Saj v novem letu boljše bo ...

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
30.12.2018 03:38

Silvestrovo je tudi večer zaobljub, slabo se konča in dobro začne, čeprav se čas ne ukvarja s tem, da bi izpolnil naša upanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ognjemet na Lentu
Igor Napast

Saj po novem, saj po novem, saj po novem letu boljše bo, že dolga leta poje Tomaž Domicelj. In tako je tudi zmerom bilo, čeprav pred koncem pesem zašili še s Kakor za koga! V novo leto moramo iti in čas se ne ukvarja s tem, da bi izpolnil naša upanja (hvala, Evripid), tako je najbolje, da ravnamo po latinskem pregovoru, ki pravi, da je čas človekov najboljši svetovalec. Kot vsem drugim prisluhnimo tudi zadnjemu dnevu v letu, ki je zadnji zato, ker so tako odločili snovalci gregorijanskega koledarja. V rimskih časih je bil začetek leta 1. marca. V julijanskem koledarju, ki ga uporablja pravoslavna cerkev, je novo leto 14. januarja. Muslimansko novo leto se začne ob sončnem zahodu 30. januarja, judovsko novo leto pa ob sončnem zahodu 22. septembra.
Silvestrovemu so pri nas včasih rekli staro leto, po polnoči se je začelo novo. Po papežu Silvestru vsi s tem imenom godujejo ta dan in silvestrska noč, ki to ni, je zaradi slovesnega prehoda v novo postala najdaljša noč v letu. Čeprav smo najdaljšo noč imeli 21. decembra, ko je bil dan dolg 8 ur in 38 minut in smo po sončnem obratu ali zimskem solsticiju, ki se je zgodil ob 12.12, zakorakali v koledarsko zimo. Sonce je bilo v tem trenutku najniže, svetli del dneva se je začel daljšati.

Večni razlogi za optimizem

Daljšanje dnevov je že razlog za optimizem vsakemu, ki ne prenaša teme. Okraševanje z lučkami vsemu kiču in potrošniškim motivom navkljub ima pozitiven učinek. Prinašajo svetlobo, barve, spodbujajo slovesnost. Da jih ne smemo ovijati okoli drevesca, ampak jih obešamo v vertikalni smeri, gotovo veste, ker tako drevesce zasije v celoti, lučke se ne zapletejo in iglice jih ne zakrivajo.

Vesela bučnost

Voščila naj padejo na plodna tla

Novoletna voščila so v starih časih podjetja objavljala v časopisih. V Slovencu je zgodovinar Bojan Balkovec prva mariborska voščila našel ob koncu leta 1921, srečno in uspešno novo leto 1922 so voščili Prva mariborska tovarna mila, družba Bunc in drug ter Hotel Meran lastnika Ivana Friedla. Šest let kasneje se je seznam tistih, ki so voščili, zelo podaljšal, najpogostejše voščilo pa je bilo Srečno in veselo novo leto 1927. Pirčeva brivnica iz Gregorčičeve ulice 11 je v mariborskem večerniku Jutra objavila voščilo Bog dal srečno novo leto. Po 1945. so časopisi do 1953. še objavljali čestitke za božič in novo leto, potem samo še za novo leto. So pa v časopisih podjetja na veliko objavljala čestitke z obeti na nove delovne zmage v novem letu ali v novi petletki.
​Tudi zdaj je najpogostejše voščilo Srečno novo leto. Zdravje, uspehov, obilja in veselja si tudi želimo. In še eno sem nekje našel, ki si jo vzemite s seboj v leto 2019: "Želim vam, da bi se vam uresničile vse želje, pričakovanja in sanje, tudi tiste, ki ste jih postavili visoko nad oblake."

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta