa ni drezala, kaj šele da bi vanj zarezala. Lahko bi vsaj na simbolni ravni, z enako višino nagrade, izkazala spoštovanje predstavnicam drugega spola. Ne, Rogaško, ki ji je NZS zaradi nepravilnosti zavrnila licenco in jo brcnila iz prve lige, je treba nagraditi z 80 jurji, dekletom iz Prekmurja pa nakazati miloščino. Če bi NZS hotela razvijati ženski nogomet, bi tudi murašice nagradila kot rogaškoslatinske nogometne velemojstre, ki so se po sezoni razleteli na vse konce in kraje, ker zanje v mestu z najvišjim stolpom v Sloveniji (mimogrede, ta izum je državo, občino in sponzorje stal pet milijonov evrov) ni več nikakršne poklicne prihodnosti. Če bi se NZS resno ukvarjala z razmerami v našem ženskem nogometu, potem bi vedela, kakšen veter v jadra bi pomenila "moška nagrada" ženskemu klubu. Tako pa je NZS 80 tisočakov raje vrgla v veter. Bog jim pomagaj.

Seveda Slovenija ni (in nikoli ne bo) Amerika. Ameriške nogometne reprezentantke prejemajo enaka plačila in nagrade kot moški na vseh prijateljskih tekmah in turnirjih. Toda ni šlo gladko, z različnimi vzvodi so si Američanke šest let prizadevale, da so dokazale diskriminacijo. A torej razmerje pokalnih nagrad 1:4 ni kronski dokaz za diskriminacijo v slovenskem nogometu?! Ampak kritiki lahko lajamo, kolikor hočemo, karavana gre veselo dalje, najprej na Euro, po moške milijone.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta