Spomladi ne moremo brez džinsa: Kroji se spreminjajo, material ostaja

Denis Bende Živčec Denis Bende Živčec
14.04.2024 05:30

Material, tako trpežen, da ga nekateri raje zračijo kot perejo, nas že desetletja spremlja v najbolj sproščenih trenutkih življenja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Od glave do peta v džins odeta gostja pariškega tedna mode lepo pooseblja večno ljubezen do tega hvaležnega materiala.
Profimedia

Saj niste niti v najbolj norih sanjah pomislili, da bo to pomad šlo brez njega, mar ne? Ko sonce posije, se džins razkrije! Slaba rima, polna resnice o tem, da v pomladnih mesecih preprosto ne gre brez oblačil iz priljubljenega materiala, ki pogosto spremlja sproščene, lepe trenutke našega življenja. In pogled na ulice tujih mest naznanja, da je robusten in hvaležen džins spet na veliko na pohodu, saj zvezdnice in modne vplivnice kar tekmujejo, katera bo pokazala več hlač, jaken, torbic, celo čevljev in drugih dodatkov iz džinsa. Kroji se spreminjajo, material ostaja, letos v glavnem v nekoliko svetlejši in ohlapnejši različici. Hlačnice so postale širše in ohlapnejše, a ne manjka tistih, ki ostajajo zvesti "skinny" modelom kavbojk, prepričanih, da so noge in zadnjica v njih preprosto videti bolj zapeljivo.

Ashley Roberts je šla še korak dlje in si omislila navihan komplet iz dvobarvnega džinsa.
Profimedia

Preprosto pastelno majico zatlačite za rob kavbojk

Odpisali ga prav zares nikoli nismo, saj je del naših življenj že desetletja, ne glede na letni čas, a tako vehementno kot te dni že dolgo ni zavladal modnemu svetu. Ni daleč, kar smo se diskretno posmehovali tistim, ki so naokoli hodili v hlačah in srajcah iz ujemajočega se džinsa, najbolj pogumni pa so izbrali kar džins pajace. Situacij, v katerih bi džinsa na nas lahko bilo preveč, danes očitno ni. Kombinirati ga je mogoče s skoraj vsem - in če ste pri parčkanju barv in vzorcev še malce negotovi, naj vam bodo v navdih zvezdnice, ki jih je džins povsem obsedel. Kako se zadeve lotiti? Najprej poglejte, kaj piše na etiketi vaših kavbojk. V modi so različni modeli, ki se mednarodno imenujejo skinny, boyfriend, mom jeans (to je tisti z višjim pasom) in cropped, skrajšani model, ki kliče po visokih petah. A tu se modno seštevanje ne konča. Kavbojke se dobro razumejo s plaščki in ležernimi majicami s kratkimi rokavi. Večna mladostna in igriva kombinacija. Če ne želite hoditi okrog od glave do peta v modrini džinsa, dodajte nekaj barve. Čeprav je hipsterski val že nekoliko minil, so še vedno frajerske rdeče in modre kariraste srajce - ali pa oblecite zgolj bež, pastelno enobarvno majico in jo delno zatlačite za pas. Svoje najljubše kavbojke ali jakno iz džinsa kombinirajte s skrbno izbrano mini torbico. Piko na i bo dodal nakit s karakterjem. Čevlji s peto niso edina možnost, dobra izbira so tudi balerinke in gležnjarji. Le kombinacija svetlih kavbojk in čevljev z belimi špičkami še vedno ostaja precej v duhu preloma tisočletja, čeprav jo še videvamo. Pa razparane, preluknjane in razcefrane hlačnice? Dajte si duška, sami si postavljajte pravila, čeprav luknje niso več tako velik trend kot pred nekaj leti. A če še imate hlače iz luknjastega obdobja, jih mirne duše oblecite. Na svetu se tako ali tako zavrže preveč oblačil.

Ležerno in ulično.Trendovski leopard in večni džins na tednu v mode v danski prestolnici
Profimedia

Dobrega džinsa skoraj ni treba prati

Čeprav so kavbojke hvaležno, nezahtevno oblačilo, jih ne gre kar prati v nedogled. Z nekaj previdnosti boste svoje najljubše hlače lahko nosili dolga leta. Vodje pri podjetju Levi Strauss & Co so razkrili, kako poskrbeti, da bodo vaše kavbojke, tudi če niso njihove znamke, dolgo v dobri formi. Njihov prvi nasvet je, da je treba hlače iz džinsa prati čim manj, saj se te resnično prilagodijo postavi lastnika, a s pranjem to izgubimo. Najbolje je, da jih operemo samo takrat, ko je res že nujno, sicer pa jih, ko gremo pod prho, nesemo v kopalnico in obesimo v bližini, da se zaradi vodne pare zgolj nekoliko osvežijo. Džinsa ni pametno prati v pralnem stroju, v njem se hlače drgnejo, zaradi česar se vlakna zadebelijo, zacvetijo, izgubijo prožnost in se skrčijo. V stroju naj se perejo v hladni vodi, stroj pa nastavite na program z malo obrati - za občutljivo perilo. Pri temnem džinsu dodajte v stroj nekaj kisa, saj ta dodatno fiksira indigo in poskrbi, da se barva obdrži dlje. Džinsa nikoli ne sušite v sušilniku, saj boste oblačilo uničili. Poleti je najbolje, da džins sušite tako, da ga položite na podlago, ko so hlače skoraj suhe, pa jih oblečete – če se bodo do konca posušile na vas, bodo najhitreje spet prevzele obliko vaše zadnjice in nog.

Pred pranjem na etiketi preverite, ali ne veljajo kakšna posebna priporočila proizvajalca. Nove temne hlače iz džinsa operite povsem samostojno, saj lahko puščajo madeže barve tudi na drugih oblačilih. Voda, v kateri peremo džins, naj ima največ 30 ali 40 stopinj. Stroj naj bo napolnjen le do polovice. Džins pred pranjem obrnite narobe. Uporabljajte nežen tekoči detergent za občutljivo perilo, saj se pralni prašek pri nizkih temperaturah ne topi dobro in lahko v sledeh ostane na hlačah. Ne uporabljajte mehčalca, saj bodo vlakna džinsa zaradi njega premehka, hlače bodo izgubile prvotno obliko in hitro postale ohlapne. Če jih boste sušili na vrvi, jih obrnite in obesite za pas. Če jih res morate sušiti v sušilnem stroju, izberite program za občutljivo perilo. Če imate možnost, imejte džins v omari obešen, ne zložen na polici.

Manekenka je na newyorškem modnem tednu predstavila zanimivo kombinacijo obleke in plaščka iz svetlega spranega džinsa.
Profimedia

Nekateri jih celo zamrznejo

Recimo še kakšno o pranju. Več oblačil v pralnem stroju bo res skrajšalo čas, ki ga porabite za gospodinjska opravila, a oblačila, vključno s kavbojkami, ne bodo dobro oprana. Kavbojke bodo oprane dobro, če bodo imele v stroju dovolj prostora za kroženje. Da se oblačila med pranjem ne bodo zapletala, zapnite gumbe in zadrge. Tudi Victoria Beckham, modno ultra ozaveščena žena Davida Beckhama, ki je že pred časom lansirala linijo lastnih kavbojk, je s svojimi strankami delila nekaj dragocenih nasvetov, kako se lotiti pranja džinsa. Za ameriško izdajo revije Elle je povedala, da svojih džins hlač ne pere, razen v izjemnih okoliščinah, če jih, recimo, popackajo njeni otroci. "Če otroci kaj polijejo po hlačah, jih seveda operem. Zelo redko pa džins perem v hladnem vremenu. Pozimi jih običajno sploh ne perem," je povedala in dodala, da jih pa redno zrači.

Izumila je svojo tehniko obešanja, ki hlačam pomaga obdržati pravilno obliko. "Dobre kavbojke skoraj nikoli ne potrebujejo pranja. Hlače lahko nosimo vsaj desetkrat, potem jih damo v pralni stroj. Namesto pranja jih raje obešajte in zračite. To je veliko bolje," je Victorijin nasvet. Nekateri se proti bakterijam v džinsu borijo tako, da hlače vsake toliko za kakšen dan dajo v zamrzovalnik.

Tudi moške trend "vse v džinsu" ni zaobšel, običajno jim pristajajo temnejši odtenki.
Profimedia

Nekateri kroji so legendarni

Kavbojke imajo seveda tudi svojo zgodovino in zgodbe. Tudi pri nas priljubljenih "dizelk" ne bi bilo, če se njihov idejni oče, Italijan Renzo Rosso, pri petnajstih letih ne bi domislil, da na mamini singerici sešije hlače iz džinsa. Menda zato, ker je oboževal hlače, predvsem pa džins, in ker je mamo rad opazoval, kako s šivalnim strojem šiva oblačila zase in zanj. Rosso se je rodil v kmečki družini v vasi Brugine v severni Italiji. Kmečko delo mu ni dišalo, zato je šel študirat tekstilno oblikovanje in v najstniških letih izdelal svoj prvi par kavbojk. Nato je začel eksperimentirati z različnimi modeli in jih prodajati sošolcem.

Beyonce je po izdaji albuma Cowboy Carter od nog do glave v džinsu.
Profimedia

"Bila so sedemdeseta leta in kavbojke so bile zakon," je v enem od intervjujev dejal Rosso. "Moje prve kavbojke so bile resnično nekaj posebnega - z odprtino ob straneh do kolen. Prijatelji so bili tako zagledani v te kavbojke, da so me začeli moledovati, naj jim jih zašijem." In prav prvi par kavbojk je Italijana leta 1973 spodbudil, da je kupil 40-odstotni delež v podjetju Moltex, za katerega je delal, plačal je z denarjem, ki si ga je sposodil od svojega očeta, skromnega kmetovalca. V dveh letih je proizvodnjo hlač dvignil v nebo. Leta 1978 je šel na svoje in ustanovil Diesel. Leta 2012 ga je revija Forbes prvič uvrstila na lestvico milijarderjev. Ime Diesel je znamka dobila tudi zaradi naftne krize v sedemdesetih letih minulega stoletja. Danes je ponudba znamk skoraj neskončna, najbolj prekaljeni ljubitelji džinsa pa imajo svoje jasne favorite, ki jim običajno ostajajo zvesti vse življenje.

Po nekaj desetletjih je brezrokavnik iz džinsa spet in - tudi s Heidi Klum.
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta