V NEDELJO

(SAMOGOVOR) Postvlomni stres in kako se mu izognete

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Mislim, da po lastni nestrokovni oceni, po nekakšnem novinarskem občutku, trpim za PVS. Za postvlomnim stresom. Jaz, prej najbolj zaupljiva duša, zdaj sumničavo zrem v vsakogar, ki pride mimo. Zadnjič je sosed na sprehodu s psom buljil vame. Včasih bi pomislil, da zaradi hrbta, slabe frizure ali potrebe po nogometni debati. Tokrat sem čutil njegov pogled, kako polzi dol po mojem oropanem, revnem telesu, kot da ocenjuje, kaj je od plena ostalo. Drugi sosed, ki mi vedno prijazno pridrži zunanja vrata in vzklikne "Dobrodošel!", mi je naenkrat hudo sumljiv. Dobrodošel, za vraga, kdo pozdravlja tako pri vhodu v blok.

Oni dan sta mladca pila pivo na betonski ograji in tipkala vsak v svoj telefon. Prej bi rekel, glej, kako so mladi sproščeni, vsem na očeh si privoščijo nekaj življenja. Zdaj pomislim, da sta le košček širše mreže, ki opreza za prihajajočimi in odhajajočimi, del dobro organizirane, kako že pravijo temu na črni kroniki, kriminalne združbe. Mladi poklicni berač, ki strumnega koraka neizvirno povpraša za evro, vse lokale središča mesta obhodi v točno pol ure in gre novo rundo, v Tyrševi pa me mrko premeri, ker mu ne dam nič več, mi gre še bolj na živce. Da ne omenjam sosedovega psa, star je in komaj še hodi, a ob takem dogodku, kot je kriminalec v bloku, bi se že moral preleviti nazaj v popadljivo zver.

Poseben krog pekla je za tiste, ki vlamljajo na božični dan. Tam so jelke neokrašene. Lučke manjkajo ne zato, ker bi v infernu z elektriko varčevali, ampak da je večna tema. Tam je pod jelkami za darilo set tekočih mil ali brivskih pen, vsako leto enak. Na božični pojedini ostane aluminijasta folija zalepljena na mesno štruco. In namesto blagega družinskega kramljanja ob obloženi mizi nekdo vedno začne prepir o NK Maribor.

Da bo nekaj dobrega iz vsega slabega, vam razkrijem peščico skrivnosti. Ne zato, da bi vas hotel prestrašiti, nasprotno, da vas pripravim za vlom ... Okej, to se je slišalo hudo narobe. Ne trdim, da vam bodo kdaj vlomili, ravno zato, da vam ne bi, je tu nekaj nasvetov. Vkup smo jih zmetali z brihtnimi kolegi, to so oni, ki rečejo "moj foter je bil policaj", in s super policistoma, ki jima je bila božična služba zasledovanje vlomov po središču Maribora.

Najprej tale za tolažbo. Marsikomu so že vlomili. In ja, slišal sem za reveža, ki so mu vlomili že trikrat. Vsak njegov varnostni sistem so obšli lopovi. Nalepka "Pozor, hud pes!" ne pomaga, če pes ni zares hud. Ker imajo vlomilci pregled tudi nad tem. Mops ne zaleže, mops lopovom pomaga. Prav pride vse od šnavcerja dalje, ta kljubovalni hudič se ti zagrize v nogo in je zlepa ne spusti. Resda je majhen, a mestne kamere prej zaznajo šepajočega vlomilca s psom, zažrtim v nogo.

Druga zelo pomembna zadeva sicer pride prav le na večje praznike, kot je božič. Vlomilci na svoj poklic ne gledajo enako, kot si ga predstavljamo mi, torej, kdo normalen pa bi vlamljal na božič, saj smo takrat vsi doma. Prvič, vlomilec ni normalen. In drugič, njegov kontra um na to gleda takole: večine ljudi ravno takrat ni doma, ker gredo na velik družinski shod. Teorija je prevečkrat dokazana v praksi. Ko smo se na božič družili ob posledicah vloma, je policijski vokitoki že javljal dva nova v centru in predmestju. Kradljive duše tisti dan oprezajo za prižganimi lučmi. Ker zaznajo, ali so prižgane le za finto, naj se v vašem praznem stanovanju nekaj premika. Kaj, prepuščam vaši domišljiji, a dovolj bo že spremenljiv soj svetlobe, ki ga z ekrana meče razgibana kriminalka. Če se v njej streljajo, toliko bolje, dajte na glas.

Še en mit, ki ne drži: višje v bloku ko si doma, še najbolje čisto pri vrhu, bolj si varen. Nak, tudi tu velja obratna zločinska logika. Zgoraj, še posebno čisto zgoraj, ima lopov za vlamljanje največji mir. Tam nihče ne hodi mimo, da bi moral tip med lomljenjem cilindra s posebno pripravo, ki se ji reče kocka, kimati in pozdravljati z "dober večer, sosed". Aja, za božjo voljo, omislite si protivlomna vrata, navaden cilinder menda komaj slišno pade v sekundi.

In ja, še ta, ki vam v stresu lahko pride prav. Če vas policist v popisu stvari, ki so zmanjkale, povpraša po napisu na vašem poročnem prstanu ... Na njem je poleg datuma poroke vgravirano ime vaše bivše žene ali moža, ne vaše ime. Hvala policistu za žrtvovanje, da je snel svoj poročni prstan in preveril. Tega ne poveva nikomur, ker to ne vedeti pa se res ne spodobi.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?