(REPORTAŽA) Pattaya - mesto greha in klubi za džentelmene

Aljoša Toplak
14.04.2024 04:30

"Na striptizu izbereš punco in gospodinji plačaš odškodnino, ker si ji odpeljal delavko. Vidiš, ne kupuješ uslug, zgolj plačaš odškodnino ..."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Ni problema, brate, mi vse priskrbimo, tudi to ti priskrbimo, samo stopi z nami."
Profimedia

V dirkalnem čolnu smo galopirali do otočka Ko Lan in se oklepali svojih sedežev. Nek Šved, ki je sedel zraven mene, je vso pot mižal in šepetal nekaj v smislu "helvete, helvete," nasproti pa se mi je smehljal ostareli Hrvat in vprašal: "Šta ti je, sine, jel ti muka?" Nervozno sem se zasmejal in pogledal mlado Tajko zraven njega, ki se ga je tesno držala, da je ne bi vrglo iz čolna. "Tega nisem ..." sem začel odgovarjati, a me je pri priči odsekal trd pristanek, s katerim smo zarezali v morje. "Nisem tega pričakoval! Vozniku se je zmešalo!" Možakar je tlesknil z jezikom in stresel svojo Tajko za ramena: "Pa gde ti je mladost?"

Središče nočnega življenja v Pattayi je v tako imenovani sprehajalni ulici, do konca natrpani s klubi in lokali za striptiz.
Aljoša Toplak

Za nami so se oddaljevale stolpnice Pattaye - mesta, ki je bilo še do nedavnega majhno ribiško naselje, danes pa velja z letnim pritokom desetih milijonov turistov za eno najbolje obiskanih lokacij na svetu. Sloves Pattaye, takrat še majhne naselbine, se je začel širiti med ameriškimi vojaki v času vietnamske vojne - sem so se v vse večjem številu zatekali na svoj uradni dopust, da bi lahko podnevi poležavali na čudovitih peščenih plažah in se ponoči izživljali na ulicah, ki so kmalu postale ene najbolj razvpitih žarišč nočnega življenja na celini. Mesto se je okoristilo svojega slovesa in se razvilo v to, kar turistični vodiči danes opisujejo kot svetovno prestolnico seksa ter moderno Sodomo in Gomoro - če bomo zvečer šli ob obali, bomo videli dolge vrste ženskih, moških in transspolnih prostitutk, kako potrpežljivo čakajo, da jih mimoidoči pobarajo po ceni in odpeljejo v enega od številnih hotelov z urno postavko, ki se v ulici prepletajo s hrupnimi lokali.

Pattaya je bila do nedavnega majhno ribiško naselje, danes pa z letnim pritokom 10 milijonov turistov velja za eno najbolje obiskanih mest na svetu.
Aljoša Toplak

Tudi tebi bi kaj našli

Čeprav je prostitucija na Tajskem uradno prepovedana, je tam (kot tudi v drugih turističnih središčih države, na primer, v Bangkoku) v polnem razmahu. Država prestopke obravnava z najvišjo mero tolerance - dovolj je že, da stvari ne imenujemo prostitucija, pa bodo oblasti pogledale stran. Kot mi je razložil moj ostareli sopotnik, medtem ko smo s čolnom galopirali po valovih: "Na striptizu izbereš punco in gospodinji plačaš odškodnino, ker si ji odpeljal delavko. Vidiš, ne kupuješ uslug, zgolj plačaš odškodnino. Recimo, jaz jim za svojo punco plačujem tri tisoč bahtov na dan, to je osemdeset evrov, ker smo že stari znanci. Konec koncev bi tudi tebi kaj našli, saj se ne zgodi vsak dan, da bi srečal Slovenca na drugem koncu sveta! Kaj praviš?" Odkimal sem, ves zakrčen ob misli na to, da se bomo vsak čas kratko malo prevrnili v morje. "Zanimivo. Iskreno povedano, imam do tega etične zadržke." Možakar se je zasmejal, kot da ga moj odgovor neizmerno zabava: "Pa jebem ti etiko, sine! Šta radiš u Pattayi?"

Turistični vodniki mesto danes opisujejo kot svetovno prestolnico seksa ter moderno Sodomo in Gomoro. Zvečer je ob obali mogoče videti dolge vrste ženskih, moških in transspolnih prostitutk, kako potrpežljivo čakajo, da do njih pristopijo mimoidoči turisti.
Aljoša Toplak

Ko smo končno prispeli do otočka Ko Lan, kjer si lahko človek oddahne od hrupa Pattaye, sem se zleknil na peščeno obalo z razgledom na svetlikajoče se stolpnice tega razvpitega mesta. Na spletu sem prebral, kako tako lokalna kot centralna vlada zanikata, da se tukaj odvija kakršenkoli spolni paradiž. Socialni delavci pa v navzkrižju z vlado opozarjajo, da uradne ocene spolnega turizma v Pattayi zakrivajo obseg humanitarne krize - navajajo vse od splošnih zlorab spolnih delavk in nemogočih delovnih pogojev do otroške prostitucije. Sicer pa se mi ne zdi, da bi bile potrebne kakršnekoli študije in analize, da bi doumeli, kako je tukaj nekaj narobe. Sinoči sem šel po slavni sprehajalni ulici, ki velja za središče nočnega življenja v Pattayi, in me je za rokav pocukala mlada hostesa. Spoštljivo sem ji odkimal, ona pa se me je še bolj oklenila, tako da je pristopila njena gospodinja in jo silovito počila. Zaradi razbijanja glasbe in utripanja reflektorjev nisem opazil pobritega moškega, ki se mi je nenadoma obesil okoli ramen in v ruščini rekel: "Ti si pa naš, kaj tako jezno gledaš?" Vodil me je stran od hostes in razlagal nekaj, česar nisem popolnoma razumel, sem pa se slišal razlagati: "Verjetno ni dobro, da jih tako pretepajo …" Moški se je kislo nasmehnil in nadaljeval nekaj v smislu, "ni problema, brate, mi vse priskrbimo, tudi to ti priskrbimo, samo stopi z nami".

Z uslužnimi nasmeški so se nama umikale hostese in preprodajalci drog, midva pa sva se ogibala ostarelih belcev, katerim so drobne tajske spremljevalke komaj držale ravnotežje. Sredi vsega tega je stal Burger King in v njem dolga vrsta napol golih hostes, ki so s cigareti v rokah čakale na naročilo. Opazil sem tudi McDonald's, Taco Bell, Subway in 7-Eleven, skratka svetovne korporacije, ki bi se na Zahodu na vse kriplje trudile odmakniti od takšnih kontroverz, tukaj pa poslujejo dobesedno na pragu največjega seks turizma na svetu, s preprodajalcem drog, naslonjenim na vsako okno.

Ruski klub za džentelmene

"Hej ti, neumni Rus, kam greva?" sem vprašal, on pa se je zarežal in pokazal na stavbo z ogromnim napisom: "Ruski klub za džentelmene". Stresel me je za ramena in rekel: "Danes je vstop zastonj, stari!" Odkimal sem: "Ni šans. Povej mi, zakaj jo je tista ženska udarila?" Rus se je zasmejal in me v hipu izpustil, ko je zagledal širokoplečega možakarja z majico ruskega kluba. "Ker te je gnjavila. Ne smemo gnjaviti ljudi." Pogledal sem ga in odšel v smeri, od koder sva prišla. Nato sem pomislil na mlado hosteso in mi je postalo nerodno, tako da sem šel nazaj v drugo smer. "Si si premislil?" me je vprašal Rus, jaz pa sem molče stopi mimo, tako da je rekel: "Ej, ne igraj se z nami!" Z nami, sem pomislil. Pattaya je znana tudi kot pribežališče tujih mafij in tolp, zaradi česar je bila v zadnjih letih priča številnim umorom v sporih, povezanih z mednarodnimi zločinskimi združbami. "Ne grem tja nazaj," sem rekel in pokazal proti klubu z nesrečno hosteso. "Aja," je rekel Rus, "no, veš kje nas najti! Vso noč smo odprti. Rusinje, Ukrajinke … Vem, da si se naveličal Tajk!"

Očiščeni grehov?

Zjutraj se Pattaya očisti svojih grehov in stopi v civilne obleke - na plažah se razgrnejo ležalniki in v morju pljuskajo otroci, starci na terasah trgovinic 7-Eleven srebajo kavo in grickajo tople sendviče, po ulici se steka gruča jutranjih telovadcev. Odprejo se zabaviščni parki in živalski vrtovi, kjer lahko božamo omamljene tigre in se slikamo z bojazljivimi sloni, ki vidno oprezajo za palicami svojih gospodarjev. Praktično za drobiž lahko najamemo vodni skuter in smuči - ali pa sedemo na dirkalni čoln, ki nas bo bliskovito ponesel na otoček Ko Lan, ki ga polni presenetljiv mir. Tam sem se zleknil na plaži in se občasno namočil v toplem morju, nekje iz bara je prinašalo božično glasba, od tam se je tudi primajal ostareli Hrvat in mi v bežen pozdrav dvignil kozarca margarite.

Pogled na Pattayo z bližnjega otočka Ko Lan, kjer si lahko turisti oddahnejo od burnega dogajanja v mestu.
Aljoša Toplak

Med vsemi ostarelimi samci, ki so po plaži vodili svoje Tajke, sem se počutil kot tujek, čeprav sem sinoči videl tudi veliko mlajših moških - nekaj jih je pristopilo do mene, da bi me pobaralo, čemu se obračam naokoli s tem velikim fotoaparatom, ki ga na potovanjih rad nosim s sabo. Razložili so mi, da ne bi bili radi videni v Pattayi. Ko sem posnel fotografijo ljudi, objavljeno spodaj, me je nadrla skupina prostitutk, tako da sem se opravičil in fotoaparat osramočeno pospravil. Odtlej se po mestu sprehajam golih oči ter si poskušam čim več od vsega tega zapomniti. Ampak človek bi si želel hkrati pozabiti to moralno katastrofo, ki jo imenujemo Pattaya.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta