Temna čokolada za boljši vid?

Reuters
13.10.2019 02:26

Nova raziskava je demantirala izsledke prejšnje, ki je ugotovila, da temna čokolada izboljšuje vid.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Še vedno pa je temna bolj zdrava kot mlečna.
Profimedia

Raziskovalci so odkrili, da temna čokolada ne izboljšuje vida, čeprav je ena od predhodnih raziskav pokazala, da nekaj ur po njenem zaužitju običajno vidimo bolje. Nova študija je zdaj pokazala, da po zaužitju 20 gramov temne čokolade ni nobenih sprememb v vidu ali dotoku krvi v oči. V obe študiji je bilo vključenih malo prostovoljcev. "Ker sta dve študiji podobnega obsega dali tako nasprotujoče si rezultate, bodo morali znanstveniki opraviti še več raziskav," pravijo avtorji ene od študij, ki jo je vodil dr. Jacob Siedlecki z Univerze Ludwiga Maximiliana v Münchnu. "Ker nobena od teh manjših študij ne zavrača možnosti koristnih učinkov, bi morali izvesti še več raziskav, v katere bi bilo vključenih več ljudi, da bi lahko z zanesljivostjo bodisi potrdili bodisi zavrnili morebitne dolgotrajne koristi uživanja temne čokolade za vid," so Siedlecki in njegovi kolegi zapisali v strokovni reviji JAMA Ophthalmology.
Znanstveniki so začeli predvidevati, da utegne temna čokolada pozitivno vplivati na vid, ker je zelo bogata s flavonoidi, ki so antioksidanti. Študije so pokazale, da lahko s prehranskimi nadomestki z veliko antioksidanti zmanjšamo tveganje za pojav starostno pogojene težave z vidom, ki ji pravimo degeneracija rumene pege (makularna degeneracija). Ta je eden vodilnih vzrokov za izgubo ostrine vida pri starejših ljudeh. Izkazalo se je tudi, da kakavovi flavanoli v temni čokoladi razširjajo krvne žile.
Da bi ugotovili, ali je mogoče izsledke predhodne raziskave o učinkih čokolade na vid potrditi, so Siedlecki in njegovi kolegi zbrali 22 zdravih prostovoljcev, starih od 20 do 62 let, ki niso imeli nobenih težav z vidom. Eni udeleženci študije so morali pojesti 20 gramov temne čokolade, torej približno četrtino tablice temne čokolade, ki vsebuje 400 miligramov flavanolov, drugi pa so morali pojesti 7,5-gramski kos mlečne čokolade s približno petimi grami flavanolov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta