Slovo od mladosti, ki ne pride nikoli

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
18.10.2020 05:00

Hvala bogu, panika ne more zgaziti humorja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Sedem mesecev, uf, je minilo, odkar brodimo skozi koronačas. Psihologi, psihiatri in patri so nam razložili, kaj hudega se nam dogaja v taki krizi in kaj nam še preti, a tolažbe in nasveti ne zaležejo kaj prida. Prva, spomladanska karantena (z občinskimi zapornicami) se je izkazala za neproduktivno, grozi nam nova karantena in (verjetno) nova polomija, po kriterijih, v glavnem številčnih, ki so si jih po "sili razmer" izmislili, ne da bi prav vedeli, kaj bo danes, kaj šele, kaj nas čaka jutri.

Smeh je pol zdravja, pravijo. V zadnjih sedmih mesecih se smejimo vsaj za pol manj, doma, v službi, na poroki, pri birmi, na dopustu, za šankom ... Nervozen postanem, če kdo tišči vame s komolcem ali kolenom, zdaj se mi vsi na Titovem mostu že na kilometre daleč umikajo in izmikajo, ker verjetno z jutranje štrlečimi lasmi že zgledam tak, kužen ... Kaj - zdaj se bomo drug drugega bali, se izogibali samim sebi in drug drugega šikanirali?! Ker, veste, lovske koče so (uradno in vladno) leglo razvrata - ne svingerskega, kot bi kdo takoj pomislil med seksualno revolucijo, ampak koronavirusnega. Ta je pa lovska, bi rekli (ne samo) lovci.

Hvala bogu, panika ne more zgaziti humorja. Infektologinja Mateja Logar iz UKC Ljubljana nam, v glavnem, prinaša skrb vzbujajoče novice. Ustrašil sem se, ko nas je gospa opozorila, da "je med bolniki s covidom-19, ki jih zdravijo na infekcijski kliniki, tudi precej mladih v intenzivni terapiji". A res? Koliko pa so stari ti njeni mladi, so to šolarji, dijaki, študenti? Ne: "Trenutno je najmlajši bolnik v intenzivni star 44 let in pred okužbo ni imel drugih bolezni." Zanimiva definicija mladosti, če vemo, da je France Prešeren napisal Slovo od mladosti pri svojih 29-ih. Seveda, romantično obdobje je beležilo krajšo življenjsko dobo, a povprečna starost lani umrlega v Sloveniji je bila 78 let, torej bi 44-letnik po statistiki prej sodil med starejše. Je pa res, da je človek po srcu lahko mlad tudi pri stotih in še čez (kot denimo Boris Pahor). In zato mladostnost gospe Logarjeve jemljemo kot dobronameren spodrsljaj. Vi, ki ste srednjih let (40 in plus), itak veste, za kaj gre. Ostanite mladi še naprej.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.