Revni zbolijo prej kot bogati

Reuters
19.05.2019 03:14

Globalna umrljivost otrok se manjša, število otrok z invalidnostjo pa veča.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Otroci imajo dandanes več možnosti, da preživijo do odraslosti, toda izsledki nove raziskave kažejo, da je največ napredka na tem področju bilo doseženega v državah z visokimi dohodki in da ima vedno več otrok po vsem svetu zdravstvene težave, ki ovirajo normalno življenje. Raziskovalci so proučili podatke, zbrane iz 195 držav in območij med letoma 1990 in 2017. V tem časovnem okviru se je letno število smrti med posamezniki, mlajšimi od 20 let, zmanjšalo za 52 odstotkov, torej s 13,8 milijona na 6,6 milijona. Glavni vzrok za upad je zmanjšanje števila smrti zaradi nalezljivih bolezni, ugotavlja avtor raziskave dr. Robert Reiner Jr. z medicinske fakultete Univerze v Washingtonu v Seattlu. "Moramo se potruditi, da bi zmanjšali vrzel med državami z nizkimi in visokimi dohodki," dodaja. Območja, kjer je tveganje za bolezni in smrt največje, so se v tem časovnem okviru izboljševala prepočasi. Glede na rast prebivalstva v teh državah bodo že preobremenjeni zdravstveni sistemi potrebovali dodatno pomoč, da bi preprečili rast nepotrebnih smrti otrok in mladostnikov."
Proti koncu raziskave so smrti iz držav z nizkimi in srednje visokimi dohodki pomenile 82 odstotkov globalnih smrti otrok in mladostnikov (leta 1990 pa 71 odstotkov). Na svetovni ravni je bil upad umrljivosti največ pri otrocih med prvim in četrtim letom starosti, vzrok za to pa je zmanjšanje števila smrti zaradi diareje, vnetja spodnjih dihalnih poti in drugih pogostih nalezljivih bolezni. Največji absolutni upad umrljivosti otrok je opažen v Zahodni, Vzhodni in podsaharski Afriki, so poudarili raziskovalci v znanstveni publikaciji JAMA Pediatrics. Najhitrejše stopnje upada pa so bili deležni v Vzhodni Aziji, andskih državah Latinske Amerike in Južni Aziji.
Napredki so večinoma povezani s povečanjem razvojne pomoči za zdravstvo, zaradi česar se je olajšal dostop do cepljenja, prehrane za otroke, sanitarij in čiste vode, prav tako so bile omogočene ciljno usmerjene intervencije proti virusu HIV/aidsu in malariji. Toda čeprav se je v tem časovnem okviru zmanjšalo število smrti, se je povečalo število otrok z zdravstvenimi težavami, ki ovirajo normalno življenje.
Raziskovalci so analizirali posledice za življenje otrok na podlagi nezmožnosti prilagojenih let življenja (angleška kratica: DALY), merila, ki odraža vrzel med trenutnim zdravstvenim stanjem otrok in idealnimi razmerami, kjer otroci ne bi trpeli za boleznimi in invalidnostjo. Med raziskavo se je celotno breme otrok z invalidnostjo povečalo za 4,7 odstotka, in sicer na 145 milijonov let, izgubljenih zaradi invalidnosti.
Razlog, zakaj je največ smrti še vedno v državah z nizkimi dohodki, je ta, da obstajajo nadaljnje težave pri boju proti nalezljivim boleznim, malariji in podhranjenosti ter pri zagotavljanju cepiv, sanitarij in čiste vode, je dejal Evan Peet, ekonomist družbe RAND v Pittsburghu, Pensilvanija. "To je neločljivo povezano z dohodki in viri," je dejal Peet, ki ni sodeloval pri raziskavi. Peet je poudaril, da je poleg nalezljivih bolezni "še potrebno veliko dela in naložb na področju nenalezljivih bolezni". Dodal je, da "nenalezljive bolezni omejijo sposobnosti posameznikov in so krive za preobremenjenost zdravstvenih sistemov in sistemov socialne podpore". Vseeno pa je zaključil s pozitivno mislijo: "Najboljša novica je, da imajo otroci in mladostniki po vsem svetu zdaj več možnosti, da postanejo odrasli, kot kadar koli prej." 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta