(RECEPT) Madžarska sladica šomloi galuška

Zora Štok Zora Štok
08.05.2022 04:40

Šomloi galuška je ena najbolj znanih in priljubljenih madžarskih sladic. Ponekod jo pripravijo tudi v obliki torte.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Potrebujemo:

Za biskvit:

8 jajc

8 jušnih žlic sladkorja

7 zvrhanih žlic moke

1 zvrhana jušna žlica čokolade v prahu

1 vrečka pecilnega praška

Za kremo:

7 dl mleka

8 dag jedilnega škroba

3 jajca

4 jušne žlice sladkorja

3 dl sladke smetane

Za punč:

1 dl ruma

2 pomaranči

20 dag sladkorja

2 dl vode

4 dl sladke smetane

15 dag mletih orehov

Za rumen biskvit stepemo sneg iz štirih beljakov. Potem stepemo štiri rumenjake s sladkorjem; ko je zmes rahla in penasta, dodamo štiri žlice moke, presejane s polovico pecilnega praška. Nato z lopatko ali kuhalnico postopoma vmešamo sneg iz beljakov. Pečemo v pekaču velikosti 25 krat 35 centimetrov, obloženem s papirjem za peko, v pečici, ogreti na 175 do 180 stopinj, 10 do 15 minut. Iz druge polovice sestavin pripravimo biskvit po enakem postopku, le da namesto ene žlice moke uporabimo čokolado v prahu.

Za kremo najprej stepemo beljake v sneg. Rumenjake razmešamo z jedilnim škrobom, mleko zavremo in vmešamo rumenjake ter na zmernem ognju mešamo, da se krema zgosti. Na koncu v vročo kremo vmešamo sneg iz beljakov. Ko je krema hladna, dodamo še stepeno sladko smetano.

Za punč segrevamo vodo, rum in sladkor ter dodamo sok dveh pomaranč. V dovolj veliko oglato posodo najprej natrgamo čokoladni biskvit in ga prelijemo s polovico punča, potem čez namočeni biskvit zlijemo polovico kreme ter jo potresemo z mletimi orehi in na koncu prelijemo s polovico čokoladnega preliva, ki ga pripravimo iz 20 dag temne čokolade, 10 dag sladkorja, 1,5 dl vode in malo ruma. Na to natrgamo svetli biskvit in ga prav tako namočimo z rumom, prelijemo s kremo, potresemo z mletimi orehi in prelijemo s čokoladnim prelivom. Na koncu sladico premažemo s stepeno sladko smetano. Sladico z zajemalko zajemamo iz posode in jo naložimo na krožnike ter okrasimo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta