(RECEPT) Pernil asado

Zora Štok Zora Štok
29.09.2024 08:00

Jed je zelo priljubljena v državah Latinske in Južne Amerike, kamor so jo prinesli španski priseljenci.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Sestavine:

1,5 kg svinjskega plečeta s kožo in kostjo

1 jušna žlica sušenega origana

po ena mala žlička soli in popra

po potrebi malo vode

- za marinado:

1 srednje velika glava česna

po 1 dl olivnega in belega olja

sok dveh limon

sok dveh pomaranč

1 zvrhana jušna žlica origana

1 šopek koriandra (osem stebel)

0,5 do 1 dl vode

Priprava:

Vse sestavine za marinado, razen olja, damo v multipraktik ali sekljalnik in naredimo gosto zmes, potem pa v tankem curku dodajamo obe vrsti olja, da nastane gosto tekoča omaka. Meso dobro umijemo in ga potem osušimo. V kožo zarežemo mrežo tako globoko, da zareze sežejo skozi maščobo do mesa, ne zarežemo pa vanj. Pleče natremo z mešanico soli, popra, origana in malo vode, potem ga damo v vrečko, v kateri ga lahko vakuumiramo ali jo tako dobro zapremo, da vanjo ne pride zrak (na zadrgo). Dodamo še marinado in meso dobro natremo, marinada naj sega tudi v zareze na koži. Vrečko damo v hladilnik za dvanajst ur, lahko tudi za en dan, vmes jo večkrat obrnemo.

Preden bomo meso pekli, ga vsaj uro prej vzamemo iz hladilnika. Odstranimo marinado in jo prihranimo, meso pa damo v litoželezno posodo ali ponev z debelim dnom. Pečico vključimo na 165 do 175 stopinj. Meso premažemo z malo marinade, nekaj je dodamo v posodo. Pečemo štiri do pet ur, med peko meso večkrat obrnemo in zalijemo s sokom, ki nastane med pečenjem, vmes dodamo tudi preostalo marinado in malo tople vode. Meso je gotovo, ko ga z vilicami zlahka natrgamo na vlakna. Da bo pleče po vrhu dobilo hrustljavo skorjo, zadnjih 10 do 15 minut temperaturo pečice zvišamo na 200 stopinj. Pečeno meso damo na desko z žlebi ob strani, da se obdržijo sokovi, ki bodo stekli med počivanjem mesa, preden ga postrežemo. Lahko pa meso damo na rešetko in pod njo namestimo pekač, da prestrežemo sokove.

Pernil asado izvira iz Španije. Jed je zelo priljubljena v državah Latinske in Južne Amerike, kamor so jo prinesli španski priseljenci.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta