Športno plezanje se seli v Koper za nadgradnjo gorenjskih uspehov

NR
06.02.2022 04:35

Ali se bo športno plezanje uvrstilo v reden olimpijski program, bo Mok odločil na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu. Se bo pa tekma svetovnega pokala iz Kranja zagotovo preselila v Koper.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Tako bo videti koprska plezalna lepotica.

Mestna občina Koper

Leta 1988, še za časa SFRJ, so v Ospu priredili prvo tekmovanje v športnem plezanju pri nas, potem pa je bil od leta 1996 Kranj gostitelj tekme svetovnega pokala v težavnostnem plezanju. Četrt stoletja trajajočo odmevno zgodbo je Kranj sklenil lani z rekordno zmago domače športnoplezalne junakinje Janje Garnbret. Štafeto organizacije tekme najvišjega kova letos prevzema Koper, ki bo postojanka svetovnega pokala 2. in 3. septembra, ko se na Obali obeta dvodnevni festival športnega plezanja.

Športnemu plezanju, ki bo na olimpijskih igrah v Parizu leta 2024 doživelo nadgradnjo s podeljenima dvema kompletoma medalj, in sicer enim za kombinacijo težavnostnega in balvanskega plezanja ter drugim za hitrostno plezanje, se obeta, da se na olimpijskih igrah v Los Angelesu leta 2028 uvrsti v reden olimpijski program, o čemer bo Mednarodni olimpijski komite (Mok) odločal na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu, ki so se ravnokar pričele.

Leto 2022 prinaša tudi prelomno spremembo za slovensko postajo svetovnega pokala v težavnostnem plezanju, saj bo prizorišče domače tekme Koper. Stara dvorana v Kranju, kjer načrtujejo gradnjo novega plezalnega centra, več ne ustreza merilom Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC) za tekmovanja najvišje ravni, sicer pa je bila prestolnica Gorenjske res legendarno prizorišče, saj je gostila tekmovanja najvišjega ranga med letoma 1996 in 2021. Na jubilejni, 25. tekmi je septembra lani slavila Janja Garnbret in s tem postavila tudi rekordno 31. zmago v svetovnem pokalu ter dosegla svoj četrti naslov skupne zmagovalke SP v težavnosti.

"Po 25 letih tekme svetovnega pokala v Kranju se bo tekma v letu 2022 prestavila v Koper. Kriteriji IFSC so se glede organizacije v zadnjih letih spremenili, in če želimo držati korak s časom, smo se glede izvedbe svetovnega pokala morali prilagoditi. Z načrtovano gradnjo velike plezalne stene v Kopru je bila to najbolj realna opcija, da nadaljujemo tradicijo svetovnega pokala v Sloveniji. Nova stena bo samo logistiko tekmovanja olajšala, saj bo bistveno večja, kot je ta v Kranju. Seveda pa bo vse skupaj nov izziv, da izpeljemo tekmo, kot je treba. Nova lokacija, izvedba tekme na prostem, vpliv vremenskih pogojev, vsa potrebna logistika in dodatni program - vse to predstavlja nekaj, s čimer si do zdaj ni bilo treba beliti glave. Upam, da bo v Kopru prisotnih še več gledalcev in da bomo priča vrhunskemu športnemu dogodku. Vsekakor se bomo potrudili po najboljših močeh," prihajajoče izzive oriše dolgoletni vodja tekme svetovnega pokala v težavnostnem plezanju Tomo Česen, strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije.

Ob plezalnem centru Plus Climbing na Bonifiki so konec lanskega decembra začeli gradbena dela za novo plezalno steno, ki bo skupaj z obstoječo infrastrukturo združevala discipline balvanskega, hitrostnega in težavnostnega plezanja. Naložbo, predvidoma vredno dobrih 700 tisoč evrov, bodo po predvidevanjih sklenili poleti, tako da bo novo prizorišče nared za tekmo svetovnega pokala v začetku septembra. "Gradnja zunanje plezalne stene za težavnostno in hitrostno plezanje je ena pomembnejših pridobitev za naše mesto in širše, tudi zato, ker bo Plezalni center Koper, ki se že ponaša z notranjo balvansko steno, kot prvi v Sloveniji na enem mestu združeval vse tri plezalne discipline. Na ta način bo lahko Koper gostil večja mednarodna športnoplezalna tekmovanja in imel možnost postati uradni pripravljalni center za slovensko reprezentanco. Prvo večje tekmovanje bomo gostili septembra letos, ko bo koprski plezalni center prizorišče tekme svetovnega pokala v športnem plezanju," napoveduje Aleš Bržan, župan mestne občine Koper.

Urban Urbanc

"Da se tako legendarna tekma iz Kranja seli v Koper, bo zagotovo velik izziv za naš kraj, prostorska umestitev tekme pa je res dobra, ker bo novo prizorišče omogočilo več gledalcev. Zadovoljen sem, ker so tudi na Mestni občini Koper to vzeli kot velik projekt, zavedajo se, kaj tekma svetovnega pokala pomeni širše, ne le na lokalni ravni. Za športno plezanje je to velik korak - nova stena predstavlja nova merila tudi v mednarodnem prostoru, za tekmovalce pa bo dobrodošlo, da bo tekma ob morju in da bo ogrevalna cona v dvorani v balvanskem centru, tekma pa na prostem. Z veliko vidikov bo to preskok naprej, najpomembneje pa je, da tekmo svetovnega pokala ohranimo v Sloveniji," poudarja Luka Fonda, vodja koprskega centra Plus Climbing in trener slovenske reprezentance v športnem plezanju, za katero bo razširjeni plezalni center v Kopru zelo dobrodošel. "Glede težavnosti in hitrosti nova pridobitev pomeni velik napredek v slovenskem prostoru. Dosti treningov za težavnost, ki smo jih z reprezentanco prej opravili v tujini, bomo zdaj lahko opravili doma. Nova infrastruktura nam bo omogočila dober trening kombinacije težavnosti in balvanov na enem mestu, saj drugje v Sloveniji drugače težko izvedemo trening kombinacije obeh disciplin oziroma vseh treh, kar sicer ni več toliko aktualno, kot je bilo pred Tokiem."

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta