Šampionska družinska naveza: Marc in Alex Marquez

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
10.11.2019 03:02

Brata, ki sta si podredila svetovno prvenstvo v motociklizmu, a cel svet čaka, kdaj se bosta prvak v MotoGP in prvak v Moto2 udarila med seboj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

S sorodniki slavnih še nismo razčistili - so njihova življenja privilegirana, kot trdimo mi, ali je res nehvaležno biti v njihovi koži, kot trdijo oni? Sin predsednika Boruta Pahorja se je moral pred dnevi zagovarjati pred sedmo silo, zakaj je dobil službo v državnem zboru. V Mariboru se, čeprav je bil reprezentančni vratar, Jasmin Handanović v lokalnem slengu nikdar ni popolnoma otresel naziva "bratranec". Za šankom so zlobni jeziki neusmiljeni, potuho pa jim včasih dajo kar "bratje" sami. Ko je ob koncu oktobra Ralf Schumacher za neki podkast izjavil, da brez Michaela ne bi imel kariere v formuli ena, je najbrž marsikdo zavzdihnil, češ: "Dobro jutro!" Kljub Ralfovim šestim zmagam.
Z enakimi demoni se je moral spoprijemati Alex Marquez, tri leta mlajši brat šestkratnega svetovnega prvaka v razredu MotoGP Marca Marqueza, ki si obenem lasti še dva naslova v nižjih kategorijah Moto2 in Moto3. Resda se Alex že nekaj let ne more izmuzniti radarjem (moto)športne javnosti, a iz povsem napačnega razloga - ker mu ne le sloviti, pač pa kar legendarni priimek dela krivico. Čeprav je že leta 2014 postal svetovni prvak v razredu Moto3, Alex v motociklistični karavani ostaja znan kot - Marcov mlajši brat. In najbrž bo tudi po minulem vikendu ostalo tako, čeprav si je Alex privozil še naslov prvaka v razredu Moto2.

Ni treninga brez pikada

Takrat bo morda izpuhtela bratska ljubezen, ki jo fanta izžarevata. "Trenirava skupaj, skoraj vse delava skupaj. Priganja me do meja, kar pomaga ne le meni, pač pa tudi njemu. Z njegovimi nasveti sem vsak dan boljši," zatrjuje Alex. Ko je prevozil ciljno črto v Sepangu, se je Marc veselil bolj kot svojega lastnega naslova. Mladeniču je poklonil ogromno tarčo in puščico za pikado. "Kaj za vraga?" so se spraševali vsi. Pa je Marc razložil. V telovadnici, ki sta si jo opremila v industrijskem skladišču v rodni Cerveri, se noben njun skupni trening ne konča brez vsaj ene igre pikada. "Ko sva doma, skušava misli odklopiti od dirk. Posvečava se treningu. A tudi doma nihče ne želi izgubiti," tekmovalno miselnost poudarja Alex. Kdo je po navadi zmagovalec v pikadu, je bila skrivnost. Bolje rečeno, vsak zase je trdil, da je to on. Naposled je Marc priznal: "Alex redno zmaguje." Kot v teku po okolici bližnje Lleide ali v vsem, pri čemer ni vključen motor. No, to morda še sledi ...

Lovorika z napako

Čeprav je postal prvak, je tudi med letošnjo šampionski kampanjo Alex pogosto pristal na trdnih tleh. Občutil je asfalt v Jerezu, Le Mansu, Mugellu, Barceloni, Sachsenringu in Brnu, pa vseeno je na uvodnih desetih dirkah zbral pet zmag. Po zadnji, v začetku avgusta na Češkem, je imel pred tekmeci 33 točk prednosti. In ker so si ti - Brad Binder, Thomas Luthi, Jorge Navarro in Augusto Fernandez - odtlej na osmih dirkah zmage delili med sabo, mu je prednost zadoščala, ne da bi ga kdo resneje ogrozil.
A naslov prvaka ima eno napako. Med čakanjem, da se Alex neha valjati po tleh in začne kazati konstantne predstave, so moštva v MotoGP za sezono 2020 že zapolnila vse svoje sedeže - tudi z njegovima letošnjima tekmecema Bradom Binderjem in Ikerjem Lecuono (oba KTM). Čeprav naj bi imel nekaj ponudb, je Alex čakal na morebitno presenečenje, da bi ga tovarniško moštvo Honde posadilo ob bok bratu namesto Jorgeja Lorenza, a je ostal praznih rok.
"Veste, ni lahko biti moj brat. Res je, da se mu s tem nekatera vrata prej odprejo, se pa zato večina drugih, še pomembnejših, zapre. Obstajajo ekipe, ki ne sprejemajo dejstva, da je eden Alex Marquez, drugi pa Marc Marquez," je slednji dejal o bratovih neuspešnih pogajanjih za prihodnjo sezono. Tako bo moral Alex braniti naslov v Moto2 in šele leta 2021 bo lahko napredoval v kraljevski razred. "O tej možnosti niti ne želim razmišljati. Kadarkoli govorim o tem, se mi potem ne izide. Nočem, da MotoGP postane moja obsesija. Želim le uživati v trenutku in še naprej sanjati," je kar malo vraževeren 23-letnik.

Spustiti brata predse? Ni šans

Na 1000-kubičnem motociklu je sicer že sedel pred petimi leti. Ob naslovu prvaka v Moto3 mu je Honda za nagrado dovolila, da v Valencii preizkusi bratov šampionski motor. A takrat so bila razmerja med dirkačema še drugačna. Alex je veljal za zelenca, Marc je bil skoraj nepremagljiv fenomen. Danes se novinarji že sprašujejo, koliko rivalstva bi lahko nastalo med njima. Oče Julia Marquez je prepričan, da sta sinova v tako dobrih odnosih, da bi Marc Alexu celo prepustil boj za naslov prvaka. No, svetovni prvak je to tezo za špansko Marco že nekoliko popravil: "Če bi pred sezono izbiral, ali naj Alex osvoji Moto2 ali jaz MotoGP, bi se odločil za prvo, ker sem MotoGP poprej že osvojil. A da bi mu v neposrednem dvoboju na stezi kar pustil zmagati? To pa ne. Vendarle moram gledati na svoje interese oziroma interese svoje ekipe in pokroviteljev. Sem pa njegovih zmag včasih še bolj vesel kot svojih, to je pa res." V vsakem primeru se bodo šaljive igre pikada prej ali slej prelevile v napete bratske dvoboje na asfaltu.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta