Sladke velikonočne dobrote: Kolači, štruce in torte naših sosedov

Zora Štok Zora Štok
17.03.2024 03:00

Slovenci še vedno prisegamo na potico in pletenico, a na velikonočno mizo lahko damo tudi riževo torto s skuto in začimbami ali kolač z obilo kandiranega sadja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Babka je priljubljena velikonočna sladica v vzhodnoevropskih državah.
Profimedia

Še malo in začeli bomo priprave na velikonočno pojedino. Pri Slovencih od sladic na mizi ne sme manjkati vsaj potica, na Primorskem in še kje je obvezna pinca, pečemo pa tudi različne pletenice, lahko mlečne in zgolj z rozinami, lahko pa z mešanim suhim sadjem, ki velikonočno pletenico naredi še bolj okusno in lepo tudi po videzu. A kot imamo svoje navade glede velikonočni sladic Slovenci, jih imajo seveda tudi drugod.

Bremenska štruca

V Nemčiji na primer je priljubljena bremenska velikonočna štruca, ki nekoliko spominja na znano nemško novoletno štruco, ki ji pravijo Stollen oziroma božični sadni kruh. Velikonočna štruca je brez marcipana, ki je obvezen dodatek decembrski praznični štruci, pa še nekaj drugih manjših razlik je. Za bremensko štruco (Osterklaben ji pravijo v Nemčiji) potrebujemo 35 dag moke, 4 dag svežega kvasa (ali vrečko suhega), 5 dag sladkorja, 1,25 dl mleka, 20 dag masla, ščepec soli in žličko mletega kardamoma.

Nemci imajo radi štruce z veliko kandiranega sadja.
Profimedia

Kvas pustimo vzhajati s sladkorjem in mlačnim mlekom. V tem času presejemo moko in razpustimo maslo ter ga zmešamo s kardamomom, soljo in vrečko vaniljevega sladkorja. Vzhajan kvas zmešamo z moko, dodamo razpuščeno maslo (ki naj bo mlačno) in zamesimo testo. Če imamo napravo za gnetenje testa, si delo zelo olajšamo, sicer pa testo najprej na hitro zgnetemo, biti mora rahlo in mehko, potem pa ga v posodi še nekoliko stepamo z leseno kuhalnico. Testo naj vzhaja 30 minut. Operemo in osušimo 30 dag rozin, na lističe narežemo 8 dag mandljev (ali kupimo že nalistane), na drobne kocke narežemo 7 dag citronata, vse skupaj zmešamo in dodamo 3 dag sladkorja ter sok in lupinico ene limone. Vmešamo v nekoliko vzhajano testo in ga pustimo ponovno vzhajati okoli 30 minut. Potem oblikujemo štruco in jo damo v namaščen podolgovat pekač (ali ga obložimo s papirjem zapeko), jo po vrhu poravnamo in pustimo vzhajati 15 minut. Pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, okoli 60 do 70 minut.

Pečeno štruco prekucnemo, in ko se ohladi, jo potresemo sladkorjem v prahu. Lahko pa namesto v štruco testo oblikujemo v okrogel hlebec ali spečemo več manjših štruc ali hlebčkov.

Nekaj okroglega

V vzhodni Evropi je priljubljen velikonočni kolač babka. Po sestavinah je podoben naši potici, a ko je testo nadevano, ga razvlečemo v dolg pravokotnik, prerežemo po dolgem in oblikujemo v pletenico. Če ni predolga, jo lahko pečemo v podolgovatem pekaču, lahko pa jo oblikujemo v krog in pečemo v modelu za šarkelj ali okroglo potico. Nadev je večinoma čokoladen, lahko pa je tudi makov. Glede babke so nekoliko bolj posebni na Poljskem, kjer babka pravijo velikonočnemu kolaču, ki je po obliki in sestavinah oziroma testu podoben šarklju. Morda tudi zato, ker naj bi vsaj ena velikonočna sladica na mizi imela obliko krone.

Prelita in okrašena babka
Canstockphoto

Po enem od številnih receptov za poljske velikonočne kolače potrebujemo za venec s premerom 22 cm 50 dag moke, 30 g kvasa, 12 dag sladkorja, 375 g masla, 2 dl mlačnega mleka, žličko soli, 5 jajc, limonino in pomarančno lupinico ter 15 dag roEmbeddingszin. Pripravimo kvašeno testo po običajnem receptu - vzhajan kvas zmešamo z moko, potem pa dodamo razpuščeno maslo in vse ostale sestavine ter zgnetemo v voljno, mehko testo. Naložimo ga v namaščen model, pustimo vzhajati 30 minut, potem pa ga 30 do 40 minut pečemo v pečici, ogreti na 190 do 200 stopinj. Pečen kolač ohladimo in ga potem prelijemo z mešanico 25 dag sladkorja, 1 žlico limoninega soka in tremi do štirimi žlicami mlačne vode ter okrasimo s kandiranimi češnjami.

Ruska mazurka je sladica v obliki torte, okrašena z bonbončki v barvi pirhov. Priprava je preprosta, zato je primerna za tiste, ki nimajo veliko izkušenj s kvašenim testom, iz katerega je pripravljena večina velikonočnih sladic. Za mazurko za okrogel model s premerom 22 cm potrebujemo pet jajc, 17 dag finega kristalnega sladkorja, naribano lupinico ene cele limone in 25 dag mletih lešnikov za testo, za oblogo pa 2,5 dl sladke smetane, 2 žlici sladkorja v prahu in pisane bonbončke. Testo pripravimo tako, da rumenjake penasto stepemo s sladkorjem, in ko je zmes rahla, svetla in penasta, dodamo med počasnim mešanjem limonino lupinico in limonin sok ter mlete lešnike. Ko je zmes enakomerna, počasi in postopoma med mešanjem z leseno lopatko ali kuhalnico dodamo še v sneg stepene beljake. Testo damo v model, obložen s papirjem za peko, in ga pri 190 stopinjah pečemo 40 do 50 minut. Ko opazimo, da se vrh testa loči od modela, pečico izključimo in pustimo v njej pekač še 10 do 15 minut. Torto potem ohladimo, okrasimo pa jo s stepeno sladko smetano, ki smo ji med stepanjem dodali sladkor v prahu in šilce ruma. Z rumom lahko tudi natopimo testo, a ne sme biti razmočeno. Po vrhu testa namažemo stepeno smetano z rumom in okrasimo z majhnimi pisanimi bonboni v obliki jajc.

Vonj po citrusih in cimetu

Če se za velikonočno peko odpravimo v drugo smer, najprej na zahod in potem še na jug, se srečamo z italijanskimi sladkimi dobrotami, ki krasijo in bogatijo tamkajšnjo velikonočno mizo. Nekoliko posebna je velikonočna torta, kot jo pripravijo v Kampaniji.

V Italiji se za velikonočne praznike radi posladkajo s torto iz riža, skute in cimeta.
Profimedia

Pripravljena je iz riža, skute in moke ter cimeta in pomarančne in limonine lupinice kot začimb, ne manjka pa niti cimet. Za model s premerom 26 cm naredimo najprej krhko testo iz 30 dag moke, 20 dag zmehčanega masla in 10 dag sladkorja ter enega rumenjaka. V hladilniku naj testo počiva vsaj 30 minut. V tem času v litru mleka, v katerem razpustimo 17 dag sladkorja in dve žlici surovega masla, skuhamo 25 dag riža, da nabrekne (kuhamo okoli 15 minut). Odstavimo s štedilnika, in ko se riž hladi, zmešamo 12 dag skute s štirimi jajci, 7 dag narezanega citronata, žličko cimeta in s po eno malo žličko pomarančne in limonine lupinice. V zmes potem vmešamo riž. Model obložimo s papirjem za peko. Krhko testo razdelimo na dva enaka dela. Z enim obložimo dno in robove modela, na testo stresemo mešanico skute in riža in jo poravnamo. Preostalo testo prav tako razvaljamo, ga narežemo na trakove in jih v obliki mreže naložimo po vrhu torte. Pečemo na 200 stopinj okoli 50 minut. Pečeno torto ohladimo in jo na koncu potresemo z mešanico sladkorja v prahu in cimeta.

Grški velikonočni kruh
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta