Rod Stewart: "Resnično sem vznemirjen pred svojim prvim koncertom v Ljubljani"

Damijana Žišt Damijana Žišt
21.04.2024 05:00

V Slovenijo 19. maja prvič prihaja velika britanska glasbena legenda, 79-letni Rod Stewart, med drugim strasten navijač Celtica in izdelovalec modelov železnic.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Priljubljeni britanski pevec Rod Stewart prihaja v Ljubljano.
Photos By Denise Truscello

Glasbena kariera enega najbolj popularnih in prepoznavnih britanskih pevcev Roda Stewarta traja že pet desetletij, v tem času je prodal več kot 250 milijonov albumov. V svoji glasbeni karieri je Stewart nizal uspeh za uspehom, ne samo v Združenem kraljestvu, ampak tudi drugod po svetu. Dvakrat je bil sprejet v dvorano slavnih rock and rolla, je dobitnik grammyja za življenjske dosežke, leta 2016 pa je za svoj prispevek h glasbenemu in humanitarnemu delu prejel viteški naziv Združenega kraljestva. Sir Rod Stewart, ki ga generacije poznajo po uspešnicah, kot so I Don't Want to Talk About It, Sailing, The First Cut Is The Deepest, Rhythm Of My Heart, Tonight's the Night, Maggie May in mnoge druge, 19. maja prvič prihaja v Slovenijo. V okviru evropske turneje bo v ljubljanski Areni Stožice na koncertu, ki ga organizira Star produkcija, predstavil svoj novi album Swing Fever. Pred nastopom v Ljubljani je 79-letni zvezdnik povedal: "Vznemirjen sem pred svojim prvim koncertom v Ljubljani, zelo se veselim nastopa pred slovenskim občinstvom. Pričakujete lahko moje največje uspešnice, pa tudi veliko presenečenj."

Slavni Britanec je s svojim hripavim glasom eden najuspešnejših in najbolj priljubljenih glasbenih izvajalcev našega časa. Njegova kariera traja že pet desetletij, v tem času je prodal več kot 250 milijonov albumov po vsem svetu. Je eden redkih umetnikov, ki se lahko pohvalijo s 16 singli, ki so se uvrstili med prvih deset najbolj poslušanih na lestvici Billboard Hot 100.

Začel kot harmonikar in vokalist

Roderick David Stewart je britanski rock in pop pevec ter tekstopisec, štirje njegovi singli so dosegli prvo mesto na lestvici Billboard Hot 100. Njegova glasbena kariera se je začela leta 1962, ko je začel igrati harmoniko. Zato se je leto kasneje kot harmonikar in vokalist pridružil skupini The Dimensions. Ko se je začel zanimati za ljudsko glasbo ter rhythm and blues, je bil sredi šestdesetih let član dveh razmeroma obskurnih londonskih skupin, Steampacket in Shotgun Express. Leta 1964 se je pridružil Johnu Baldryju in All Stars, leta 1967 je nastopal v glasbeni skupini Jeff Beck Group, dve leti kasneje pa se je pridružil skupini Faces, hkrati pa je začel tudi svojo solo kariero. Njegov prvi samostojni album An Old Raincoat Won't Ever Let You Down, ki je izšel leta 1969 (izšel tudi kot The Rod Stewart Album), še ni dosegel pravega glasbenega preboja na glasbenih lestvicah.

I Don't Want to Talk About It ...
Denise Truscello

Preskok je dosegel leta 1971, ko je izdal album Every Picture Tells a Story, ki je bil hkrati na prvem mestu lestvice v Veliki Britaniji in ZDA, dobil je naziv rock zvezda leta. Njegov naslednji album Never a Dull Moment (1972) in singel You Wear It Well sta bila prav tako uspešnici. V naslednjih dveh desetletjih je nanizal še več uspešnic, čeprav je vmes med svojo kariero za nekaj časa opustil pisanje pesmi in se osredotočil izključno na interpretacijo del glasbenih del. Leta 2002 je izdal več zbirk tradicionalnega popa, pa tudi albumov, ki temeljijo na klasikah rocka in soula. Naleteli so na mešane glasbene kritike, pri občinstvu pa so bile dobro sprejete.

Leta 2004 je Stewart prejel svojo prvo nagrado grammy, zato se je vrnil k pisanju lastnih pesmi. Poleg tega, da je odličen pevec s prepoznavnim glasom, je Rod Stewart seveda tudi izjemen pisec besedil, ki uspešno združuje različne sloge in ustvarja novo kombinacijo folk, rock, blues in country glasbe s povsem edinstvenim zvokom. Tudi na svojem zadnjem studijskem albumu Tears of Hercules, ki je izšel leta 2021, je eden od avtorjev devetih skladb. Album, ki se je takoj po izidu uvrstil med prvih pet najbolj poslušanih, mu je še posebej dragocen in pomemben. Vključuje namreč pesem Touchdown, ki jo je posvetil očetu.

Rod Stewart poleg vseh koncertov, ki jih ima na svetovni turneji, že od leta 2011 nastopa tudi v dvorani Ceasars Palace v Las Vegasu, kjer so njegovi koncerti še zmeraj razprodani. V svoji glasbeni karieri je nizal uspeh za uspehom po vsem svetu. Dvakrat je bil sprejet v dvorano slavnih rock and rolla, je dobitnik grammyja za življenjske dosežke, leta 2016 pa je za svoj prispevek h glasbenemu in humanitarnemu delu prejel viteški naziv Združenega kraljestva. Njegova avtobiografija Rod je bila objavljena leta 2012.

Ljubitelj nogometa in železnic

In kaj Rod Stewart počne, ko ne dela? Glasbena legenda priznava, da svoje obveznosti načrtuje skupaj s svojo družino in se trudi prilagoditi svoj urnik najmlajšima sinovoma. Je oče osmih otrok in najbolj uživa v toplini doma, obkrožen z ljudmi, ki jih ima rad. Je velik ljubitelj nogometa, za kar ima, kot sam pravi, zasluge njegov oče, ki je njega in brate okužil z ljubeznijo do najpomembnejše postranske stvari na svetu, nogometa. Rod je to ljubezen prenesel tudi na svoje otroke. Zaradi svojega očeta, ki je Škot, podpira škotsko reprezentanco in je zagotovo eden najbolj znanih navijačev Celtica, na katerega tekmah, pogosto tudi z otroki, je vedno dobrodošel gost. Tako je že od njegove mladosti, ko je po koncertu v Glasgowu spoznal nekatere igralce, ki so ga povabili, da se jim pridruži na treningu.

Kot strasten izdelovalec modelov železnic pa verjame, da bi vsak moral imeti kak hobi, dejavnost, ki ga zaposluje, ko ne dela. Da je dokončal model železniškega mosta, za katerega je prejel priznanje strokovne komisije, je potreboval kar 23 let skoraj vsakodnevnega truda. Danes priznava, da se tega podviga ne bi bil lotil, če bi vedel, kako dolgo bo trajal, vendar mu kljub temu ni žal nobene minute, ki jo je porabil za ta svoj konjiček.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta