Street food ni več subkultura: Pojesti in poklepetati z znanci je čudovita alternativa hitremu tempu življenja

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
13.03.2022 04:40
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na zadnji Odprti kuhni na Ptuju pred pandemijo se je trlo obiskovalcev.
Hojka Berlič

Slikovita kulinarična tržnica Odprta kuhna bo prihodnji petek na Pogačarjevem trgu v Ljubljani vstopila v jubilejno deseto sezono. Prvič po dveh letih se sezona spet začne konec marca, tudi izbira bo spet pestrejša, saj se bo Odprti kuhni pridružilo še vsaj 15 novih ponudnikov. Gostovali bodo tudi v drugih slovenskih mestih.

Projekt Odprte kuhne je ponudil prej neobstoječo možnost, da se gostinski ponudniki na enem mestu predstavijo širši javnosti, ne le obiskovalcem svojih restavracij. Ustanovitelji so stremeli tudi k temu, da Odprta kuhna ne deluje le kot platforma za predstavitev gostincev in uživanje ob njihovih dobrotah, temveč tudi kot generator sprememb na kulinarični sceni.

Ideja za Odprto kuhno se je porodila iz povsem osebne izkušnje soustanovitelja projekta Liorja Kochavyja, ki je po selitvi v Slovenijo pogosto jedel zunaj in spoznaval raznolikost kulinarike pri nas. Bogastvo naše kulinarične tradicije in rastoča ponudba svetovne kulinarike sta ga spodbudila k razmišljanju, da bi to pestrost lahko okusil na enem mestu. Tako sta po vzoru prehranskih tržnic v tujini s partnerko Almo Kochavy zasnovala osnovno idejo za Odprto kuhno, gurmansko tržnico, kjer pestro ponudbo jedi, prilagojenih za uživanje zunaj, snujejo odlične gostujoče obedovalnice in vrhunski chefi iz vse Slovenije.

Ključna kriterija pri izbiri sodelujočih ponudnikov na Odprti kuhni sta kakovost ter kreativnost oziroma inovativnost, pri čemer ne gre brez svežih, lokalnih in sezonskih sestavin, pomembno pa je tudi, da je ponudba raznolika. Vsak sončni petek med pomladjo in jesenjo lahko gostje poskušajo jedi iz različnih gastronomskih regij Slovenije, ki vključujejo tradicionalne dobrote in sodobne kreacije visoke kulinarike, ter odlično ponudbo kuhinj sveta (tajske, kitajske, indijske, turške, afriške, libanonske, tajske, perzijske, italijanske, turške, ameriške in drugih). Slednje so zelo priljubljene med obiskovalci Odprte kuhne v drugih slovenskih mestih, kjer redna kulinarična ponudba ne obsega tako širokega nabora svetovnih kulinarik, medtem ko lahko tujci ob obisku Odprte kuhne v enem dnevu spoznajo pestrost slovenske kulinarične tradicije.

Z razvojem projekta se je organizacijska ekipa Odprte kuhne zavzeto posvetila izboljšanju praks in zmanjšanju negativnega vpliva na okolje. Zasnovali so koncept trajnostno naravnane kulinarične tržnice in iz strežbe postopoma izločili vso plastiko ter jo nadomestili z biorazgradljivimi in povratnimi materiali. Hkrati so poskrbeli za ozaveščanje gostinskih ponudnikov in obiskovalcev ter vestno ločevanje odpadkov, ponovno uporabo odsluženih materialov in sodelovanje z dobrodelnimi organizacijami, ki viške hrane razdelijo pomoči potrebnim.

Odprto kuhno vedno, ko je v petek v Ljubljani, obišče tudi Ana Roš iz Hiše Franko, edine nosilke dveh Michelinovih zvezdic pri nas. "Slovenci običajno neradi stopimo skupaj, saj imamo tak značaj, da mora biti vsak prvi in edini. Ob petkih pa si na tržnici v Ljubljani isti prostor delijo vrhunski chefi, burger chefi, veganski chefi ... Vsi zato, da pokažejo svoje delo širši javnosti. To povezovanje, ki ga naš prostor potrebuje, dela Odprto kuhno edinstveno," meni Ana Roš in dodaja, da je nekaj pojesti in poklepetati z znanci čudovita alternativa hitremu tempu življenja.

Kot demokratični forum pa Odprto kuhno doživlja Boštjan Napotnik, odličen poznavalec, okuševalec in popisovalec slovenske in svetovne kulinarične scene. "Odprta kuhna deluje vključevalno, drug ob drugem se postavijo ponudniki z zelo različnimi ozadji, idejami, jedmi. Na tistem trgu se imamo vsi dobro, pa naj smo prišli na špricer ali na ostrige. Zamakne se koncept časovno-prostorskega kontinuuma, saj si na Odprti kuhni na enem prostoru, a hkrati na 50 različnih." Boštjan Napotnik pravi, da street food ni več subkultura, ampak prerašča v kulturo.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?