Skakalke, uprite se moškemu svetu!

24.10.2021 05:00
Pa tudi slovenske nogometašice so podcenjene ...
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nika v zraku
Epa

"Smo pa vseeno vesele vsaj za dodatno mešano ekipno tekmo ob posamični na mali skakalnici. Vsaj to, da ne gremo v Peking le na eno tekmo oziroma dva skoka in domov," se je v razgovoru za Večer tolažila Nika Križnar, najboljša smučarka skakalka minule sezone z osvojenim velikim kristalnim globusom. Torej: skakalke se bodo na zimskih olimpijskih igrah potegovale za en "ženski" komplet kolajn (in še za drugega v disciplini "malo mešano"), ne bodo se preizkusile na večji skakalnici, prav tako ne na ekipni tekmi, kot bo to "dovoljeno" njihovim skakalnim kolegom. Dekletom v olimpijsko tolažbo so si izmislili mešano tekmo, tako da Nika razmišlja, da ne bo opravila samo dva skoka in potem šla domov ... Morda pa se Križnarjeva moti in bo v kitajski zimi opravila samo dva zaresna olimpijska skoka, če bosta takrat - ne slučajno - v boljši formi Urša Bogataj, zmagovalka poletne velike nagrade, in svetovna prvakinja Ema Klinec; in bi se potemtakem Urša in Ema pridružili slovenskemu moškemu dvojcu na olimpijski mešani tekmi.

Skakalke bi se vsekakor morale bolj glasno (pogumno) upreti tovrstni olimpijski diskriminaciji. Zakaj imajo moški dvakrat več možnosti za osvojitev olimpijskih kolajn (štiri!), ki prinašajo prepoznavnost, slavo in predvsem zaslužek? A zato, ker so skoki pač tradicionalna domena moških, vse od Bradlove planiške stotice iz leta 1936? Ženske pa naj se raje držijo štedilnika in sesalnika in naj bodo sploh srečne, da so jih - po letih divjega boja - v Sočiju 2014 sploh pripustili na olimpijsko prizorišče? Ne, to ni prav. Če so lahko ženske enakopravne v tenisu (tudi po nagradah), potem je diskriminacija v smučarskih skokih toliko manj razumljiva in sprejemljiva. Kot bi alpinke vozile samo slalom, smuk in veleslalom pa bi bila rezervirana za pogumne smučarje.

Gledalci (moški) na tribunah so se pred kakšnega pol stoletja naslajali nad ženskami, ko so te začele brcati žogo. Pa poglejte, kje je ženski nogomet danes! Vsepovsod je to najhitreje razvijajoča se športna panoga - razen seveda v Sloveniji, ki tradicionalno caplja za razvitim svetom. V ženski nogometni ligi nastopa osem ekip, nobene ni iz Maribora. "Najbolj nogometno mesto" ne zmore sestaviti članske ženske ekipe. Moški svet - po mariborsko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta