(RECEPT) Pittypanna

Zora Štok Zora Štok
14.11.2020 04:30

Pittypanna je švedska jed, v južnih predelih države ji primešajo še nekaj tekoče sladke smetane.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Potrebujemo:

4 večji krompirji

20 dag prekajene šunke ali vratovine

15 dag prekajene klobase

15 dag ostankov kuhanega ali pečenega mesa

2 srednje veliki čebuli

malo olja in masla

timijan

sol, poper

sesekljan peteršilj (ali koper)

Krompir skuhamo v olupku ter ga potem olupimo in narežemo na za grižljaj velike kocke. Šunko, klobase in drugo meso narežemo na kocke, čebulo sesekljamo. V kozici segrejemo maslo in olje ter prepražimo krompir. V drugi ponvi segrejemo narezano prekajeno šunko ali vratovino, in ko so koščki hrustljavo zapečeni, dodamo čebulo. Med mešanjem jo pražimo, da zgolj nekoliko porjavi, potem dodamo še klobase in kose drugega mesa, potresemo s timijanom, solimo in popramo, vse dobro premešamo in nato previdno premešamo s krompirjem. Po potrebi še dodatno začinimo, na koncu pa potresemo s sesekljanim peteršiljem. Jedi lahko dodamo še jajca na oko ali pa v ponvi naredimo vdolbine in vanje damo le rumenjak. Zraven postrežemo rdečo peso v solati ali kisle kumarice.

Jed je nastala iz potrebe, da se porabijo ostanki krompirja in druge hrane, tako da so sestavine lahko zelo raznolike, vsekakor pa mora vsebovati prekajeno meso, krompir in čebulo. Podobno jed poznajo poleg Švedske tudi v drugih skandinavskih državah. Pitty i panna v dobesednem prevodu pomeni narezani koščki v ponvi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta