(REPORTAŽA) Utrinki iz dunajskih domov za starostnike

Karolina Jarc
16.07.2023 02:00

Avstrijska prestolnica zelo dobro in odgovorno skrbi za starejše občane. Vsi upokojenci imajo omogočeno bivanje v domu svojega okraja. Če s svojo pokojnino ne zmorejo plačati stroškov oskrbe in bivanja, razliko plača mesto Dunaj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kulturno zabavni program v Klub+ All in Penzing, ki je le eden od 150 klubov mesta Dunaj.
Sarahbruckner/

V Sloveniji je ta čas zelo aktualna tema pogovorov dolgotrajna oskrba starejših. S kolegico iz novinarske skupine Univerze za tretje življenjsko obdobje Ljubljana sva v organizaciji dunajske pisarne v Ljubljani, točneje Eurocomm-PR Ljubljana, v sodelovanju s predstavnico Mednarodnih pisarn mesta Dunaj za vzhodno Evropo in Balkan obiskali dva doma, družbo Karitas in medgeneracijski center v različnih dunajskih okrajih. Mesto Dunaj ima posebno zvezo Häuser zum Leben (Hiše za bivanje), ki povezuje vseh trideset delujočih domov v vseh okrajih - razen v prvem in osmem.

Prijetna atmosfera jedilnice v domu Haus Döbling.
Karolina Jarc

Avstrijska prestolnica zelo dobro in odgovorno skrbi za starejše občane. Vsi upokojenci imajo omogočeno bivanje v domu svojega okraja. Če s svojo pokojnino ne zmorejo plačati stroškov oskrbe in bivanja, razliko plača mesto Dunaj v okviru Dunajskega socialnega sklada (FSW). Lokacije domov so v urejenih, mirnih, zelenih predelih okrajev z dobro prometno povezavo. Domove redno prenavljajo, vključujejo sodobne tehnične, vsebinske in organizacijske novosti. Kljub temu mnogi starejši Dunajčani ne želijo v domove za oskrbovance. Njim lahko nudijo raznolike oblike pomoči, prilagojene individualnim potrebam. Omogočajo podporo in nego v dnevni družini, v varstvenem centru, najem in dostavo medicinskih pripomočkov, bolniških postelj, mizic, dvigal za kopanje in rolatorjev. Dostavljajo jim sveže kuhano hrano, ki jo pripravljajo brez dodatkov, konzervansov in barvil, vse dni v tednu - razen ob sobotah in nedeljah. Izbirajo lahko med osmimi meniji, tudi sladice, lahko pa naročijo tudi "a la carte".

Udeleženci srečanj v domu Klub+ All in Penzing poskrbijo za likovno razstavo.
Karolina Jarc

Srečanja generacij različnih starosti

Klub+ All in Penzing je le eden od 150 klubov mesta Dunaj, kjer lahko starostniki dobro izkoristijo svoj prosti čas. Razpršeni so v vseh okrajih. Vsak klub ima poudarek na določeni vsebini in obliki dela. In klub, ki sva ga s kolegico obiskali, izpostavlja srečanja generacij različnih starosti, medgeneracijsko povezovanje in razvijanje različnih kulturnih posebnosti udeležencev. Moderna, sodobna in energetsko varčna 500 kvadratnih metrov velika stavba je na Käthe-Dorsch-Gasse 17/1. Pri gradnji so upoštevali številne zahteve ekoloških in energetskih usmeritev mesta Dunaj, ki je glavni investitor vseh projektov za starostnike. Grejejo in hladijo se s pomočjo temperature tal, na strehi pa imajo za energijo solarni sistem. Odprli so ga januarja letos. Je invalidom prijazen objekt in odprt za vse Dunajčane, posebej pa vabijo ljudi iz njihovega okraja.

Družaben dnevni ritem v Klubu + All in Penzing
Karolina Jarc

Otroci, odrasli in starejši lahko tukaj brezplačno uživajo v odlični klubski ponudbi. Klubski program poleg Qi Gonga in joge vključuje tudi različne plese, likovne delavnice in računalniške tečaje. V klubu se združujejo različne interesne in kulturne skupine. Poseben primer tega je priljubljena kavarna Frauensprachcafé – tukaj se redno srečujejo ženske različnih kultur iz soseske, da navežejo nove stike in z igrivimi vajami izboljšajo svoje znanje nemščine. Zelo poudarjajo izmenjavo ustvarjalnih idej med udeleženci, uživanje v medsebojnem sodelovanju, saj mnogi aktivni udeleženci kluba pomagajo sočlanom, ki imajo kakršnekoli težave, fizične ovire ali trenutne stiske. Povezujejo se z bližnjima šolo in vrtcem. Imajo bralne botre in pripovedovalce časa. Prvi berejo posameznim skupinam otrok zgodbe, drugi zgodbe pripovedujejo iz svojega življenja. Vsi v Penzing je njihov moto - s tem želijo spodbuditi medgeneracijsko izmenjavo in veselo druženje za mlade in mlade po srcu!

Sproščeno v senci parka Klub+ All in Penzing
Haus Penzing

Mešana stanovanjska skupnost v soseski Seestadt Aspern

WG Melange je stanovanjska skupnost na Dunaju v organizaciji Karitas, v kateri pod eno streho združujejo skupno in individualno življenje ljudi, starih 55 let in več, ki ne potrebujejo nege, oskrbe in nimajo psihiatričnih težav. Srečali sva se z vodjo projekta Anno Winklehner, ki poudarja, da je pandemija dodatno pokazala, da ljudje potrebujejo socialno bližino. »Bližina nam daje občutek varnosti in prispeva k psihosocialnemu in fizičnemu zdravju. Takšna stanovanjska skupnost je pravzaprav preventivni ukrep, saj tukajšnji prebivalci dalj časa ne bodo potrebovali nege na domu, ker si bodo lahko medsebojno pomagali pri vsakodnevnih opravilih. S tem pa bo prihranilo tudi mesto Dunaj, saj bodo starostniki dalj časa ohranjali svojo opravilnost.« Stanovanjska skupnost meri 455 kvadratnih metrov in je namenjena osmim stanovalcem, ki razpolagajo vsak s svojo stanovanjsko enoto, povezujejo pa jih skupni prostori. Vsaka enota ima svoje toaletne prostore. Stanovalci se tako lahko kadarkoli umaknejo v svoje prostore, ko si zaželijo družbe, pa se srečajo v skupnem prostoru s kuhinjo in balkonom, kjer s sostanovalci kuhajo, spijejo kavo in skupaj preživljajo prosti čas. Posamezne stanovanjske enote merijo od 29 do 46 kvadratnih metrov, zanje plačujejo neprofitno najemnino. Najema ne morejo prenesti na družinske člane. Karitas projekt redno spremlja in organizira srečanja med stanovalci in morebitnimi bodočimi sostanovalci, da se ti bolje spoznajo. Čeprav je na Dunaju več različnih stanovanjskih združenj, je WG Melange prva tovrstna stanovanjska skupnost, dunajska Karitas pa v naslednjih letih načrtuje gradnjo okoli 200 dodatnih stanovanj v različnih okrožjih.

Slovenski novinarki in predstavnica dunajske Mednarodne pisarne ter predstavnik Doma Liebhartstal
Karolina Jarc

Dom starejših Haus Liebhartstal v 16. okrožju Ottaring

"V moderni, svetli, v tople barve odeti hiši, celovito prenovljeni leta 2014, ni le dobro bivati, je tudi idealno izhodišče za izlete v naravo ali v center mesta," pravi Bernhard Weislav, odgovoren za preprečevanje nastanka zavržene hrane. Hiša stoji tik na meji med podeželjem in mestom. Razpolaga z 210 enoposteljnimi sobami v velikosti od 14 do 20 kvadratnimi metri, ima štiri dvoposteljne sobe v velikosti od 14 do 20 kvadratnih metrov in 72 varstvenih mest s stacionarnimi posteljami z nego. Leta 2010 je Upravni odbor za stanovanja upokojencev na Dunaju (KWP) naredil temeljito analizo glede preveč zavržene hrane, saj je bila količina odpadkov v vseh 30 "hišah za bivanje" zelo velika. Hkrati so razmišljali o zmanjševanju energije v procesu priprave hrane in tudi o ekoloških vplivih na okolje. Zato se je začel projekt zmanjševanja zavržene hrane, ki vključuje vse navedeno. Šli so po korakih. Najprej so se ustavili pri nabavah. Tu so dali velik poudarek regionalni pridelavi zelenjave, sadja, krompirja, mlečnih in pekovskih izdelkov in vsaj dveh vrst mesa ter kratkim transportnim potem. Obvezen kriterij je bila sveže pripravljena hrana brez uporabe končnih izdelkov. Od leta 2013 so tudi oskrbovanci domov vključeni v izbor dobaviteljev. KWP večkrat letno organizira izlete do regionalnih pridelovalcev hrane. V okviru projekta je vseh 30 domov prešlo z bifejskega izbora na streženo obliko prehranjevanja. Namesto filter kave povsod kuhajo svežo kavo. Vseh 30 domov oskrbovancev dobi 75 odstotkov hrane iz Avstrije, večino iz neposredne bližine Dunaja, tretjina hrane prihaja iz ekološke pridelave. S tem so zgled za zmanjševanje ekološkega odtisa in za veliko skrbnost ter spoštovanje hrane na sploh.

Program za oskrbovance z demenco v Haus Liebhartstal
Liebhartstal

V Haus Liebhartstal, kot pravi najin sogovornik, jim je od leta 2014 do leta 2020 uspelo količino zavržene hrane zmanjšati za 50 odstotkov. "Povezani smo z bio pridelovalci iz bližnjega okolja. Kmetje vedo, da radi odkupimo tudi nekoliko poškodovane pridelke, kar pri porabi v kuhinji ne moti. Pred naročanjem hrane imamo pokušino, pri kateri sodelujejo tudi oskrbovanci. Pomembna sta okus in primerna cena. Dva tedna vnaprej si stanovalci doma izberejo menije. Kuharji se jih dosledno držijo. Upoštevajo tudi dietne zahteve, če želijo manjše porcije, in tudi dejstvo, da pri pripravi kosil uporabijo postopnost, da je hrana res čim bolj sveža. Kuhinje domov dostavljajo hrano tudi vrtcem. Vrtci imajo namreč le manjše kuhinje za pripravo malic. Njihova kuhinja vozi hrano tudi dnevnim centom. Za tri evre omogočajo prehranjevanje zaposlenim in tudi svojcem oskrbovancem doma, a to je hrana, ki je po razdelitvi ostala in je ne vržejo stran. Med bio odpadke zavržejo le hrano, ki je ostala na krožnikih. Resnično poskušajo uporabiti celoten pridelek, tudi olupke sadja in zelenjave, če so le užitni. Sicer pa je osnovni poudarek na sezonski uporabi vseh pridelkov. Od leta 2021 testno uporabljamo tudi 3D-tiskalnik hrane, kar je razvojna posebnost doma."

Upravni odbor za stanovanja upokojencev na Dunaju je udeležen v kampanji, poimenovani Nič ne ostane za odpadke - in ob svetovnem dnevu boja proti zavrženi hrani od 27. septembra do 3. oktobra opozarja na skrb in odgovornost pri ravnanju s hrano. Velik poudarek dajejo v vseh domovih komunikaciji z oskrbovanci in dobavitelji glede hrane in pogovoru z zaposlenimi, še posebej s praktikanti, ki jim na njihovem praktičnem izobraževanju predstavijo celotno pot nekega živila. Kuharsko osebje ima možnost sprotnega izobraževanja. Sodelujejo na mednarodnih tekmovanjih, kar je dobra motivacija za zelo odgovorno delo, ki ga opravljajo.

Udeleženki obiska
Karolina Jarc

Tristo stanovalcev v imenitnem domu

"Pred desetimi leti so v 19. dunajskem okraju Grinzig sredi zelenja na odlični lokaciji odprli enega najlepših domov za starostnike v Evropi in najlepšega v Avstriji, Haus Döbling," pove vodja oddelka za demenco, gospod Senić. Hiša Döbling ima 216 postelj, sobe so v izmeri 30 kvadratnih metrov. Vsaka soba ima še svojo kopalnico in mini kuhinjo. Imajo vse telekomunikacijske priključke. V sklopu doma je tudi 27 najemnih stanovanj, velikih približno 50 kvadratnih metrov, namenjenih bivanju dveh oseb, ki koristijo dejavnosti doma, a so samostojni pri razporejanju svojega časa. Mesečna najemnina je od 1500 do 2000 evrov. V domu je devet oddelkov, vsak oddelek pa ima zdravnika in 24-urno fizioterapijo, ki jo plača zavarovalnica. Vseh stanovalcev je 300, od tega so v zadnjem, petem nadstropju, tujci iz Sirije in Afganistana. Tu prebiva dvajset družin, ki čakajo na dovoljenje za bivanje v državi. Lahko prostovoljno pomagajo v domu za žepnino, a nimajo dostopa do drugih oddelkov.

Aprila letos so v domu odprli zaprti oddelek za demenco in hospic. Na oddelek hospic z osmimi posteljami sprejemajo izključno umirajoče, ki jim jih pošljejo različne bolnice. Iz velike, svetle, funkcionalno opremljen avle vstopimo na dva oddelka z 28 oskrbovanci z demenco. Bolniki se v okviru oddelka svobodno gibljejo, pomagajo jim tudi prostovoljci, ki jim delajo družbo ali se z njimi igrajo družabne igre. Imajo tudi nekaj teras ter vrt, ki je ograjen, tako da se ne morejo izgubiti, čeprav živijo v povsem svojem svetu.

Dom je zares imeniten, urejen z vsemi sodobnimi pripomočki. Gospod Senić pove, da zelo skrbijo za visoko strokovnost osebja, za izobraževanje vseh zaposlenih in da si prizadevajo izpolnjevati moto: nudimo kvalitetno bivanje, oskrbo in podporo po individualni meri oskrbovancev.

Kar nama je bilo s kolegico na Dunaju predstavljeno, je res precej drugače kot v Sloveniji. Vsaj dva oziroma trije domovi, ki sva jih obiskali, so večji, sodobno opremljeni, svetli, funkcionalni. Mesto Dunaj namenja velik delež javnih financ za starejše generacije. Njihov socialni sklad je ažuren v vsaki situaciji, tako da starostnikom v katerikoli obliki oskrbovanja nudi pomoč. Sva pa opazili, da so starejši prebivalci Dunaja dinamični, aktivni in zelo skrbijo zase, saj ne želijo prehitro oditi v domove za starejše.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta